Autoglas
LOS ANGELES AUTO SHOW OTVORIO SVOJA VRATA

10 zvijezda Los Angelesa
Objavljeno 24. studenog, 2015.

Vezani članci

BORAC ZA VIŠU KLASU

Premijera: Potpuno nova Mazda CX-9

Izložba automobila na zapadnoj američkoj obali održava se još od davne 1907. godine, kad je bio prvi Los Angeles Auto Show (LA Auto Show).

On ujedno svake godine otvara sezonu autosajmova na drugoj strani Atlantika. Ovogodišnja izložba počela je manifestacijom Connected Car Expo (CCE), nakon koje su u Los Angeles Convention Centru zaredale premijere automobila i konferencije za novinare. Za javnost je priredba otvorena od 20. do 29. studenoga, a mi donosimo “top ten” premijera za sljedeću godinu.

Fiat 124 Spider

Revival legende iz 1966. najveća je novost ne samo ovog salona nego i za sve ljubitelje marke iz Torina. Atraktivni retro roadster izrađen je na podvozju Mazde MX-5, ali ga ne pokreće isti atmosferski motor, već Fiatov 1,4-litreni turbobenzinac sa 140 KS i 240 Nm, poznat iz Abartha. Uz njega će biti dostupan ručni ili automatski mjenjač sa šest brzina.

Buick Lacrosse

Iako je još uvijek riječ o prototipu, prikazani automobil ima sva svojstva automobila spremnog za proizvodnju i cestu. Elegantni sedan s prednjim pogonom baziran je na konceptnom modelu Avenir, prikazanom početkom godine u Detroitu, a koji je imao stražnji pogon. Postavljen je na unaprijeđenoj GM-ovoj platformi Epsilon, a za pogon je zadužen 3,6-litreni V6 benzinac s 304 KS.

Lincoln MKZ

Lincoln se očajnički trudi odmaknuti od Forda, a osvježeni model MKZ smatra se korakom u pravom smjeru. Istina, nije riječ o potpuno novom automobilu, ali tu je potpuno novi nos, premijerno viđen na modelu Continental Concept, početkom godine. To je, vjerojatno, predložak za dizajn nadolazećih automobila sa značkom Lincolna. Od Forda se distancira i motorom, koji se nudi samo uz ovu luksuznu marku, 3,0-litrenim biturbo V6 benzincem od 400 KS i pogonom na sve kotače.

Scion C-HR

Već smo ga vidjeli na frankfurtskom salonu, a ovdje je pokazan sa značkom Toyotina prekomorskog brenda za mlade. Ulazi u najaktivniju i najtraženiju klasu današnjice, onu malih crossovera, koju je otvorio Nissan Juke. Jak adut su mu ekstremni dizajn i najmodernije tehnologije povezivanja, a uz poslovičnu Toyotinu kvalitetu uspjeh ne bi trebao izostati.

Mazda CX-9

Mazda je na Los Angeles Auto Showu otkrila novi motor i novi model. SKYACTIV-G 2.5T, prvi SKYACTIV-G benzinski pogonski agregat s turbopunjačem. Trenutno je to najmoćniji motor u Mazdinoj ponudi, razvija 184 kW (250 KS) i 420 Nm okretnog momenta. Razvijen prije svega za tržišta Sjeverne Amerike, ovaj atraktivni obiteljski SUV pretendira na ulazak u višu klasu nudeći maksimalnu udobnost u vrhunski uređenoj i prostranoj unutrašnjosti sa sedam sjedala raspoređenih u tri reda.

Volkswagen Beetle Dune

Više nije riječ o konceptu koji pokazuju po planetu već dvije godine, nego o konkretnom modelu spremnom za prodaju već sljedeće godine. Donosi nam pomalo grubijanski stil s povišenom karoserijom i svom silom off road dodataka. Za Beetle Dune nudit će se i posebna paleta boja. U ponudi su obje karoserijske verzije, pogon je samo na prednje kotače, a očekuje se da bar malo popravi prodaju Volkswagenova retromodela.

Range Rover Evoque Convertible

Baš kad smo pomislili da se nakon Nissan Murano CrossCabrioleta više nitko nikad neće usuditi napraviti SUV bez krova, na Otoku su se dosjetili odrezati ga svom prodajnom hitu. Ovaj put vizualni doživljaj je odličan, a već i tako teškom vozilu zbog dodatnih ojačanja i mehanizma krova dodano je 450 kilograma. Meki sklopivi krov može se električnim putem podizati i spuštati i u vožnji, do brzine od 40 km/h.

Honda Civic Coupe

Iako se europski i američki modeli Honde jako razlikuju, ovaj bismo voljeli vidjeti na Starom kontinentu. Potpuno novi model američkog Civica u Los Angelesu je predstavljen u coupe verziji, a, kao i sedan, bit će raspoloživ s 2,0-litrenim atmosferskim VTEC četverocilindrašem ili 1,5-litrenim turbo motorom.

Jeep Wrangler Backcountry

Jeep često predstavlja posebne edicije svojih modela, posebice Wranglera, a ova predstavljena u Los Angelesu zaista je posebna. Izveden iz verzije Sahara, Wrangler Backountry razlikuje se od svega što su do sada pokazali, a u biti stvar je samo u boji i nekoliko zimskih funkcionalnosti. Kako su najavili, proizvest će ih samo 4000.

Porsche Cayman GT4 Clubsport

Riječ je o sportskom derivatu Caymana isključivo namijenjenom utrkama. Ne za cestu. Plan je homologirati ga za kup-utrke, kao što je, naprimjer, Pirelli World Challenge. To nije samo Cayman GT4 s aerodinamičnim dodacima i počupanim interijerom. Ovjes dijeli s 911 GT3 Cup Car, a ručni mjenjač iz GT4 zamijenjen je brzim PDK automatikom.

Pripremio: Mato Pavličević
Možda ste propustili...