Regija
NOVI UDAR POSKUPLJENJA NA OSIROMAŠENE ŽUPANJCE

Veći računi za vodu i smeće
Objavljeno 27. studenog, 2015.
U Županji već 20 godina nije korigirana cijena odvoza otpada

ŽUPANJA – Sudeći prema najavama građane Županje u sljedećoj godini očekuju osjetno veći računi za vodu i smeće. Direktori gradskih tvrtki Komunalac d.o.o. i Čistoća Županja d.o.o. , Ilija Lešić i Ante Klanac, potvrdili su nam da su u tijeku novi izračuni i da će se ići prema Gradskom vijeću sa zahtjevom o povećanju cijena usluga, odnosno uvođenju novih stavki u račune.

- Još uvijek smo u izračunima i u skorije vrijeme ići će se na povećanje cijene. Uveli smo dodatne usluge, odvojeno prikupljanje otpada, građanima je povećan i broj odvoza ispred kuća, povećan je standard zaštite okoliša, što u konačnici znači i poskupljenje usluga. Sve to iziskuje više ljudi, opreme i svega ostaloga, a osim toga u Županji već 20 godina nije korigirana cijena odvoza otpada koja je gotovo najniža u Republici Hrvatskoj - pojašnjava Klanac. Do sada su se, napominje, uspijevali pokrivati i držati cijenu dok su bili jedinstvena tvrtka, skupa s Komunalcem, ali nakon razdvajanja vode od ostalih komunalnih usluga, situacija se promijenila. Građanima su, podsjeća, u posljednje dvije godine podijeljene dodatne kante, vreće za odvojeno prikupljanje plastike, napravljeno je 15 zelenih otoka u gradu, a u tijeku je ishođenje građevinske dozvole za novo reciklažno dvorište.

- Standard se povećava, moramo pratiti zakonske propise koji nam to nalažu, a sve to u konačnici i košta. U Županji je cijena odvoza smeća 36 kuna, a svi u okruženju imaju mnogo veće cijene. Primjerice Vinkovčani tu uslugu plaćaju 45 kuna, a prije nekoliko mjeseci krenuli su u odvojeno prikupljanje otpada, tako da je i ondje izgledno povećanje cijena. Građani Slavonskog Broda i Osijeka plaćaju 50 kuna, dok je u Đakovu usluga odvoza otpada gotovo 80 kuna, ustvrdio je Klanac. Prema svemu sudeći, Županjci će nakon donošenja odluke o povećanju cijena, uslugu odvoza otpada plaćati 50-ak kuna.

Nove izračune rade i u Komunalcu. Naime, ta je tvrtka nositelj Projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja“, vrijednog gotovo 77 milijuna kuna, koji uz Županju obuhvaća i općinu Štitar. Europska unija sufinancira ga sa 73 posto sredstava. Projekt se sastoji od gradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, gradnje sustava odvodnje i dvije crpne stanice za odvodnju otpadnih voda do uređaja za pročišćavanje te nabave opreme za upravljanje i održavanje sustava odvodnje.

- Kako raste komunalni standard, to se mora i platiti pa ćemo vrlo brzo morati uvesti neke nove stavke, kao što je naknada za pročistač i ostalo, to je ono što je neizbježno. Prema europskom projektu u račune moramo uvrstiti naknadu za pročišćavanje voda koja će se aktivirati kada pročistač krene s radom. Tu je povećanje troškova struje, kemikalija, ljudi i ostaloga. To je onaj dio priče – imate standard, imate zaštitu okoliša, ali sve to košta. Gradu Županji, kao našem vlasniku, vrlo brzo moramo predložiti da se te stavke uvedu - pojašnjava direktor Komunalca Ilija Lešić. Napominje da izrađena studija podrazumijeva da će sustav biti samoodrživ i da će podnositi sve troškove, tako da ne može biti jednaka cijena sada i kada pročistač bude u funkciji. O kolikoj je naknadi za pročistač riječ, nije mogao precizirati.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
JOŠ SE RADE ANALIZE

“Još uvijek radimo analize, ali bit će tri, četiri ili pet dodatnih kuna na računu. Moramo vidjeti s Gradom kada ćemo to uvrstiti u dnevni red sjednice Gradskog vijeća. Mi bismo već sada donijeli odluke, a one bi se primjenjivale kad pročistač počne raditi”, zaključuje Lešić. Zadnji rok završetka gradnje pročistača kraj je sljedeće godine, a pretpostavlja se da će već ranije biti završen i pušten u probni rad.

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike