Osijek
PREDTAVLJEN PROJEKT "MUZEJ PČELARSTVA BOGDAN PENJIĆ"

Polaznicima pčelarske škole župan Šišljagić uručio diplome
Objavljeno 28. studenog, 2015.

Podjelom diploma polaznicima pčelarske škole na jučerašnjoj svečanosti održanoj na poljoprivrednom fakultetu u Osijeku u subotu prijepodne nastavljena je dvodnevna tradicionalna manifestacija “Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva” Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije započeta još u petak u župi Preslavnog Imena Marijina. Manifestacija je, kaže Slavko Stjepanović, predsjednik Saveza, počela okupljanjem pčelara kod kapelice na Donjogradskom groblju gdje su sudionici položili vijenac kod spomen-ploče Bogdana Penjića - osnivača i oca hrvatskog pčelartstva.
Stojaković kaže kako su druženje u petak nastavili večerom u pastoralnom centra, a svemu je prethodila sveta misa za pčelare i darove prirode u crkvi Preslavnog Imena Marijina.
Polaznicima škole je diplome u nastavku subotnjeg pčelariskog druženja uručio osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, a svečanosti je nazočio i zamjenik gradonačelnika Osijeka Denis Ambruš.
Uslijedilo je predstavljanje projekta Muzej pčelarstva Bogdan Penjić u Osijeku, predavanje koje je održao David Kranjac “Izvori financiranja u pčelarstvu iz Programa ruralnog razvoja”. Pčelar praktičar Valerijan Tolić iz Slavonskog Broda održao je predavanje o profitabilnom pčelarenju.
Savez okuplja sedamstotinjak pčelata okupljenih u udrugama, a župan Šišljagić izjavio je novinarima kako pčelarstvo ima dugu tradiciju i da je Osijek kolijevka hrvatskog pčelarstva. Dodao je kako je Županija pčelartvo prepoznala kao značajnu gospodarsku granu ali i za potrebe farmaceutike i zdravstva. Napomenuo je kako i značajno sufinanciraju i potiču pčelarstvo, u to je uloženo 1,5 milijuna kuna, a med kao proizvod bi se trebao plasirati na europsko tržište kao proizvod s izvornim i zaštićenim zemljopisnim podrijetlom.D.Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike