Osijek
DRUŠTVO BEZ OTPADA

Davor Vić: U samo godinu dana
prikupili smo 400 tona plastike
Objavljeno 20. studenog, 2015.
Uskoro podjela kompostera za biootpad u kolektivnom stanovanju

Konferencijom za novinare i simboličnom sadnjom 20 sadnica javora u reciklažnom dvorištu Zeleni otok na Jugu 2 obilježen je završetak projekta “Stvaranje društva bez otpada”.

U projektu su sudjelovali Unikom i JKP Komunalije iz Srijemske Mitrovice kao nositelji te partneri - RRA Slavonije i Baranje, udruga Zeleni Osijek, Grad Srijemska Mitrovica, Ekološki klub Srijemska Mitrovica i CEKOR. Projekt prekogranične suradnje financiran je od EU-a i Ureda za udruge RH. Svako posađeno stablo predstavlja 20 tona skupljene plastike tijekom provedbe projekta u Osijeku. Projektom je dopunjena i infrastruktura, podijeljene su posude za plastiku u zgradama i postavljeni mini ekootoci s prozirnim posudama u koje građani mogu razvrstavati otpad. “Uspjeli smo realizirati sve što smo planirali s konkretnim i vidljivim rezultatima. To znači povećanje količine prikupljene plastike u proteklih godinu dana za 300 posto, odnosno prikupili smo 400 tona. Sa zadovoljstvom mogu reći kako jedan projekt završavamo, tako odmah počinjemo novi. Također je orijentiran prema kolektivnom stanovanju, a ovaj put nije riječ o plastici, nego o biorazgradivom otpadu, koji će nam najviše pridonijeti da ispoštujemo direktive EU-a i smanjimo količine komunalnog otpada. Bit će to prekogranična suradnja s kolegama iz Mađarske (Beremend, nap.a.). Ovoga tjedna imali smo njegovo predstavljanje, a u prvoj polovini iduće godine započet će i primjena projekta. Bit će riječ o edukaciji te nadgradnji infrastrukture, odnosno podjeli kompostera prilagođenih kompostiranju odvojenog biootpada u kolektivnom stanovanju”, kazao je direktor Unikoma Davor Vić.

U JKP Komunalije iz Srijemske Mitrovice vrlo su zadovoljni projektom “Stvaranje društva bez otpada”, u kojem su, prema riječima Tamare Milković, iz Osijeka dobili veliku pomoć, zbog čega je Srijemska Mitrovica pionir po tome u Srbiji. “Dobili smo ono čega u Srbiji nema - reciklažne otoke, kante za primarnu separaciju otpada, kompostere, prozirne kante s mini reciklažnim otocima. U Srbiji smo korak ispred svih”, naglasila je Milković.

Udruga Zeleni Osijek provodila je edukaciju u projektu kroz radionice o selektivnom prikupljanju otpada i kompostiranju. Kako je kazala Marija Krišto, iz te udruge, Zeleni Osijek nastavlja edukacije od idućeg proljeća u obnovljenom centru Zlatna greda.

Igor MIKULIĆ
NOVI PROJEKT - ZOO VRT KAO ATRAKCIJA

Dugogodišnji partnerski odnos Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i Unikoma daje dobre rezultate. Predsjednik Uprave RRA Stjepan Ribić ističe kako je već u četvrtak dogovorena priprema novog projekta za ZOO vrt u Osijeku, od kojega je namjera stvoriti pravu atrakciju, kakvu on i zaslužuje. RRA je, prema Ribićevim riječima, sudjelovala u izradi 450 projekata na području Osječko-baranjske županije, vrijednih 310 milijuna eura. “Ovo je još jedan dobro odrađen projekt. Hrvatska do 2020. godine ima na raspolaganju 11 milijardi eura. O nama ovisi koliko ćemo biti proaktivni u pripremi, prijavi i provedbi projekata. Do sada se Osijek pokazao najuspješnijim u Hrvatskoj i to je put kojim želimo ići i dalje”, kazao je Ribić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike