Kultura
UMJETNIČKA AKADEMIJAU ČAST SLAVNOM SLIKARU

I maratonska utrka na Danima Julija Knifera
Objavljeno 7. travnja, 2016.
Prvi se Dani u Osijeku i Vukovaru održavaju od 27. do 30. travnja, uz brojne partnere

Potpisivanje sporazuma s Građevinskim fakultetom, najava programa i datuma održavanja te najava meandrirajuće maratonske utrke - sve je to jučer bilo temom konferencije za novinare na Umjetničkoj akademiji kojom su zapravo najavljeni prvi Dani Julija Knifera.

U ime Građevinskog fakulteta potpis na sporazum stavio je dekan Damir Varevac, a u ime UAOS-a dekanica Helena Sablić Tomić. Oboje su se složili kako suradnja ne će stati na Danima Julija Knifera, nego će se nastaviti i kroz budući studij arhitekture, koji s radom počinje sljedeće akademske godine. A ove, kao i svake sljedeće, UAOS će Dane posvećene Kniferu održavati u danima oko njegova rođenja, kako bi se senzibilizirali Osječani na Kniferovo ime i njegove meandre.

Ove godine bit će to od 27. do 30. travnja, a partneri su Akademiji, osim Građevinskog fakulteta, napomenula je doc. dr. sc. Margareta Turkalj-Podmanicki, i Muzej Slavonije, Memorijalni centar Domovinskog rata iz Vukovara, Dječji vrtić Osijek, HDLU Osijek, brojne škole, udruge... Kako su 2014. proglasili Godinom Knifera - kada je održan i okrugli stol, rezultat čega je zbornik “Osijek Kniferu” koji će u sklopu Dana biti predstavljen - program manifestacije je i koncipiran u cilju promocije djela i utjecaja Knifera na umjetnost. Bit će tu brojna predavanja stručnjaka, projekcija filma Željka Senečića o Kniferu, izložbe, promocija grafičke mape (u Memorijalnom centru u Vukovaru), intervencija studenata UAOS-a u javnom prostoru (organizatori to čuvaju kao iznenađenje)...

Na inicijativu Studentskog zbora, UAOS podržava njihovu ideju o meandrirajućoj maratonskoj utrci, koja će se održati na Kniferov rođendan. Nadaju se organizatori da će i utrka dobiti i drugo i treće izdanje, a ne ugasiti se nakon prve. Drava je lijepa metafora meandriranja, naglasila je dekanica, s čim se složio i predsjednik Studentskog zbora Vinko Vidmar. Promocija zdravog duha u zdravom tijelu ide uz lik i djelo Knifera, koji je volio sport, posebice nogomet. Stoga je dogodine u planu i nogometna utakmica, a ove godine utrka na 5 km. Start je kod Zoovrta, pa promenadom preko pješačkog mosta, Tuđmanova mosta do Rektorata, gdje će biti cilj. Organizatori očekuju veliki odaziv sudionika, a o nagradi za pobjednike još razmišljaju.

- Danima želimo intenzivirati svijest o značaju Osječana koji su bili Europljani davno prije i brendirati Osijek na neki drukčiji način, da Osijek postane poput Salzburga, grada koji nitko ne napušta bez poznatih Mozart kugli. Nadamo se da će isto biti i s Osijekom i Kniferom - napomenula je dekanica.

Narcisa VEKIĆ
Možda ste propustili...

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

SLAVONCI NA 18. MEĐUNARODNOM ORGULJAŠKOM FESTIVALU

Požeški sopran Marija Ticl i Franjo Pećarić na bisernici

Najčitanije iz rubrike