Osijek
STRIKOMAN U OSIJEKU

Milenijska fotografija za 55.
rođendan Ekonomskog fakulteta
Objavljeno 19. travnja, 2016.

Slobodni umjetnik Šime Strikoman, u okviru programa Kreativne riznice 2016. – popularizacijskog simpozija kulturne i kreativne industrije (koji će svečano biti otvoren danas, 20. travnja, u 11 sati, u Auli glagoljice), načinio je Milenijsku fotografiju oko 200 studenata i djelatnika Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Milenijska fotografija načinjena je u povodu obilježavanja 55. obljetnice postojanja i rada Ekonomskog fakulteta, a nastala je u parku na Gajevu trgu, koji nosi ime Osječanina Oscara Nemona, poznatog hrvatskog kipara. Na fotografiji su studenti i djelatnici fakulteta svojim tijelima ispisali slova skraćenog naziva Ekonomskog fakulteta. Skraćenica EFOS kreativno je stilizirana tako da se dva susjedna slova upisuju jedno u drugo i na taj način čine jedinstvenu i do sada neviđenu skulpturu. Time je spojena uspomena na rad osječkog skulptora Oscara Nemona i skulptorsko ispisivanje poruka tijelima studenata i djelatnika EFOS-a.

Šime Strikoman jedan je od izlagača na Kreativnoj riznici 2016. Predavanje Strikomanov Milenijski svijet najavljeno je za 20. travnja, u 15.45 sati. Organizatori simpozija podsjećaju kako je ovo, kao i sva ostala predavanja na Kreativnoj riznici otvoreno za sve zainteresirane posjetitelje.

Na predavanju Strikomanov Milenijski svijet, prikazat će se film Osječka quadrilla 2009., a zatim će autor pojasniti proces stvaranja Milenijskih fotografija, s osvrtom na Milenijske fotografije nastale na području Osijeka. Predavanje će završiti prikazivanjem spota Sretan čovjek u Dardi, a posjetitelji će biti u prilici postavljati pitanja i razgovarati s umjetnikom.

Organizatori Kreativne riznice 2016. pozivaju građane da istraže iznimno bogat i sadržajan program oglašen na stranicama Ekonomskog fakulteta te da se pridruže na svim događanjima koja osim susreta s kreativcima donose i brojne nagrade.

Narcisa VEKIĆ
Obadva su pala

Šime Strikoman (59), priznati i nagrađivani umjetnik fotograf, diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Nikole Tanhofera. Do sada je održao 20-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Direktor je fotografije te filmski snimatelj u nizu igranih, dokumentarnih i namjenskih filmova. Većinu filmova snimio je za Hrvatsku televiziju, a posebno poglavlje njegova rada zauzimaju televizijska ostvarenja vezana za Domovinski rat. Neka od njegovih djela snimak je “Obadva su pala”, te projekti TERRA CROATICA i Milenijska fotografija.

Najčitanije iz rubrike