Magazin
OZREN MATIJAŠEVIĆ O TRI MJESECA RADA VLADE:

Pozitivnih primjera je premalo
Objavljeno 23. travnja, 2016.

Kako komentirate prvih sto dana rada Vlade i premijera Oreškovića?

- Nismo uspjeli steći dojam da izvršna vlast, formirana na postizbornim pregovorima, ima jasnu i jedinstvenu viziju što, kako i kada treba raditi. Budući da je u postojećoj situaciji za budućnost zemlje ekonomija i ekonomska politika politički prioritet, manjak političke vizije Vlade, a da ne govorimo o djelima koja bi bila na tragu takve vizije, djeluje uistinu razočaravajuće. Uz navedeno, žalosno je da ni nakon uvodnih sto dana Vlada nije odradila neophodna imenovanja članova u upravnim i nadzornim tijelima, negdje čak ni pomoćnika ministara, pa time i drugim segmentima javnog sektora onemogućava normalno funkcioniranje. U tom smislu, prisutna nekoordiniranost, nesporazumi i podmetanja unutar Vlade čine radni ambijent premijera Oreškovića bitno drukčijim od ambijenata u kojima je dosad uspješno funkcionirao. Po imenovanju Oreškovića mandatarom, a potom i premijerom, predvidjeli smo da će njegova uspješnost ovisiti o razini političke podrške koju bude uživao. Imajuću u vidu da članovi Vlade međusobno funkcioniraju na razini puke kohabitacije, ni premijerov rad ne može se cijeniti kvalitetnim. U tom pogledu zasad ni premijer, a Vlada pogotovo, nisu zaslužili ocjenu bolju od školske jedinice.

Je li bilo nekih pozitivnih pomaka?

- Netko je nedavno zabunom izrekao da u svakom kukolju ima žita, pa tako i pojedini potezi nove vlade zaslužuju našu pohvalu. U tom smislu pozdravljamo odluku kojom su mali iznajmljivači apartmana oslobođenni obveze izrade energetskih certifikata za svoje objekte, čime ih se rasteretilo u njihovoj djelatnosti i oslobodilo novog parafiskalnog nameta. Pozdravljamo i ponašanje te odluke Vlade koje su, između ostalog, omogućile poboljšanje situacije u šibenskom TLM-u, gdje su, nakon kojekakvih "muljatora", konačno došli ozbiljni investitori koji obnavljaju i pokreću industrijsku proizvodnju nasušno potrebnu za oporavak gospodarstva.

Takvih, pozitivnih, primjera nažalost je premalo i puno ih je lakše pobrojiti nego neostvarena i pogažena obećanja, poput smanjenja PDV-a za poljoprivredne proizvode, poreznog rasterećenja građana i poduzetnika, osnaživanja drvoprerađivačke industrije, kao i brojnih drugih reformi koje su, mahom, zapele u fazi postizbornih pregovora te se sve rjeđe spominju.

Zašto izostaju reforme?

- Razlog izostanka reformi je pomanjkanje političke volje unutar Vlade za njihovu provedbu. Vladu čine dva glavna partnera, pa razlog treba tražiti ili kod jednih, ili kod drugih, ili pak kod oba partnera. Dakle, u postizbornim nadmetanjima u iskazivanju spremnosti na reforme, netko je narodu lagao u oči, a daljnji razvoj događaja možda nam i pokaže o kome je konkretno bila riječ. Sve u svemu, po postignutom u prvih sto dana na vlasti, nova garnitura Banskih dvora predvođena premijerom Oreškovićem pokazuje dosad neviđenu razinu nesloge i nekoordiniranosti. Zbog toga izostaje ikakav napredak po kojem bi se razlikovali od svojih prethodnika.(D.J.)

Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike