Regija
OTVORENO PISMO ŽRTVE OBITELJSKOG NASILJA PREDSJEDNICI GRABAR KITAROVIĆ

Marijana Fel: Ni zaklada, ni zakona,
ni projekata koji bi izmučenim
obiteljima pomogli nastaviti život
Objavljeno 26. studenog, 2015.

PITOMAČA - Marijana Fel, žrtva obiteljskog nasilja koja je s troje maloljetne djece deložirana iz kuće, uputila je otvoreno pismo predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović. U pismu upozorava da se, osim prigodnih napisa u povodu Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, u stvarnosti gotovo ništa ne poduzima da bi se tim ženama doista učinkovito pomoglo.

Podsjetimo, mučnu deložaciju majke i djece lani u ožujku pratili su svi mediji u Hrvatskoj. Kuća Felovih prodana je na dražbi koju je odredio sud nakon što je suprug, koji je, kako je navela Fel, imao zabranu prilaska na 50 metara, izvanparničnim postupkom tražio razvrgnuće suvlasništva nad kućom. Prvi pokušaj deložacije spriječili su aktivisti Živog zida koji su stigli iz Zagreba, Osijeka, Koprivnice…, uz pomoć brojnih Pitomačana. No u drugom pokušaju, u opsadnom stanju koje je stvorilo mnoštvo policije u Pitomači, kako su navodili očevidci, Felovi su izbačeni iz kuće, a aktivisti Živog zida odvoženi su “maricama”. Samohranu majku Marijanu Fel policija je iznijela iz kuće. Ostavši s djecom na ulici, Marijana je bila prisiljena skloniti se kod starih i bolesnih roditelja. Pozivajući se na niz pravnih nepravilnosti vezano uz sudsku odluku o deložaciji, obratila se tada i Vladi RH, no odgovoreno joj je da Vlada ne može utjecati na odluke sudbenih vlasti.

“Na Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama svi će govoriti o pravima zlostavljanih žena, a znate li da one koje jedino mogu govoriti o toj strahoti drhte negdje i primaju udarce koje nitko ne želi čuti. I boje se, strahovito se boje… I ne boje se samo udaraca i poniženja, strah ih je jer znaju da nemaju kamo. Ako podignu slušalicu i ako progovore o tome što se događa, iz prvog kruga pakla nasilja ulaze u drugi, ne manje strašan, krug u kojem putuju kroz neizvjesnost postojećih zakona gubeći sigurnost, dom i, ono čega se najviše boje, svoju djecu. Zato će neke slušalice zauvijek ostati poklopljene.

Ne znam znate li da je u našoj zemlji svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena, znate li da 60 posto žena ubije njihov sadašnji ili bivši partner, znate li da žena u sigurnoj kući može boraviti samo godinu dana, i da su svi kapaciteti većinom popunjeni, znate li da nasilnik ima pravo prodati zajednički dom (po zakonu RH) i izbaciti cijelu obitelj na ulicu? Znate li da se poslije svih proživljenih strahota iste te žene vraćaju svojim roditeljima i fizički i ekonomski ili su ostavljene na cesti ili skloništima za beskućnike? Znate li da kroz program javnih radova žrtve obiteljskog nasilja mogu raditi najviše do godinu i pol uz minimalnu novčanu naknadu? Znate li da razvod u slučaju nasilja, po hitnom postupku, traje godinu i pol, a odluka o susretu i druženju s djecom i više od tri godine? Nažalost, za sve to postoje dokumentirana sudska rješenja”, stoji, između ostalog, u pismu Marijane Fel, u kojem predsjednicu Grabar Kitarović molim da poduzme sve što je njezinoj moći kako bi se ženama žrtvama nasilja “omogućio život dostojan čovjeka, jer i to što su ostale žive postavlja se pitanje je li to kazna ili nagrada.” (R.I.)

Tribine i radionice nisu dovoljne

“U našoj zemlji puno se govori o nasilju, radi na prevenciji kroz edukacije, radionice, okrugle stolove, pisane materijale, što je pohvalno, no je li to uistinu dovoljno? Mi možemo održavati tribine i plesati protiv nasilja šaljući poruku svijetu da nasilje nije u redu, ali što reći ženi koja je skupila dovoljno hrabrosti da progovori o onom što joj se događa i na nju se spustila sva sila zakona ostavljajući je negdje na cesti, bez posla, narušenog zdravlja, bez ičeg za što se borila i radila godinama? Imaju li njena djeca prava na djetinjstvo, radost, školovanje koje zaslužuju? Koliko znam, ne postoji ni fondova, ni zaklada, ni zakona, ni projekata koji bi takvim izmučenim obiteljima pomogli da nastave život”, upozorava Marijana Fel.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike