Dome slatki dome
BESTSELER KOJI JE U SVIJETU PRODAN U VIŠE OD TRI MILIJUNA PRIMJERAKA

Čarolija pospremanja Marie Kondo
Objavljeno 11. veljače, 2016.

Pospremanje je dijalog sa sobom. Cijela svrha bacanja i čuvanja stvari je – biti sretan. Kraljica urednosti, Japanka Marie Kondo, rođena je s talentom za pospremanje i organizaciju prostora, piše portal citajknjigu.com. Marie kaže da joj je ta vještina u genima. Još dok je bila djevojčica pospremala je svoju sobu, pronalazila svakakva pametna rješenja kako se riješiti viška stvari i kako ono, što čovjeku najviše treba u stanu, što bolje pohraniti. Bila je srednje dijete od troje djece u obitelji i misli da je to utjecalo na njenu urednost. Na taj način željela je privući pozornost i ljubav svojih roditelja koji su bili prezaposleni poslom i obitelji. U jednom trenutku života (s petnaest godina) doslovno je postala „stroj za uništavanje smeća“.

Osim toga, poznato je da Japanci kao nacija imaju problem s manjkom prostora. Žive u malim stanovima i kućama i svaki centimetar treba maksimalno iskoristiti. Marie je u pospremanju pronašla sebe i počela raditi ono što najviše voli. Danas je jako popularna u Japanu, ali i izvan njega. Njena uspješna i učinkovita metoda pospremanja zove se KonMari metoda. Itekako daje rezultate. U Tokiju vodi vrlo uspješnu tvrtku i svojim klijentima pomaže zakrčene prostore pretvoriti u lijepe, mirne i nadahnjujuće domove. Marie KonMari metodom ljudima mjenja živote, vraća im samopouzdanje i osjećaj vrijednosti. Nakon temeljitog pospremanja i bacanja viška stvari prema njenoj metodi ljudi nerijetko promijene i svoj posao, počinju raditi ono što vole, ozdrave, smršave ili promijene partnera s kojim nisu bili sretni.

Suvišne stvari

Suvišne stvari u životu nas usporavaju. Oslobodite mentalnu energiju kako biste pozitivno rasli odbacujući uzorke, aktivnosti i misaone obrasce koji vam ne koriste. Imate li mjesta u životu za novi rast? Nered ga blokira. Zamislite policu širine 90 cm. Kad je napunite, ni jedna nova knjiga više ne može stati na nju dok ne uklonite staru. Slično tome svatko ima osobni kapacitet za aktivnosti, ciljeve i obveze koje možemo kvalitetno ispuniti.

Kako biti uredniji

Marie kaže da je zajedno sa svojim klijentima, sveukupno izbacila oko 30.000 vreća viška stvari i otpada iz raznih stambenih prostora. Marie ne baca, ne sprema niti daje nalog da se nešto baci. To njeni klijenti moraju učiniti sami. Marie je ta koja nauči ljude kako da budu uredniji, kako da donesu što bržu odluku o izbacivanju viška stvari iz prostora u kojima žive. Nudi im učinkovitu metodu pospremanja koja se temelji na tome da treba zadržati samo one stvari koje bude radost u našim srcima. Upotrijebite li pravilno njenu metodu, odnosno najprije se riješite nepotrebnih stvari pa onda kompletno organizirate prostor i to u jednom valu, autorica tvrdi da više nikada nećete imati problema s neredom.

Nekoliko najosnovnijih savjeta:

l vizualizirajte život bez nereda

l sredite sve odjednom, i to odmah

l počnite od lakšeg

l najprije bacite, a potom spremite

l svakoj stvari odredite njeno mjesto

l težite krajnjoj jednostavnosti u pohranjivanju stvari

l spremišta nemojte raštrkati

l nikada ne gomilajte stvari, okomito slaganje je ključno

l knjige koje još niste pročitali vjerojatno ni nećete i trebate ih se riješiti

l najbolji način spremanja torbe je druga torba

l za pohranjivanje stvari su najbolje kutije za cipele - besplatne su, lijepe i praktične.

Ono što je još karakteristično za Marie jest to da se ona svakodnevno zahvaljuje stvarima koje je okružuju.

ri-kondo-sr

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike