Dome slatki dome
CVIJET ZA ZIMU

Orhideja Cymbidium podnosi i niže temperature
Objavljeno 19. studenog, 2015.
Da bi redovito cvjetala treba je smjestiti u hladniju prostoriju

Orhideja Cymbidium cijenjena je zbog velikih cvjetova pa se često koristi kao rezano cvijeće.

Raste u tropskoj i suptropskoj Aziji i u sjevernoj Australiji, gdje raste u hladnijim uvjetima i na većim visinama. Cymbidiums uglavnom ima više listova nego ostale orhideje, a oni su dugi, zeleni i ravni i rastu iz pseudogomolja. Ime dolazi od grčke riječi kymbos, što znači šalica u obliku trupa broda, što obilježava oblik latica nekih cvjetova. Tijekom zime treba je držati na hladnom i svijetlom mjestu, a ljeti može biti vani.

U kuću ih treba unijeti kada se vanjska temperatura spusti na 7 Celzijevih stupnjeva, što je svrstava u vrstu orhideja koja može preživjeti najniže temperature. Listovi joj trebaju biti srednje do zlatno-zeleni, a ne tamnozeleni. Cvjeta zimi i da bi redovito cvjetala treba ju smjestiti u hladniju prostoriju (noćne temperature moraju biti od 10 do 15 stupnjeva Celzija tijekom kolovoza, rujna i listopada), inače neće formirati cvjetne pupove.

Tijekom sezone rasta (proljeće, ljeto) treba joj dosta vode te se zemlja ne smije isušiti, a tijekom jeseni i zime zalijevanje treba smanjiti na minimum.

Presađuje se u proljeće, a da bi redovito cvjetala grupe pseudolukovica koje se odvajaju ne smiju biti premalene (4-6 pseudolukovica u grupi). Odgovaraju im temperature od 13 do 35° C, a toleriraju i laganu sjenu.

Ovu vrstu orhideja kao i ostale, za vrijeme cvatnje obvezno treba prihraniti specijanim gnojivom za orhideje. Bez dovoljno hrane, cvjetovi su manji, a i pupovi žute i otpadaju. Nakon cvatnje, cvjetnu stapku treba odrezati ispod prvog cvijeta pa će, u slučaju da je orhideja dobro njegovana, na tom mjestu narasti novi cvjetovi. Minimalna temperatura na kojoj možete držati Cymbidium je pet stupnjeva, dok kod cvatnje temperatura mora biti konstantna između 12 i 24 Celzijeva stupnja. Kad Cymbidium u jesen unosite u kuću stavite ga na hladnije mjesto, što je bitno za poticanje cvjetnih pupova. To može biti svijetlo negrijano stubište, no temperature mu se moraju spustiti do 5°C kako bi se potaknule cvjetne stapke. Ako su pseudogomolji izgubili listove, možete ih odstraniti, ili su skroz suhi, ali ako nisu ostavite ih još, jer i iz njih mogu potjerati novi izdanci. Zalijevajte od proljeća do jeseni na način da supstrat uvijek ostane suh između zalijevanja. Tijekom zime smanjite zalijevanje i pustite biljku da se osuši s vremena na vrijeme.(J.Kn.)

Phalaennopsis voli vlagu

Najčešće uzgajani Phalaenopsis potpuno se potapa u vodu - cijelu posudu uronimo u vodu i ostavimo neko vrijeme. Za to vrijeme supstrat (kora) u koji je orhideja posađena, upije vodu, a svaki višak koji se naknadno ocijedi treba ukloniti iz podloška. Phalaenopsis voli visok postotak vlage u zraku pa joj godi prskanje po listovima.

Kako do nove biljke

Cymbidiumi se razmnožavaju dijeljenjem korijenove bale. Ova orhideja ima vrlo snažno korijenje kod velikih primjeraka te je vrlo teško nekada odvojiti lukovice, a da ne oštetite korijen. Zbog toga je nekada jednostavnije samo presaditi biljku u veću posudu. Ove biljke zahtijevaju dosta mjesta u cvijetnim posudama.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike