Dome slatki dome
SAVJET

Kako prozore učiniti blistavo čistim?
Objavljeno 11. veljače, 2016.

Pranje prozora mnogima je prava muka, a bijeli tragovi i mrlje koji ostaju nakon pranja nisu nimalo lijep prizor. Ako želite brzo i lako očistiti bilo koju staklenu površinu u vašem domu, upotrijebite ova tri supertrika, savjetuje Zadovoljna.hr.

Kako lijepo vrijeme pokuca na vrata, tako se na našim prozorima vide i najmanji tragovi nečistoće.

Ako vam je posao pranja prozora do sada bio noćna mora, zahvaljujući malim trikovima to više neće biti tako.

1. Destilirana voda umjesto obične

Voda je uglavnom tvrda te sadržava velike količine kamenca i minerala, koji su odgovorni za bijele tragove koji ostaju na staklenim površinama nakon čišćenja. Upravo je zbog toga destilirana voda bolji izbor. Prije nego što upotrijebite sredstvo za pranje stakla, površinu prebrišite spužvom namočenom u destiliranu vodu.

2. Ocat umjesto sredstva za čišćenje

Alkoholni ocat savršen je dodatak salati, ali i izvrstan saveznik u čišćenju stana i pranju prozora. Bočicu s raspršivačem napunite octom i vodom u omjeru pola - pola. Prozore dobro naprskajte i prebrišite, a ako su jako prljavi, postupak ponovite još jednom.

3. Magična krpa umjesto papira

Kod pranja prozora i drugih staklenih površina važan je završni dio - krpa za sušenje. Najveća je pogreška brisanje prozora krpom za suđe ili papirnatim ubrusima jer oni za sobom ostavljaju dlačice, koje ne želimo na čistom prozoru. Dok je nekada novinski papir bio definitivno broj jedan, danas posao možete odraditi puno lakše s pomoću takozvane čarobne krpe. Riječ je o višenamjenskoj krpi od mikrovlakana koja savršeno brzo i lako upija vlagu. Krpom možete prebrisati ostatke vode, ali i ispolirati oprani prozor. Nakon što se staklo osuši, suhom čarobnom krpom još jednom detaljno prebrišite. Ona će ukloniti i najmanje tragove mrlja od vode. (J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike