Regija
PRI KRAJU VELIKI PROJEKT

Centar za promatranje ptica u općini Nijemci
Objavljeno 13. studenog, 2015.

NIJEMCI - U ravnici Srijema, na površini od 223,81 km2, prostire se općina Nijemci, bogata prirodnim i kulturnim ljepotama. Pod sjenama stoljetnih hrastovih šuma Spačvanskog bazena kriju se brojne zaštićene vrste biljaka i životinja, a prostrane livade prava su carstva šarenih leptira i kukaca. S ciljem da se iskoriste prirodni potencijali područja, u Općini Nijemci osmislili su i započeli projekt Centar za promatranje ptica, čija je vrijednost 1,222.904,95 eura, koju EU sufinancira s 999.835,84 eura ili 81,75 posto.

- Završavamo godinu i pol provedbe projekta, u kojem smo, u biti, u tih godinu i šest mjeseci, razvijali novu kulturnu destinaciju s puno potencijala. Cilj projekta Centar za promatranje ptica Nijemci bio je pridonijeti rastu i razvoju turizma orijentiranog na razvoj malog i srednjeg poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta u općini Nijemci i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Što se tiče promatrača ptica, to su jako zahvalni turisti - ekološki osviješteni, žele doživjeti domaći teren, prirodu i boraviti na domaćem OPG-u - istaknula je Dušanka Miščević, voditeljica projekta.

Hrvatsko društvo za zaštitu prirode i ptica izrađivalo je studiju o fauni ptica općine Nijemci, što je trajalo godinu dana, a ukupno je zabilježeno 89 vrsta ptica, od čega je 87 autohtonih, a za dvije se smatra da su pobjegle iz zarobljeništva ili ih je čovjek namjerno pustio (golubovi i fazani).

- U principu, fauna je i veća od 87 ptica, moglo bi se skupiti više od sto vrsta. Međutim, te ptice ulaze u kategoriju selica, pa se vide jako rijetko. Ovaj broj ptica dovoljan je za početak razvijanja turizma, međutim moram naglasiti da u tih 87 vrsta ima dosta turistima atraktivnih ptica. Vrlo su atraktivni orao štekavac i crna roda - istaknuo je Tibor Mikuška, voditelj projekata u Hrvatskom društvu za zaštitu prirode i ptica.

Aktivnosti projekta su izgradnja pristupne ceste između centra Nijemaca i Sopota, gdje su cijelom duljinom ceste edukativne ploče, mjesta za promatranje ptica, u duljini od 3,5 kilometara, opremanje Centra, povezivanje biciklističke staze Srijem te obogaćivanje turističke ponude novim arboretumom i dječjim igralištem, koje će zajedno s turističkom rutom biti opremljeno izvorima solarne energije za rasvjetu. Projekt Centar za promatranje ptica Nijemci nastavak je projekta E.R.S.P.A., koji je financiran Phare 2006 programom. Na kraju recimo da je u Centru za promatranje ptica bio dosta atraktivan prizor puštanja jednog orla štekavca, na oduševljenje svih gostiju i uzvanika.M.Kokaj

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

Najčitanije iz rubrike