Dome slatki dome
KVALITETNA I DOBRO RASPOREĐENA RASVJETA PRIDONOSI IZGLEDU CIJELOG PROSTORA

Rasvjetom uljepšajte prostor
Objavljeno 4. veljače, 2016.

Ovisno o svjetlosti, prirodne ili umjetne, ovisi kako će izgledati boje, razne ploče i oblici u prostoru. Kvalitetna, maštovita i dobro raspoređena rasvjeta pridonosi izgledu cijelog prostora. Lošom rasvjetom možete upropastiti i najbolja rješenja, a dobrom rasvjetom oplemenit ćete i skromno uređen prostor.

Osim osvjetljavanja predmeta, svjetlost stvara i sjene u prostoru. Što je uži i usmjereniji svjetlosni izvor, to je više sjena. Obasjan žarkom sunčanom svjetlošću, neki će predmet bacati tamnu sjenku, a za vrijeme oblačnih dana, kada nema usmjerenog izvora svjetlosti, neće biti ni sjene iza tog istog predmeta.

Pri planiranju rasvjete u prostoru morate podjednako obratiti pozornost i na dnevnu svjetlost i na električne izvore svjetlosti.

Veličina, oblici i doživljavanje nekog prostora zavise od vrste svjetlosti kojom je osvijetljen. Prostor se može osvijetliti na različite načine, počevši od jedne žarulje koja visi sa žice i svijetli na prostorije, do složene kombinacije raznovrsnih svjetlosnih izvora. Rasvjetom se mogu ukloniti neki nedostaci prostora, kao što je visina stropa, osjećaj skučenosti i slično.

Prije izbora rasvjete i postavljanja rasvjetnih tijela, obavite razmještaj stvari u stanu. U dnevnoj sobi ne morate se čvrsto držati ovog pravila, ali recimo u kuhinji gdje je rasvjeta strogo povezana s određenim aktivnostima, morate biti precizni.

Postavite prekidače tamo gdje su vam najpotrebniji, u blizini ulaznih vrata, u blizini noćne svjetiljke, na dnu i na vrhu stubišta (u hodnicima treba instalirati dvostruke prekidače koje je moguće aktivirati i deaktivirati na oba kraja). (J.Kn.)

Odaberite najbolju rasvjetu

l Većina prostorija nema strogo određenu namjenu, trebalo bi unaprijed razmotriti kako će se koristiti svaka prostorija, pa tek onda planirati rasvjetu. Ako je riječ o dnevnoj sobi u kojoj se još jede i radi, rasvjeta svojom raznovrsnošću mora adekvatno pokriti sve ove aktivnosti. Poželjno je odvojiti izvore svjetlosti za veliki stol, radni stol, za čitanje kao i za opće svjetlo za cijeli prostor.

l Ljudski vid slabi s godinama, za istu aktivnost je prosječnom šezdesetogodišnjaku potrebno dvostruko više svjetlosti od prosječnog tridesetogodišnjaka.

U istim svjetlosnim uvjetima (istim količinama svjetlosti), sobe s tamnim zidovima i podom djeluju znatno tamnije od onih koje su okrečene svjetlim tonovima i koje imaju tepih u nekoj nježnijoj nijansi. Ovo se događa jer tamnije boje ne reflektiraju svjetlost.

l Odnos svjetla i sjenki igra važnu ulogu u osvjetljavanju prostorija. Ravnomjerno osvijetljena prostorija s malo ili nimalo sena ubrzo postaje nezanimljiva, a boravak u njoj zamoran.

l Pri kupnji rasvjete birajte svjetiljke koje odgovaraju stilu cijele prostorije, koje dugo traju, lako se održavaju i kojima se lako rukuje.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike