Osijek
PALAČINKIJADA U POVODU DANA GRADA OSIJEKA

Savršene palačinke letjele su
iz tava vrsnih srednjoškolaca
Objavljeno 27. studenog, 2015.

Kako u tri minute ispeći što više palačinki, ali ne bilo kakvih, već cijelih i jestivih, najbolje znaju u osječkom Domu učenika Ugostiteljsko-turističke škole.

Upravo je ekipa učenika ovog Doma, u sastavu: Sara Josić, Nikolina Tadić i Mario Ležajić, pobijedila na 23. Palačinkijadi, tradicionalnoj manifestaciji u brzom pečenju palačinki, koja se već tradicionalno organizira u osječkom Domu učenika Ugostiteljsko-turističke škole, u povodu Dana grada.

Pobjednici su se okrunili titulom najboljih nakon teške borbe, u drugom krugu, tzv. pripretavanju, kada su ispekli sedam besprijekornih palačinki. Za petama im je bila ekipa Doma učenika Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas”, koja je osvojila drugo mjesto, dok je treće mjesto pripalo ekipi Doma učenika Vukovar.

Zdenka Hadžić, voditeljica projekta Palačinkijada, kaže da ova manifestacija ima međunarodni predznak, jer uz domove iz Osijeka, Vukovara, Pakraca, Požege i Virovitice, sudjeluju i predstavnici Pečuha. Još kaže: “Počeli smo 1993. godine, ovu manifestaciju darovali svom gradu za rođendan i od tada njegujemo ovu tradiciju. Učenici se raduju, motivirani su i rado sudjeluju u natjecanju. Žao mi je jedino što više nema natjecanja u pripremanju hladnih izložaka od palačinki, pravih umjetničkih djela, no kompliciran je prijevoz izložaka”.

- Tajna je u okretanju i dovoljnoj količini ulja, otkriva nam Sara iz pobjedničke ekipe, a Mario i Martina, iz drugoplasirane ekipe Doma Trgovačke škole kažu: “Bitna je rutina u pečenju palačinki”.

Vesna LATINOVIĆ
SLANE I SLATKE DELICIJE OD PALAČINKI ZA SVE GOSTE

Zadovoljstvo ovim događanjem nisu krili gosti iz Pečuha, o čemu Atila Balaž kaže: “Uvijek nas raduje druženje, a nagodinu očekujemo Osječane u Pečuhu”, kao ni Željimir Korolija, odgojitelj iz Doma učenika Vukovara, koji dodaje da su doveli učenike kuharskog smjera, koji su pravi majstori za palačinke. Inače, u Domu Ugostiteljsko-turističke škole svoje su goste počastili slanim i slatkim delicijama od palačinki. Za tu su prigodu ispekli oko dvije tisuće palačinki i za tri dana pripremili ukusna gastronomska “čuda”, koja su gosti pojeli u slast.

Pobjednici Sara, Nikolina i Mario iz Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike