Osijek
HEP PLIN POD OPSADOM

Primili 800 telefonskih upita
i oko 60 pisanih prigovora
Objavljeno 21. travnja, 2016.
Umjesto 30, obračunsko razdoblje bilo je 35 dana

Kućanstva koja se griju (kuhaju, tuširaju...) na plin, a podsjetimo od početka travnja na snagu je stupilo pojeftinjenje ovog energenta, dočekalo je ipak još jedno neugodno iznenađenje.

Računi za ožujak u pravilu su bili veći nego u veljači.

Dovoljno za lavinu nezadovoljstva, jer prema mišljenju mnogih ovo je bila još jedna prilika da “HEP-ovci, ionako bogati, još uhvate koju kunu više po staroj cijeni”.

- Do sada smo primili oko 800 telefonskih upita i oko 60 pisanih prigovora - priznaje Damir Pećušak, direktor HEP plina d.o.o.

No nastavno će ponuditi i obrazloženje - broj dana koji su obuhvaćeni očitanjem plinomjera za ožujak bio je oko 35.

- Očitavanje za veljaču bilo je od 27. do 28. veljače, a za ožujak 1. i 2. travnja - objašnjava naš sugovornik. To znači da se teoretski moglo dogoditi nekomu da mu je brojilo očitano 27. veljače - prvog dana popisivanja, pa potom i 2. travnja, dakle zadnjeg dana. To su četiri ekstradana. Što bi značilo na 200 potrošenih kubika u tom razdbolju da je to oko 20 kubika više, odnosno 60-ak kuna više samo za stavku plina, plus još 15-ak više kuna za PDV - i eto ukupno 80 kuna više na računu. Oni koji prosječno troše više kubika, račun je i za 100 do 150 kuna veći od onog da je obračunsko razdoblje bilo unutar uobičajenih 30 dana.

Ovo, pak, u HEP-u opravdavaju velikom količinom brojila, u dva dana potrebno je očitati oko 75 tisuća mjernih mjesta, od čega oko 70 tisuća kod kućanstava.

Osim ove nezgodacije još jednom su, suprotno očekivanjima, i meteorlološki uvjeti bili protiv potrošača. U veljači su za područje Osijeka bile znatno više prosječne temperature zraka (6,9 °C) od višegodišnjeg prosjeka (1,7 °C), pa su i računi bili znatno niži nego inače za veljaču. I tada su računi nešto bili niži. Međutim, u ožujku je za područje Osijeka srednja dnevna temperatura iznosila 7,5 °C, dakle samo 0,6 °C viša od veljače. Dok su se zbog tople veljače mnogi ponadali kako polako istječe sezona grijanja, hladna jutra i večeri u ožujku su ipak bili razlogom za nastavak grijanja.

Tako će potrošači pravi efekt pojeftinjenja plina moći osjetiti tek na jesen, odnosno u prosincu i studenome. Do tada naime vrijedi (n)ova cijena plina koja nosi kubik jefiniji za 50 lipa nego što je to bilo u isto vrijeme prošle godine.

Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

PROLJETNI BUVLJAK ZA ŽIVOTINJE

Sve donacije, ma kako malene bile, puno znače

Najčitanije iz rubrike