Regija
BRODSKA ŠKOLA BLIŽE STVARNOM ŽIVOTU I GOSPODARSKIM POTREBAMA

Moderna poljo-mehanizacija uskoro na školskim njivama
Objavljeno 27. listopada, 2015.
Surađuju brodska poljoprivredna škola i poduzeće “Jerković - Claas”

SLAVONSKI BROD - Jučer je između brodske Srednje poljoprivredne škole “M. A. Reljković” i poduzeća “Jerković” iz Koške, kao predstavnika njemačkog proizvođača poljoprivredne mehanizacije “Claas” za Hrvatsku, potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji. To je još jedan iskorak škole poznate i u hrvatskim razmjerima po osmišljenim projektima, europskom obrazovanju i osposobljavanju učenika za potrebe sela i poljoprivrede. Ugovor je rezultat projekta TISAP (potpora malim poljoprivrednim subjektima Brodsko-posavske županije u radu i plasmanu viška proizvodnje), koji provodi brodsko poduzeće “Igman”, a financira ga BPŽ.

Sukladno s potpisanim ugovorom, poduzeće “Jerković” će učenicima i djelatnicima srednje škole staviti na raspolaganje svoju modernu mehanizaciju kojom će se obaviti probna sjetva dogovorenih jesenskih kultura na poljoprivrednim parcelama škole. Time će učenici pobliže upoznati način rada i tehnologiju “Claasovih” strojeva, a istovremeno stjecati znanje o sjetvi i rezultatima.

- Želja nam je školu približiti stvarnom životu, da škola i gospodarstvo budu na istom putu, jer tek tada Slavonci neće napuštati svoja mjesta i odlaziti u potrazi za poslom. U poljoprivredi očekujemo zaokret, a škola kroz ovakve projekte tomu želi dati svoj doprinos, proizvoditi konkurentan zdravi proizvod i postići dobru cijenu - kazao je ravnatelj škole Vlado Prskalo.

Koliko god je u poljoprivrednim školama važno teorijsko znanje, još je važnija praksa, kaže Alojz Jerković, naglašavajući prednosti novih tehnologija:

- Ovih ćemo dana prezentirati jesensku sjetvu pšenice i usmjeriti mlade sutrašnje vlasnike OPG-a da prepoznaju što su nove tehnologije, s kojima će lakše ostvariti kvalitetan a jeftiniji proizvod.

Škola i njezin osnivač (BPŽ) dva desetljeća zajednički rade na projektima usavršavanja škole kako bi učenici stjecanjem vještina bili što spremniji za tržište rada, a tako će, ističe zamjenik župana Davor Vlaović, i nastaviti.

- Za kvalitetnu obradu tla potrebna je moderna tehnologija, a djeca u ovoj školi imat će vrhunsku mogućnost stjecanja znanja na strojevima, kao i u mehaničarskoj radionici, koju će poduzeće “Jerković - Claas” obnoviti donacijom potrebnih alata. Ovo je nastavak dobre prošlogodišnje priče (ugovora njemačkog KWS-a s Regionalnim centrom za biotehnološka istraživanja) i uključivanja njemačkih kompanija - zaključio je dožupan Vlaović.

Marija RADOŠEVIĆ

“Jerković - Claas” obnovit će i mehaničarsku radionicu donacijom alata

Škola želi proizvoditi zdrav proizvod i postići dobru cijenu

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike