Regija
NEOBIČAN POTHVAT MARIELE KRANJEC, ROĐENE U AUSTRIJI

Došla iz Austrije i u Brestovcu kod
Požege otvorila svoj obrt za slastice
Objavljeno 27. studenog, 2015.
Uvijek ju je vodila ljubav prema Hrvatskoj i rodnom kraju majke

BRESTOVAC – Rođena sam u Austriji, od roditelja koji su se upoznali na radu u Austriji, majka iz brestovačkog kraja, otac iz Slovenije. Završila sam srednju školu u Austriji, za slastičarstvo i kuharstvo. Tamo je to malo drugačije nego u Hrvatskoj, ja sam četiri dana išla na praksu, a samo jedan dan u tjednu u školu. Već tada sam se isticala, jer sam odmah učila dva zanata, pa su o meni pisali mediji i u Austriji, jer sam bila odličan učenik i pohvaljivana, a posebno moje kreacije u slasticama. To je bila moja ljubav i to sam odlučila i specijalizirati dalje. Odmah poslije škole radila sam u struci, prvo u Intersparovoj slastičarnici, a kasnije slastice u jednom luksuznom hotelu orijentiranom za zimski turizam, u kojemu su odsjedale samo kraljevske i grofovske obitelji – priča Mariela Kranjec, koja nije stala na tome. Cijelo se vrijeme usavršavala, pa je tako nakon dvije godine polagala i majstorski ispit da može pokrenuti svoj posao. Ponovno je bila u pažnji medija jer je bila najmlađi majstor. Majstorski ispit položila je s 21 godinom. Osim zahtjevnih priprema, tamo su troškovi polaganja majstorskog ispita 12.000 eura i mora se jako puno znati struka.

No, uvijek ju je vodila ljubav prema Hrvatskoj i rodnom kraju majke. Uvijek je nerado nakon praznika odlazila u Austriju, a željela je raditi sama u svom slastičarskom obrtu. Nakon svih usavršavanja, školovanja, završene škole za dijetalnu kuhinju i šest godina prakse, kada su i roditelji otišli u mirovinu odlučila se vratiti i pokrenuti svoj biznis.

- Moram reći da su svi dok sam vadila silne papire bili ljubazni, svi su mi željeli pomoći, ali su i svi bili iznenađeni da se ja vraćam iz Austrije i želim raditi u Hrvatskoj. Baš sada kada mnogi odlaze zbog posla u tom smjeru. To je trajalo nekoliko mjeseci, a sada evo imam svoj obrt za slastice Medeno srce. Sada imam ono što sam uvijek sanjala, da radim posao koji volim, sama u svom poslu – kaže Mariela, koja od svega najviše želi praviti velike i lijepe torte.

- Najviše volim raditi i ukrašavati torte, posebno mladenačke torte, i dok mi mladenci pričaju o torti kakvu bi željeli, ja u glavi već imam viziju. Najveća torta koju sam napravila je u promjeru imala jedan metar i šest katova. Bilo je meni lijepo u Austriji, već sam tamo bila šef slastičarstva, ali me uvijek privlačila misao da sama radim takve pothvate. Pečem i sitne kolače, po ugledu na one naših baka, ali opet s modernim štihom. Kod naših kolača prevladava okus slatkoga, kod mene ne, svaki mora imati specifičnu aromu po kojoj je prepoznatljiv, a slatkoća je u drugom planu – dodaje Mariela, koja pravi i dijetalne kolače, kolače za one koji ne smiju konzumirati puno šećera, kolače bez glutena, kolače za one koji su alergični na neko voće ili orašaste plodove. Marieline torte i kolače roditelji mogu nositi i u dječje vrtiće, jer ona ima i certifikat HACAP i vrlo strogu kontrolu namirnica.

- Ja pravim zdrave kolače koje svi mogu jesti. U njih stavljam samo prirodne namirnice, pekmeze koje smo mama i ja napravile iz svoga voćnjaka s voćem koje nije tretirano. Ne stavljam nikakve aditive, niti konzervanse – kaže Mariela koja je premijeru imala na otvaranju Kutjevačkog dvorca, gdje su svi gosti pohvalili kolače koji su bili tako poznati, a drugačiji.

- Sada već pomalo imam posla za svatove, rođendane, cateringe, a kako uskoro dolaze božićni i novogodišnji blagdani, primam narudžbe. Tu prije svega idu razni keksi, zatim moj specijalitet šokačke pletenice od oraha ili maka, čokolade koje ja pletem u pletenice i tako pečem, a prelijevam specijalnim šećernim preljevom od limuna. Tu su kuglofi, božićne štruce i desetak vrsta kremastih kolača – ističe Mariela.(AGM Kruna)

SLASTIČARNICA I U POŽEGI?

Mariela dodaje da bi ako joj obrt nastavi uspješno poslovati otvorila i jednu slastičarnicu u Požegi. To bi bio jedan bistro u kojemu bi se uz kolače služili i zdravi sendviči, od integralnog kruha, posebnih namirnica i samo prirodno cijeđeni voćni sokovi.

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike