Osijek
NAKON LEGALIZACIJE - LIBERALIZACIJA

Građevinska dozvola više nije potrebna baš za svaku šupu i garažu
Objavljeno 21. listopada, 2015.
Neke od građevina koje ne moraju imati dozvolu ipak moraju imati glavni projekt

Nakon što su procesom legalizacije stegnuli omču u građevinskom sektoru i natjerali gotovo sve na legalizaciju objekata sazidanih “bez papira” ili mimo građevinskih propisa, sada, čini se, slijedi - liberalizacija.

Nakon učestalih upita građana vezanih uz mogućnost gradnje bez građevinske dozvole, provjerili smo što ima novo glede toga u resornom gradskom odjelu, onom za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Ondje podsjećaju kako je u lipnju 2014. godine stupio na snagu novi Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima koji omogućuje da se neke jednostavne građevine, primjerice pomoćni objekti, garaže, pa i na javnim prostorima, primjerice spomen-obilježja, mogu graditi - bez građevinske dozvole!

- Ovo za stranke znači jedan administrativni korak manje, dakle ne moraju prije početka gradnje dolaziti u nadležne urede i podnositi zahtjev za izdavanje dozvole. Ali naglasit ću da trebaju voditi računa kako za neke od građevina iz ovog Pravilnika, bez obzira na to što ne trebaju dozvolu, moraju imati glavni projekt - upozorava Dražen Slunjski, pročelnik gradskog Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.

Naime, kako u nas malo što može biti jednostavno, tako Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima razdjeljuje objekte na one koje se mogu graditi bez građevinske dozvole i glavnog projekta i na one za koje je ipak potreban glavni projekt. Primjerice, projekt nije potreban za vrtnu sjenicu (do 15 m2), ali jest za bazen ako je vanjski, ukopani i do 100 kvadrata.

- Kako se potencijalni investitori ne bi zagubili u ovim propisima, savjetujem im da potraže savjet arhitekata ili ovlaštenih inženjera građevine koji sada vode ovakve investicije i u skladu s Pravilnikom, odgovaraju za to da sve bude u skladu s prostornim planovima - savjetuje Slunjski.

Naposljetku, kada je jednostavna građevina, i to ona za koju je potreban projekt, završena, u spomentom se gradskom uredu podnosi zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, a naposljetku, kao završni čin, slijedi i upis u katastarske knjige.

Investitor je u svakom slučaju dužan prijaviti početak gradnje, u skladu sa Zakonom o gradnji (NN 153/13).

Sunjski na kraju ističe kako je u tekućoj godini ovaj ured izdao ukupno 125 dozvola za početak gradnje.

Dario KUŠTRO
ŠTO SE SMIJE GRADITI BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE I PROJEKTA

l cisterna za vodu

l septička jama

l ograda (visine do 2,2 m)

l pješačka staza

l boćalište

l čeka, hranilište, solište, mrcilište, gater koji se grade u lovištu

...I S GLAVNIM PROJEKTOM

l bazen, ukopan u tlo, do 100 m2

l pomoćna građevina, jedna etaža do 50 m2

l sustav sunčanih kolektora (bez predaje u mrežu)

l dječje igralište unutar parka

l plastenik

l reklamni pano

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike