Autoglas
4. WRC CROATIA RALLY

Najbolji relijaši opet će juriti hrvatskim cestama
Objavljeno 2. travnja, 2024.
Utrka se održava od 18. do 21. travnja, prijavljeno je 68 posada iz 35 država

I ove godine u Hrvatsku se, četvrtu godinu zaredom, vraćaju najtrofejnije svjetske rally posade, a od vozača prošlogodišnji laureat Elfyn Evans, osmerostruki svjetski prvak Sebastien Ogier i vodeći u sezoni 2024 Thierry Neuville. Ovogodišnji automobilistički spektakl WRC Croatia Rally održat će se od 18. do 21. travnja.



Vozit će se u pet hrvatskih županija – Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj te u Zagrebu, a prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja. "Imamo sve potrebne elemente da i ovo, četvrto izdanje bude spektakularno. Naši brzinski ispiti još će jednom staviti na kušnju majstore volana i siguran sam kako neće nedostajati uzbuđenja. Neuville trenutačno vodi u poretku prvenstva i nada se da je baš ovo sezona u kojoj će skinuti sa sebe epitet vječitog drugoplasiranog. Evans će braniti pobjedu u Hrvatskoj, a i danas se prepričava završnica iz 2021. godine, kad mu je Ogier preoteo pobjedu na posljednjem brzincu u Kumrovcu za samo šest desetinki sekunde", istaknuo je u svojoj najavi ovogodišnjeg WRC Croatia Rallyja Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora.

Na ovu se najavu nadovezao i Simon Larkin, izvršni organizacijski direktor WRC-a:

- Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim napretkom WRC Croatia Rallyja tijekom protekle tri godine, osobito imajući u vidu izazove s kojima smo se suočili zbog pandemije COVID-19. Svake godine vidimo znatan rast i poboljšanja u ovom natjecanju, što će biti vidljivo i ove godine, posebno u kontekstu servisnog centra. Raduje me da su u tijeku pregovori za sljedeći ciklus WRC natjecanja u Hrvatskoj u iduće četiri godine jer težimo konzistentnosti i stabilnosti naših događanja, a Hrvatska nam to svakako nudi. Potvrđuje to i rastući broj obožavatelja i posjetitelja koji se svake godine rado vraćaju, što jasno govori o atraktivnosti ovog događaja - rekao je Larkin.

Od hrvatskih vozača na Croatia Rallyju gledat ćemo Viliama Prodana, Jana Pokosa, Slavena Šekuljicu, Tomasa Hrvatina, Željka Magličića, Igora Mandića i Igora Tomljanovića.

- Croatia Rally najveća je sportska manifestacija u Hrvatskoj s iznimno velikim i važnim učincima za sve regije u kojima se održava kao i za cjelokupno domaće gospodarstvo i turizam. Uz to, ovaj događaj ima iznimno važno značenje i za automobilistički sport u Hrvatskoj jer približava automotosport građanima u strogo kontroliranim uvjetima uživanja u ovom adrenalinskom sportu. S posebnom pažnjom iščekujemo vožnje naših domaćih vozača koji su svojim nastupima na ovako velikim i važnim natjecanjima inspiracija budućim generacijama mladih vozača u Hrvatskoj, čime direktno oblikuju identitet motosporta u našoj zemlji - rekao je predsjednik HAKS-a Robert Markt.
Milan Bugarić
JAK GOSPODARSKI I TURISTIČKI ADUT
Očekivanja organizatora i ove su godine, s razlogom, velika. S više od 300.000 gledatelja u 2022. godini već je u prošloj 2023. ta brojka narasla na impresivnih 400.000 gledatelja koji su pratili utrku uživo na brzinskim ispitima. Istovremeno, više od 88 milijuna gledatelja diljem svijeta pratilo je prošle godine utrku i prekrasne kadrove iz različitih dijelova Hrvatske uživo preko televizijskih i internetskih prijenosa. U 2023. godini Croatia Rally generirao je najmanje 151,5 milijuna eura ukupnih ekonomskih učinaka, što je porast od čak 44 % u odnosu prema 2022. godini, kad su ekonomski učinci procijenjeni na 105 milijuna eura.

Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala