Regija
10. KAMELIJA KUP ODRŽAN U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

Prvoplasirane učenice Srednje strukovne škole Vinkovci
Objavljeno 27. studenog, 2015.
Dani hrvatskog kulinarstva središnja su nacionalna kulinarska manifestacija

Dani hrvatskog kulinarstva središnja su nacionalna kulinarska manifestacija koja je ove godine dvanaesti put održana u Varaždinskim Toplicama, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva turizma.

Cilj je manifestacije afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine. Održane su sljedeće manifestacije: 12. Državno prvenstvo kuhara, 7. Državno prvenstvo slastičara, 10. Kamelija kup - natjecanje učenika srednjih škola u kuharstvu i slastičarstvu. Budući da su učenici i mentori Srednje strukovne škole Vinkovci sudionici Kamelija kupa od samih početaka, tako su i ove godine sudjelovali u kulinarskom i slastičarskom natjecanju te osvojili prvo mjesto u obje discipline, kuharskoj i slastičarskoj.

Menta, malina, mascarpone...

Valentina Bošnjak iz Gradišta, slastičarka 3. g razreda Srednje strukovne škole Vinkovci pod mentorstvom Ružice Šošić, stručnog učitelja slastičarstva, osvojila je 1. mjesto na temu Svečana novogodišnja torta za 12 osoba. Torta je osvojila prosudbeno povjerenstvo složenošću izrade i fantastičnim okusom (menta, malina, mascarpone sir, bijela i tamna čokolada).

- Ova se torta sastoji od dva biskvita sa svježom mentom, jednog običnog žutog biskvita, prhkog tijesta od lješnjaka i anisa izdrobljenog u mrvice. Između tijesta se nalaze tri različite kreme, i to: krema od malina, parfe krema od malina oblikovana u silikonskim kalupima u obliku polulopti manjih i većih te krema od mente, mascarpone sira i bijele čokolade. Izvana je torta u tankom sloju premazana maslac kremom, zatim prelivena preljevom od vrhnja i tamne čokolade. Dekoracija na torti izrađena je na listovima božikovine od tamne i bijele čokolade s lopticama od kašice od malina i mrvicama prhkog tijesta od lješnjaka i anisa. Ono što je oduševilo suce je ukus torte i način na koji je torta slagana jer je izrada vrlo zahtjevna - istaknula je Ružica Šošić, mentorica.

Srednja strukovna škola Vinkovci bila je uspješna i u kuharstvu, a prvo mjesto osvojile su Tea Šprem iz Cerića i Mihaela Vuković iz Babine Grede, mentor je bio Mario Janocik.

Punjena pileća rolica

- U hladnom predjelu zadana nam je bila pileća jetrica, piletina, mrkva, jaje. Mi smo radili pileću rolicu punjenu farsom od crvene paprike i graškom. Imali smo kuhano povrće (tikvica, mrkva) koje smo premazali maslinovim uljem i soli, radi sjaja i boljeg okusa. Pravili smo i paštetu od pileće jetrice koju smo stavili na slani biskvit. Još smo napravili mozzarela kuglicu sa zelenom paprikom uz umak od jogurta i parfe od žumanjaka.U toplom jelu zadan nam je bio ramstek s dva priloga, punjena tjestenina ručno rađena i gljive. Napravili smo ramstek uz naš umak (gljive, grožđice, luk,češnjak, naranča,brandy), imali smo kuhano povrće (bob, krumpir) krumpir smo posuli crvenim paprom. Radili smo kašicu od povrća. U njoj imamo kuhanu žutu mrkvu, krumpir, špinat. Naša ručno rađena tjestenina je tortelin punjen svježim sirom i parmezanom. Imali smo od povrća popržen luk i gljivu. Na gljivu smo stavili izrađen bjelanjak, te ga spalili. Na kraju smo radili desert, a zadano nam je bilo napraviti tart mandarinu, čokoladu i šlag. U košaricu od prhkog tijesta stavili smo karamel umak s mandarinama. Kada se rashladilo, na njega smo izlili ganache. Na rashlađeno smo stavili file mandarine, listić mente, šlag i nit od topljenog šećera. Tanjur smo ukrasili topljenom čokoladom i umakom od mandarine i naranče - ispričala je Tea Šprem, te dodala:

- Za ovo natjecanje smo se pripremali mjesec dana. Moram istaknuti da je konkurencija bila jaka. Sve ekipe su bile jako dobro pripremljene i nismo očekivali da ćemo mi biti oni koji će odnijeti prvo mjesto, ali jako smo sretni i zadovoljni kako nam je sve zajedno uspjelo. Jedno jako lijepo iskustvo - rekla je na kraju Tea.

Mario KOKAJ
Nagrade

U kategoriji kuhara drugo mjesto pripalo je Mihaelu Hasancu i Martinu Koretiću iz Srednje škole Ivan Seljanec iz Križevaca, a na treće mjesto plasirali su se učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Edi Bušić i Tomo Mihaljević. U kategoriji slastičara treće mjesto podijelili su Darko Sušenka iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Valerija Detić iz Srednje škole Prelog, dok je drugo mjesto pripalo Ani Vitko iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike