Osijek
GUŽVA U POREZNOJ - PRIJAVE U REGISTAR OBVEZNIKA POREZA

Najveća gužva kod inozemnih mirovina
Objavljeno 3. veljače, 2016.

Porezna uprava pozvala je porezne obveznike koji u Hrvatskoj imaju prebivališe, a primaju dohotke iz inozemstva - mirovine, stipendije, dividende ili honorare, da se prijave u Registar obveznika poreza na dohodak. No jasno je kako se to ponajviše odnosi na umirovljenike koji mirovine primaju izravno iz inozemstva, ili im se izravno isplaćuju u inozemstvu. Oni su dužni u roku od osam dana od primitka mirovine prijaviti se u Registar, uz što su dužni priložiti vjerodostojne isprave o isplaćenim mirovinama koje će pak zatražiti u svojim banaka.

Nažalost ovo je odmah u uredu osječke Porezne prouzročilo gužvu, koja s vremena na vrijeme zaprijeti i ozbiljnijim komešanjem. No kako bi održali strpljenje, djelatnici Porezne izlaskom na hodnik, strankama daju dodatne informacije i stišavaju strasti.

Jedna od važnijih informacija jest da ova prijava ne znači i plaćanje poreza po istoj osnovi dva puta - u tuzemstvu i inozemstvu. Hrvatska naime ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pa se tako, primjerice, neće oporezivati mirovine koja dolaze iz Njemačke, a takvih je najviše. (D.Ku.)

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

STRUČNO-ZNANSTVENA TRIBINA

100 godina dvorca Mačkamama

Najčitanije iz rubrike