Regija
SLAVONSKOBRODSKA INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA

Radili na hibridu automobila Toyota
Objavljeno 6. travnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - Što je to hibridno i električno vozilo, osnovna su znanja prvi put u Brodsko posavskoj županiji stekli učenici - budući automehatroničari slavonskobrodske Industrijsko obrtničke škole koji su protekla dva dana, radeći na instalaciji visokog napona hibridnog automobila marke Toyota, imali praktičnu izobrazbu u području primjene novoizrađenog kurikuluma. Ova škola je u sklopu ekološki usmjerenog i moderniziranog kurikuluma, projekta E – MOBIL, naime, partner nositelju projekta Strukovnoj školi Vice Vlatkovića iz Zadra.

- To je područje autoindustrije koje se razvija i mi ga moramo pratiti. U postojeća polja znanja ugrađujemo novo. Prvi put praktikanti i majstori iz tog područja bave se načinom održavanja visokonaponskog dijela u hibridnom i elektromobilu. U automobilu je visoki napon od 230 V pa moraju znati kako se treba ponašati. Nastavnici iz ove škole u povodu toga prošli su i jednotjednu edukaciju u Njemačkoj i dobili certifikate razina 2 kako bi mogli raditi s naponom do tisuću volti. Problem je kada se dogodi nesreća s takvim automobilima - tko sve smije pristupiti, a da i sam ne strada, naglašava ravnatelj Luka Mladinović. Zato je Ivan Jurčević, voditelj Tokić edukacijskog centra iz Zagreba, učenike obučio kako vozilo skinuti s visokog napona, kako provjeriti je li pod naponom i kako primijeniti sigurnosne upute kako bi na vozilu mogli normalno raditi.

- Važno je da se učenici pripreme za vrijeme kada vozila dođu u radionice - kaže, jer riječ je o visokonaponskim sustavima koji mogu biti opasni, a u najgorem slučaju i smrtonosni ako se ne pridržavamo sigurnosnih uputa. Hibridno vozilo zaintrigiralo je i Marka Bošnjaka, te Marka Lozića, buduće automehatroničare.

- Zanimljiviji je od običnog automobila, premda je za sada malo preskup. No bit će ih sve više, to je naša budućnost i trebamo se naučiti raditi na njima - kažu oni.

- Danas ih nema veliki broj u Hrvatskoj, no uz državne poticaje svake godine bit će ih sve više na cestama - kaže nastavnik praktične nastave Franjo Jelčić, koji je također spreman za nove izazove.M.Radošević

U automobilu je visoki napon od 230 V pa moraju znati kako se treba ponašati

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

PRVA NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zvjezdarnica u Drenovcima

Najčitanije iz rubrike