Magazin
DOBAR JE OSJEĆAJ PONEKAD RADITI I NEKE LOŠE STVARI

Od ljubavi do mržnje i natrag: “Pomirbe” o kojima se malo zna...
Objavljeno 31. listopada, 2015.

U vrijeme prije Twittera i Facebooka, ako nešto nije ispalo kao što je planirano ili nije bio namijenjeno javnom obznanjivanju, najbolje je bilo zaboraviti da se dogodilo. Većina okupljanja iz ove priče nisu dobila medijski prostor kakav zaslužuju. Ako i jesu, naknadno su izbrisana.

J. LENNON I P. MCCARTNEY:

Dok je grubo u tisku vrijeđao svoje bivše partnere, Lennon se tajno družio s McCartneyem nakon raspada Beatlesa 1970., osobito 1974., dok je Lennon bio odvojen od svoje supruge Yoko Ono te muljao sa svojom osobnom asistenticom May Pang. Bivši su se Beatlesi često viđali, tvrdi Pang. Krajem ožujka 1974. zajedno su snimili nekoliko pjesama u studiju u Los Angelesu. Povod je bila prva noć okupljanja za album Harryja Nilssona “Pussy Cats”, čiji je Lennon bio producent. Točnije bi bilo reći da album valja samo kao ad hoc proizvod - s vidljivo drukčijim Lennonom - preko nekvalitetnih obrada klasika “Lucille”, “Sleep Walk” i “Stand By Me”. Javnost nije imala pojma za ova okupljanja sve do autobiografije May Pang iz 1983. “Loving John”. Mnogi su svejedno sumnjali sve dok se album nije pojavio.

R. E. LEE I U. S. GRANT:

U travnju 1865. general Robert E. Lee predao je 28.000 pripadnika snaga Konfederacije zapovjedniku vojske Unije, Ulyssesu S. Grantu. Nakon što su se međusobno pokušavali ubiti više od dvije godine, njih su se dvojica sastali u sudnici malenog grada u Virginiji, Appomattoxa, kako bi priveli kraju najkrvaviji rat u američkoj povijesti. No, to nije bio njihov posljednji susret. Početkom svibnja 1869., godinu dana prije nego je preminuo u 63. godini, general Lee, predsjednik Washington Collegea (poslije Washington i Lee College), prihvatio je poziv novoizabranog predsjednika Granta u Bijelu kuću. Iako nitko nije zabilježio što je rekao tijekom 15-minutnog sastanka, svjedok je tvrdio da je ton bio ozbiljan. Anthony Bergen smatra da su vjerojatno govorili o pomirenju Sjevera i Juga, a možda i vremenu od prije više od 20 godina koje su proveli kao vojni prijatelji tijekom meksičko-američkog rata. Lee je jedini Amerikanac u povijesti koji je posjetio Bijelu kuću nakon što mu je oduzeto državljanstvo (predsjednik Gerald Ford mu ga je vratio 106 godina poslije).

D. MARTIN I J. LEWIS:

Dana 25. srpnja 1956. - točno deset godina od dana kada su postali komičarski tim zvjezdanoga statusa i sa 16 filmova iza sebe - Dean Martin je odlučio ne biti partner Jerryju Lewisu, nego ozbiljan pjevač, što je oduvijek želio. Nisu razgovarali 20 godina. Njihov ponovni susret, na Lewisovoj godišnjoj humanitarnoj televizijskoj emisiji za distrofičare 1976., vidjeli su milijuni. Samo je stotinjak osoba svjedočilo njihovu posljednjem susretu. Martinu je 1989. u Vegasu, gdje je boravio zbog koncerata, za 72. rođendan Lewis poslao tortu, zahvalio za sve godine i rekao u šali: “Nikad ne ću saznati zašto smo prekinuli.” Martin je odgovorio: “Iznenadio si me. Volim te, stvarno.” Njihov susret 1976. nije utjecao na njihov osobni život. Otuđenost je potrajala do 1987., kada je Martinov sin Dino Jr. poginuo u zrakoplovnoj nesreći. Kada je Martin otkrio da je Lewis potajno bio na pogrebu, pozvao je svog starog partnera i ostali su prijatelji sve do Martinove smrti 1995.

LARRY, MOE I CURLY:

Nakon moždanog udara koji je prisilio kovrčavog Curlyja Howarda da napusti trio koji je od njega napravio legendu, zamijenio ga je njegov stariji brat Shemp Howard (koji je zapravo bio Curlyjev prethodnik u vodvilju). Dok je Curly sanjao o ponovnom okupljanju koje se nikada neće dogoditi - nikada se nije oporavio i umro je 1952. - uspio se pojaviti u Shempovu filmu iz 1947. “Hold That Lion!”. Fanovi ove slavne trojke znaju za Curlyjevo pojavljivanje u filmu, ali ono nije jako poznato jer je Curly pustio kosu i pojavio se samo kratko kao putnik u vagonu kroz koji su trojica Stoogesa prolazila. Prema The Three Stooges Journalu, snimio je skeč za drugo okupljanje 1949. u kratkom filmu “Malice in the Palace”. Njegove su scene ljutog, brkatog kuhara izrezane iz filma i ulogu je preuzeo Larry Fine.

SIMON I GARFUNKEL:

Posljednji album koji je ovaj kultni dvojac snimio zajedno ipak nije bio drugi “Bridge Over Troubled Water” iz 1970. Trinaest godina poslije, Paul Simon i Art Garfunkel ponovno su zajedno zbog albuma koji se trebao zvati “Think Too Much”. Nedugo nakon njihove prve povratničke turneje, u studiju nije baš vladao sklad. Simon, koji je napisao sve pjesme i producirao ih, inzistirao je na nadziranju Garfunkelovih vokala. Garfunkel je zahtijevao privatnost u studiju pa se sve uzburkalo. “Nisam želio da slika po mom platnu”, rekao je Simon za Playboy 1984. Na kraju je rekao da to nije dobra ideja jer partnerstvo od prije ne postoji. Simon je izbrisao ono što je Garfunkel napravio i izdao samostalni album “Hearts & Bones”. Dvojac nije snimao zajedno sljedeća dva desetljeća, a i tada samo za jednu pjesmu “Citizen of the Planet”, objavljenu na live CD-u 2004.

J. BUTTAFUOCO I A. FISHER:

Njihovo prvo romantično putovanje završilo je uhićenjem za pokušaj ubojstva i silovanje. Sedamnaestogodišnja Amy Fisher upucala je Mary Jo Buttafuoco, ženu svog ljubavnika Joeya, u lice. Joey i Amy pokušali su ponovno rasplamsati ljubav 2007. u vjerojatno najgorem reality showu dosad. Nekoliko ih je dana navodno snimao producent David Krieff da vide može li ljubav ponovno procvjetati. U to su vrijeme i jedan i drugi supružnik podnijeli zahtjev za razvod. Krieff je izjavio za New York Post da je Joey rekao: “Još uvijek ju volim. Jedva čekam večeru s njom. Jedva čekam vidjeti ju i dotaknuti.” Srećom za čovječanstvo, serija nikada nije emitirana, a bivši su ljubavnici otišli svatko na svoju stranu.

R. STEWART I THE FACES:

Prema londonskom Telegraphu, pjevač Rod Stewart 2008. je ponovno okupio preživjele članove benda The Faces. Poznat po hitu iz 1971. “Stay With Me”, bend je formiran kada su se Stewart i gitarist Ronnie Wood pridružili bivšem članu benda Small Faces, klavijaturistu Ianu McLaganu, basistu Ronnieju Laneu i bubnjaru Kenneyju Jonesi 1969. Raspali su se kada se Wood pridružio Rolling Stonesima 1975. Novo okupljanje se dogodilo 1986., za Stewartov koncert i dodjelu Brit Awardsa 1993., a planirana je i turneja te novi album preživjelih članova. Prema McLaganu, koji je umro 2014., Stewart više nije mogao pogoditi visoke tonove, što mu je bend zamjerio. Odlučili su nastaviti bez Roda, s bivšim pjevačem Simply Reda, Mickom Hucknallom. On je pjevao visoke tonove, ali nikoga nije bilo briga.

SONNY I CHER:

Nakon otkazivanja njihovih soloangažmana - The Cher Show i The Sonny Comedy Revue - bilo je jasno da svijet želi vidjeti Sonnyja i Cher opet zajedno, mnogo više od njih samih. Ružičasta prašina vremena “brkala” je ovaj show s poznatijim The Sonny and Cher Comedy Hour, koji je rasturao o pitanju uspjeha kod kritike, ali i komercijalno, a emitiran je na CBS televiziji od 1971. do raspada para 1974. Za razliku od tog showa, The Sonny and Cher Show je bio čudan i nimalo zabavan, zbijali su šale na račun njihova razvoda, a umjesto poljubaca su se - rukovali. Osim toga, zbog pravnih razloga, nijedan od likova ili skečeva iz njihovih ranijih serija nije mogao biti repriziran. Iako je debitirao velikim uspjehom u veljači 1976., show je ubrzo pao u nemilost pa je otkazan u kolovozu 1977. godine.

Piše: Narcisa VEKIĆ
OBITELJ SOPRANO
Gandolfini prije smrti snimio film

NICKY DEUCE: Prije nego što je James Gandolfini umro 2013., on i četvorica važnih likova serije Obitelj Soprano snimili su 2012. film “Nicky Deuce”. Osim Gandolfinija, koji je igrao gangstera Bobbyja Eggsa, glumili su i Tony Sirico, Michael Imperioli, Vincent Curatola i Steve Schirripa (koji je također i izvršni producent i koautor knjige koja je nadahnula film). U središtu priče je dječak koji je umjesto u kampu matematike ljeto odlučio provesti sa stricem u Brooklynu, gdje stječe loš ugled. Film ne sadrži scene nasilja ili opscenosti, ali ni kvalitetu. Nakon kratkog televizijskog emitiranja ubrzo je umro i na DVD-u.

YOKO I KYOKO
Susret majke i otete kćeri

”IZGUBLJENA” KĆI: Vrlo je malo ljudi koji bi prepoznali ženu koja s Yoko Ono ruča ili posjećuje galerije na Manhattanu. No to je njezina kći Kyoko (51), koju je 1971. oteo njezin otac (prvi suprug Yoko Ono), britanski redatelj Tony Cox, baš kada su Ono i John Lennon dobili skrbništvo nad osmogodišnjakinjom. Pokrenuli su pravu svjetsku potjeru. Lennon je shvatio da je publicitet prestrašio Tonyja i Kyoko i prisilio ih na skrivanje. Tonyju je poručio neka odraste i da ih ne žele više ganjati, jer su učinili dovoljno štete. Pokazalo se da su se Kyoko i njezin otac pridružili nekom kultu, ali su ga se odrekli. Yoko i Kyoko našle su se 2000., nakon 29 godina.

Kada je Dean Martin odlučio ne biti partner Jerryju Lewisu, nego ozbiljan pjevač, posvadili su se i nisu razgovarali 20 godina...

Najčitanije iz rubrike