Osijek
ŠOKAČKA GRANA NJEGUJE TRADICIJSKE OBIČAJE

Budimo svi dobri kao kruh!
Objavljeno 8. listopada, 2015.
Prikazano je što su nekada Šokci jeli tijekom berbe kukuruza

Obilje kruha i kolača od dizanoga tijesta, ali i slatkih delicija, našlo se u srijedu navečer na stolovima u prostorijama udruge Šokačka grana, u Svačićevoj ulici.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji Dani kruha, održanoj 11. put, pod nazivom Što su nekada Šokci jeli tijekom berbe kukuruza. “Za Šokce je kruh svetinja i nikada se ne baca. Nekada su ljudi pekli kruh i jeli ga osam dana, a danas ga bacaju već drugi dan”, kaže Ljubica Pilipović iz Šokačke grane dok mijesi lepinjice. Još nam otkriva da će sljedeći, 12. Dani kruha pokazati kako se koristio stari kruh.

Glavni je cilj ove manifestacije prikazati tradicijske recepte od dizanoga tijesta, dodaje Ana Muhar. Tako su kreativne i maštovite članice Šokačke grane svoj štand uredile i na njega stavile šokačku tortu, različite kiflice, pitu s lukom, gužvaru, pogačice s krumpirom, pogaču sa slaninom, pitu s jabukama i još mnogo toga. “Priredili smo i scenu Užina u berbi kukuruza. Tu se nalaze slanina, sir, vrhnje, luk, rakija, šunka, kulen, mast, orasi, voće, lepinje i kruh”, kaže Ana Muhar.

Svoje su štandove imali i gosti, tvrtka Mlinar i Graditeljsko-geodetska škola. Tu su školu predstavljali učenici, prof. Stela Macakanja Baćić i vjeroučiteljica Sanja Kopunović Legetin. Učenica Ana Lanc prezentirala je školu, a Matea Kovačević i Sara Begović pročitale pjesmu O kruhu je riječ, autora Josipa Prodeusa, uz pratnju tamburice samice te poručile: “Kruh je uistinu dobar. Pa budimo i mi dobri kao kruh, prema svima oko sebe.” Što imaju na štandu rekla nam je vjeroučiteljica Sanja Kopunović Legetin: “Osim kruha i kiflica izložili smo plodove jeseni i starine: ručne radove, drvenu krunicu, drvenu posudu u kojoj se mijesio kruh, glačalo na žar, mlin za kavu i još mnogo toga.”

Inače, Šokačka grana redovito na ovu manifastaciju poziva bar jednu školu, jer, ističu naše sugovornice, važno im je da se mladi zainteresiraju za tradicijske vrijednosti i običaje kako bi ih sačuvali od zaborava.

Osim članova Šokačke grane na Danima kruha bili su i dugogodišnja predsjednica Vera Erl, novi predsjednik Marko Josipović, velečasni Ivica Jurić i brojni Osječani koji redovito prate rad te udruge. U glazbenom dijelu programa nastupili su Ženska pjevačka skupina Šokice i Muška pjevačka skupina Šokci iz Šokačke grane te gosti iz Makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci”.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike