Regija
VINCEKOVO U SLAVONIJI I BARANJI

Dan svetog Vinka obilježen u vinarijama
Objavljeno 23. siječnja, 2016.
U vinogradima je napravljen blagoslov vina, a gosti su uživali u tradicionalnim delicijama

U vinariji Vina Belje smještenoj u srcu Banova brda, u nazočnosti velikog broja gostiju, proslavljen je jučer blagdan sv. Vinka, koji se među stanovnicima Baranje naziva - Vinceška.

Kao i svake godine, Vinceška obilježava početak rezidbe u vinogradima, odnosno početak nove vinogradarske godine. Prvu ovogodišnju rezidbu u vinogradima Belja predvodili su Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora, i Goran Miličević, direktor Vina Belja. Uz želje da i ova godina bude što rodnija, trsove okićene baranjskim kulenom i kobasicom blagoslovio je župnik Gyula Andraši iz Kneževih Vinograda.

- Zadovoljni smo rezultatima prošlogodišnje berbe i nastavljamo dalje s našom razvojnom strategijom. U proteklih 10 godina, od kada su Vina Belje dio Agrokor koncerna, zanovili smo 75 % nasada vinograda i otvorili novu, suvremenu vinariju, vrijednu 150 milijuna kuna. Prosječna starost naših vinograda sada je 11 godina, a planiramo i daljnje zanavljanje vinograda u sljedećim godinama - istaknula je Puljić. U novu vinogradarsku godinu - podsjetio je Goran Miličević, direktor Vina Belja - Vina Belje ulaze s brojnim nagradama osvojenim na najuglednijim domaćim i stranim izložbama i sajmovima vina. To su: cabernet sauvignon - najbolje plasirano hrvatsko crveno vino u izboru za Vinske zvijezde 2015.; Goldberg chardonnay koji je proglašen šampionom na ocjenjivanju Vino Slovenija 2015., a Goldberg graševine osvojile su dvije zlatne medalje na ocjenjivanju Mundus Vini 2015. u Njemačkoj. Niz priznanja urodio je i rastom izvoza i otvaranjem novih tržišta za plasman Vina Belje, koja su jedan od najvećih hrvatskih proizvođača kvalitetnih vina koja se proizvode isključivo od vlastitog grožđa sa 650 hektara vinograda smještenih u hrvatskome Podunavlju.

Ivica GETTO

SVETI VINKO

PREMINUO JE NAJVJEROJATNIJE NA DATUM KAD SE I SLAVI NJEGOVO IME, 22. SIJEČNJA

Tko je bio sveti Vinko

Sveti Vinko bio je ranokršćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragozi i učenik svetog Valerija, biskupa. Živio je u 4. stoljeću u Zaragozi, glavnom gradu Aragonije. Uhvaćen je i mučen u vrijeme vladanja cara Dioklecijana u Valenciji. Završio je u tamnici gdje su ga krvnici strašno mučili, toliko da mu je krv iz tijela prštala na sve strane. Strašno izmučenog Vinka posjetili su anđeli, te su skupa s njim pjevali pjesme. Rimski namjesnik Ducije, koji je i naredio mučenje, posjetio ga je jednom u tamnici i vidio ga obasjanog svjetlošću. Odmah se obratio na kršćanstvo i dopustio vjernicima posjećivanje mučenika u tamnici, koji su uzimali Vinkovu krv kao zaštitu od zla. Sveti Vinko preminuo je najvjerojatnije na datum kad se i slavi njegovo ime, 22. siječnja. Zaštitnikom vinograda i vinogradara postao je jer se mrcvarenje tijela svetoga Vinka, curenje i hvatanje krvi poistovjećuje s branjem, lomljenjem grožđa i hvatanjem mošta. To su i danas uobičajeni poslovi vinara i vinogradara. Sveti Vinko, uz Martinje, najveći je blagdan vinogradara i ljubitelja vinske kapljice. Blagdan označava novu vinogradarsku godinu i običaj je na taj dan ići prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Bez obzira na vremenske prilike, vlasnik vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs s kojeg su odrezane grančice zatim se obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se ukrasi dimljenim kobasicama, špekom i sušenim rebrima koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom. Osim vinogradara i vinara, sveti Vinko zaštitnik je mornara i stolara te župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva. Ime mu potječe od latinske riječi vincens i znači pobjednik.(S.Fridl)

Proslave diljem Baranje

Dan svetog Vinka, popularna Vinceška, obilježen je diljem Baranje. Gotovo da nije bilo podruma ili gatora čiji domaćin nije pozvao veselu ekipu, kako bi se uz čašicu mladog vina, ukusne pečene kobasice i slaninu, odnosno vinogradarski grah ili čobanac, družili do sitnih sati. Kao što stari dobri običaj nalaže, na trsove su bili obješeni najveći primjerci suhih kobasica, a vlasnik vinograda obavio je prvu pokusnu rezidbu. Odrezani trsovi bili su svojevrsni pokazatelj buduće vinogradarske godine. Tako je jučer bilo i na vinskoj destinaciji Martinovo brdo kod Gajića. Vincešku je tamo ogranizirala udruga Martinovo brdo, čija je predsjednica Janja Čeliković, istaknula kako je etnoselo Gajić nadaleko poznato po izvornim narodnim običajima koji su se tamo održali već stoljećima. “Naša udruga sve je običaje uklopila u turističku ponudu, pa tako i Vincešku, koja je jedna od najvažnijih pučkih svetkovina za Baranju, odnosno njezine vinare i vinogradare”, kaže Čeliković, naglašavajući kako gostima nastoje prikazati starinski, autohtoni način proslave dana svetog Vinka, upravo onako kako su ga obilježavali stari podunavski Šokci. Jedan od njih je i dida Vinko Balatinac, koji je jučer proslavio i imendan. “Vincešku proslavljam otkad znam za sebe. Sjećam se i prvih odlazaka u gator. Prvo smo prtili put do planine, budući da je uvijek bilo puno snijega. Onda je krenulo druženje uz vatricu, pokoju čašu, tambure i pjesmu”, priča ovaj osamdesetosmogodišnjak, jedan od najstarijih Vinka s ovih područja. Jučer je, na Martinovu brdu, sigurno bio najstariji sudionik proslave, u kojoj je uživao kao i svi ostali, među kojima i predstavnici Hrvatske samouprave mađarskog sela Olasza. A kako i ne bi uz bogatu, autohtonu gastroponudu i veselu svirku. Dakako, i uz baranjska vina, i bila i crna...(I.Getto)

ILOK: OBILJEŽEN POČETAK RADOVA U SRIJEMSKOM VINOGORJU
Prvi rez u lozi napravio župan Božo Galić

Svi putovi su i ove godine tradicionalno vodili na središnju proslavu obilježavanja Vinkova u Vukovarsko-srijemskoj županija u iločkom vinogorju. Zaštitnik vinograda i vinogradara sv. Vinko obilježen je u Iloku rezanjem trsa i obilaskom vinograda na Vukovu, nedaleko od Iloka. Ovom proslavom obilježen je i početak radova u srijemskom vinogorju. Svečanosti sv. Vinka nazočili su brojni Iločani i gosti iz ostalih dijelova Hrvatske koji su došli ovom prilikom da osobno nazoče proslavi. Prvi rez na vinovoj lozi napravio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je ujedno i ovogodišnji kum, a potom je vinograde blagoslovio iločki župnik, fra Ivan Utješinović.

- Prošla godina bila je jedna od boljih u posljednjih desetak godina po kvaliteti i količini, nikad više nismo imali grožđa u vlastitoj proizvodnji. Željeli bismo da se ponovi prošla godina, sve je u rukama, kako bismo rekli, dragog Boga i sv. Vinka. Mi ćemo sve sa svoje stane napraviti da osiguramo odličnu berbu. Ove godine imamo 340 hektara vinograda u rodu i još dvadesetak u raznim fazama, jer naš ukupni kapacitet je 360 hektara i u sljedeće dvije do tri godine bit će sve u punom rodu, i to su površine s kojima ćemo i dalje raditi jer ih više ne namjeravamo povećavati. Mi smo u rezidbi već od studenoga prošle godine, jednu trećinu površina smo orezali, jer tehnološki moramo biti gotovi do početka ožujka, da pripremimo sve vinograde u vegetaciju, baš zato da bismo osigurali prave prinose u berbi 2016. godine - istaknuo je Robert Miljković, predsjednik Uprave Iločkih podruma.

Ova tvrtka najveći je proizvođač vina u Vukovarsko-srijemskoj županiji čija vina iz godine u godinu osvajaju prestižne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima. Javnosti je poznato i da je čuveni iločki traminac služen i na engleskom dvoru prilikom krunidbe kraljice Elizabete. Tamburaški sastav Ringišpil dodatno je zagrijao nepca nakon vrhunskog vina iločkih podruma, tako da smo i ove godine mogli uživati u odličnoj proslavi Vinkova u iločkom vinogorju.(M.Kokaj)

Blagoslovljen vinograd Poljoprivrednog fakulteta

Kako je fino vino Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku uvjerili su se jučer brojni gosti na proslavi blagdana sv. Vinka u vinogradu fakultetskog vinogradarsko-vinarskog pokušališta u Mandićevcu. Vinovu lozu posvetio je Davor Tomić, župnik Župe sv. Mihaela, arkanđela, Drenje. Nakon blagoslova, prve trsove orezali su dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prof. dr. Vlado Guberac, i dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Zoran Grgić. Kako bi nova vinogradarska godina bila što bolja i uspješnija, loza je ukrašena kulenima i kobasicama, a potom zalivena vinom. “Budući da je blagdan sv. Vinka izuzetno važan kolegama vinogradarima i vinarima, a on je ujedno i crkveni god u Mandićevcu gdje je smješteno naše pokušalište, želja nam je da ova proslava postane tradicija kojom prilikom će nas posjećivati kolege s Agronomskog fakulteta, a na njihovu pokušalištu slavit ćemo drugog 'vinskog' sveca - sv. Martina”, ističe Dekan Guberac. Proslava je nastavljena u svečanoj dvorani DVD-a Drenje.(M.Muškić)

300 godina vinogradarstva Đakovačko-osječke nadbiskupije

Tradicionalno, na spomendan sv. Vinka, ujedno i na Dan općine, u Trnavi je jučer održan blagoslov Nadbiskupijskih vinograda i mladog vina. Obred je predvodio nadbiskup u miru, mons. dr. Marin Srakić, u nazočnosti nadbiskupa Đure Hranića te drugih svećenika. Ovogodišnji blagoslov u znaku je 300. obljetnice vinogradarstva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. O tome, kazao je nadbiskup Srakić, postoje i stariji dokumenti. “Spominje se da je biskup, kada je došao u Đakovo, pa već taj Ogramić 1701., 1702., zatekao 200 jutara zapuštenog vinograda iz vremena Turaka koji su, iako nisu smjeli piti vino, njegovali vinogradarstvo, a 1703. spominje se da dolazi Patačić koji je isto krenuo, s tim da treba naglasiti da je Petar Bakić, zapravo, ozbiljno krenuo sa svojim ljudima u vinogradarstvo”, pojasnio je nadbiskup u miru Marin Srakić. Nadbiskup Đuro Hranić kazao je kako će Nadbiskupija ovu veliku obljetnicu obilježiti znanstvenim skupom. “vjerujem da je Biskupija pridonosila indirektno, na svoj način, podizanju kvalitete vina i drago nam je da posljednjih godina možemo vidjeti privatne vinare koji doista mogu konkurirati bez problema i našim biskupijskim vinima”, kazao je nadbiskup Hranić. Enolog Miro Bošnjak kazao je kako je 2015. bila izuzetna za vinogradare što se tiče kvalitete i količine. “U podrum smo dobili lijepo i dobro grožđe i od toga proizveli odlično vino. To nam ide u prilog jer ova 2016. godina u znaku je 300. obljetnice Misnih vina. Inače, pod zasađenim vinogradima imamo 29,47 hektara”, kazao je Bošnjak. Blagoslovu vinograda nazočio je zamjenik župana osječko-baranjskog Dragan Vulin.(M.Muškić)

Feričanci: Čašćenje graševinom i frankovkom

Simboličnim rezanjem vinove loze i blagoslovom vinograda, na Božilovcu, u vinogradima feričanačke vinarije Feravino, proslavljen je blagdan sv. Vinka. Uz tamburaše i zapaljenu vatru, na kojoj su posjetitelji i gosti imali prigodu sami ispeći kobasicu ili slaninu, veselja nije manjkalo. Kada se tomu pridodaju i kuhano i mlada feričanačka vina, razloga za zadovoljstvo bilo je više nego dovoljno. Vinograde je uz asistenciju članova HKD-a Manuel Feričanci blagoslovio vlč. Vicko Obradović, župnik Župe Sv. Duha u Feričancima, poželjevši obilje vina i uspješnu godinu. Prema riječima Luke Vrge, direktora prodaje i marketinga u Feravinu, berba 2015. jedna je od najboljih u posljednjih 20 godina. “Karakterizira ju izražena sočnost, voćnost, mekoća i svježina u jednom. Na ukusu, vina su bogata s dosta ekstrakta te vrlo ugođenim kiselinama. Mlada frankovka i mlada graševina pokazatelji su novog pravca kojim se kreće vinarija FeraVino”, kazao je Vrga, podsjetivši da su tijekom prošle godine na mnogim svjetskim ocjenjivanjima vina osvojena brojna odličja. Obilježavanju Feričanačkog vinca nazočio je i bivši predsjednik Stjepan Mesić, veleposlanica NR Kine Deng Ying i veleposlanik Rusije Anvar Azimov, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Antun Kapraljević, gradonačelnik Našica Krešimir Žagar te načelnik općine Feričanci Antun Glavaš koji je bio domaćin gostima iz općina Hrvace, Beremend i Kuzma. Manifestaciju su organizirale tvrtke Osilovac i Feravino iz Feričanaca te Nexe grupa iz Našica.(S.Fridl)

Vinogradi Poljoprivrednog poduzeća Orahovica

Djelatnici i čelništvo Poljoprivrednog poduzeća Orahovica u vinogradima na tzv. Jezercu nadomak samog grada Orahovice obilježili su dan zaštitnika vinograda i vinogradara svetog Vinka. Nazočne je prvi pozdravio voditelj Poslovne jedinice Voćarstvo i vinogradarstvo PP-a Orahovica Josip Tokić riječima kako je prošla vinogradarska godina za poduzeće bila odlična te kako se nada će ova biti bar jednaka. Tokić je ukratko predstavio i proizvodni vinski program PP-a Orahovica, a potom je nazočne pozdravio i orahovački gradonačelnik Josip Nemec istaknuvši kako je PP Orahovica sjajan partner i suradnik Grada Orahovice, čestitao na sjajnim rezultatima i poželio da poduzeće jednako dobro posluje i u tekućoj godini. Na kraju male svečanosti vinograde i vinogradare PP-a Orahovica blagoslovio je i molitvu poveo orahovački župnik, vlč. Željko Strnak. Nakon svečanosti pristupilo se tradicionalnom pečenju slavonskih suhomesnatih delicija i uz dobru, kvalitetnu i vrhunsku kapljicu orahovačkih vina nastavilo se uz prepoznatljivu slavonsku pjesmu.(V.Grgurić)

Vincekovo u Kutjevu

Vincekovo je obilježila i vinarija Kutjevo d.o.o. i to na lokaciji vile Vinkomir, gdje se okupilo tisuću gostiju. Među posebnim gostima bili su veleposlanici osam zemalja, koje je doveo bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Pripremale su se tradicionalne delicije: vincelovski štap, šaran na rašljama i june od 400 kg na ražnju. Navečer je u velikom grijanom šatoru za tisuću ljudi nastupio Mladen Grdović. Popodne je održano orezivanje 20 trsova na Trgu graševine u Kutjevu.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike