Regija
NASTAVAK OBNOVE CRKVE SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG U NAŠICAMA

Staro svetište imat će gotičke prozore
Objavljeno 19. studenog, 2015.

NAŠICE - U Našicama se već nekoliko godina obnavlja franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog, jedan od najstarijih spomenika našičke sakralne arhitekture i prepoznatljiv simbol grada. Nakon radova na zvoniku, ove jeseni građevinske skele okovale su svetište, tj. najstariji dio crkve kojem će biti vraćen njegov izvorni gotički vanjski izgled. Nekadašnji izgled, kako doznajemo, bit će vraćen reprezentativnim gotičkim prozorima koji su bili zazidani za barokne obnove crkve. Našička crkva primjer je ranogotičkog graditeljstva koja je značajno preoblikovana baroknim obnoviteljskim zahvatima. S obzirom na činjenicu da je riječ o sakralnoj građevini izvorno gotičke i razigrane barokne arhitekture, obnova će se, kažu stručnjaci, izvršiti u skladu sa stilskim značajkama toga razdoblja.

Uređenje svetište nije posljednji dio obnove, ali je vjerojatno najvredniji, najsloženiji i najskuplji obnoviteljski zahvat. Obnovu crkve financiraju Franjevački samostan Našice, Ministarstvo kulture i Grad. Donacijama pomažu vjernici, ali i poduzetnici i ustanove. Određeni doprinos dali su i Mjesni odbor Našica i Osječko-baranjska županija. Tijekom proteklih šest godina obnove, zamijenjen je stari i dotrajali krov te limarija, a restauriran je zapadni dio pročelja te glavna ulazna strana crkve. U skladu s konzervatorskim smjernicama, obnovljen je i sjeverni dio crkve.

Opsežni zaštitni radovi počeli su 2010. godine po projektu Branka Urbana, a želja je da se obnovom crkve u njezinom izvornom obliku vrati vrijedan objekt hrvatske sakralne baštine. Našička crkva jednobrodna je građevina s poligonalnim svetištem, a oblikovana je i građena u gotičkom stilu. Zbog svoga specifičnog oblika, zbog kulturno-povijesnoga konteksta u kojem je nastala te povišena položaja na kojemu se nalazi, ova crkva je visoko valorizirana. Crkva potječe iz posljednjih desetljeća 13. stoljeća i ubraja se među najstarije očuvane samostanske crkve u Hrvatskoj. Za vrijeme osmanlijske vladavine u Slavoniji bila je oštećena, ali je obnavljaju franjevci krajem 17. stoljeća, a tijekom 18. stoljeća proglašena je župnom.S.Fridl

JEDNA OD NAJLJEPŠIH U HRVATSKOJ

Stručnjaci tvrde da je jedna od šest najljepših sakralnih građevina gotičke i barokne arhitekture u kontinentalnoj Hrvatskoj. Našička crkva je prema mnogo toga posebna, a njezin unutrašnji prostor riznica je vrijednih umjetničkih djela među kojima se ističu barokne skulpture i slike. Među slikama najvrednija je slika svetoga Antuna, naslikana oko 1685. godine, a koja je i danas na glavnom oltaru. Crkva ima pet baroknih oltara, a po ljepoti ističe se oltar sv. Križa, podignut 1772. darežljivošću grofa Josipa Pejačevića. Upravo zbog svoje vrijednosti, zuba vremena i starosti, kvalitete materijala i načina gradnje, obnova je zahtjevna i iziskuje dosta stručnosti, znanja i novca.

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

Najčitanije iz rubrike