Regija
POTPISAN PROJEKT O DODJELI NEPOVRATNIH SREDSTAVA OD 1,44 MILIJUNA KUNA

Energetska obnova škole u Brestovcu
Objavljeno 5. veljače, 2016.

BRESTOVAC – OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu potpisala je Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za Projekt energetske obnove koji joj je odobren na natječaju Pilot-projekt energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Vrijednost projekta je 1.441.935,74 kn od čega su prihvatljivi troškovi 1.432.216,21 kunu. Odnos sufinanciranja je 60 posto prihvatljivih troškova (859.329,73 kune) Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 30 posto prihvatljivih troškova (429.664,86 kuna) Ministarstvo graditeljstva iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i 10 posto prihvatljivih troškova sredstva škole (143.000 kuna), odnosno osnivača Požeško-slavonske županije.

- Obnovit ćemo drugi kat škole, jer imamo pokrov od azbestnih ploča. Rekonstrukcijom krova koji na nekoliko mjesta i curi stavlja se izolacija od tvrdo prešane kamene vune koja će nam donijeti 30 posto energetske uštede. Uređujemo hol, stropovi na drugom katu dobivaju izvedbu spuštenog stropa s izolacijom, 16 većih krovnih prozora, a time dobivamo četiri učionice, dva kabineta za likovni i tehnički odgoj, a povećali bismo za 25 kvadrata informatičku učionicu. Radila bi se izolacija vanjskih zidova omotnicom od stiropora te zamjena vanjske stolarije na zgradi koja je građena 1989. godine – kaže ravnatelj škole Ante Majnarić. Škola osim matične ima i četiri područne škole u Ivandolu, Zakorenju, Skenderovcima i Pavlovcima, no svake godine bilježe pad broja učenika, a ove godine školu pohađa nešto manje od 300 učenika, što je dosad najmanji broj.

– Ovim radovima riješili bismo sve što je potrebno u Brestovcu. Imamo novu sportsku dvoranu sagrađenu prije sedam godina uz koju smo dobili knjižnicu, kuhinju s blagovaonicom i nekoliko učionica, što nam je omogućilo da nastavu održavamo u jednoj smjeni.

Veliku podršku školi daje i općina Brestovac te kroz potrebno opremanje i pomoć izdvaja do 100.000 kuna godišnje. I na ovom projektu je Općina pomogla u izradi projekta.

– Imamo dobru suradnju sa školom, posebno smo ponosni što je škola dobila i nagradu za najljepši školski vrt u Hrvatskoj koji smo i mi pomogli. Sudjelovali smo i kao partner u postavljanju park-igrališta i hidrometeorološke stanice. U ovom projektu financirali smo dio izrade. Cilj nam je da škola ima što bolje uvjete i da se poboljša energetska učinkovitost zgrade, što će biti vidljivo na uštedi energenata – istaknuo je načelnik općine Zdravko Mandić, koji dodaje da su proteklih godina s pomoću novca EU-a i prije ulaska u EU uređivane i područne škole. Uz pomoć Županije izmijenjena je prošle godine stolarija u školi Skenderovci, a uredit će se i vanjska fasada. Sada slijedi raspisivanje natječaja i izbor najboljeg ponuđača do ožujka, a u svibnju bi trebali početi radovi na školi.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike