Kultura
21. MEĐUNARODNI GLAZBENI FESTIVAL

Dani Milka Kelemena glazbeni su festival neupitne vrijednosti i značenja
Objavljeno 7. listopada, 2015.

Slatinska glazbena publika imala je izuzetnu čast u 2014., godini u kojoj je slavni skladatelj Milko Kelemen proslavio 90. rođendan, svjedočiti 20. obljetnici Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. U proteklih je 20 godina ta manifestacija postala najznačajnijim festivalom u gradu, kulturnim brendom Slatine i Virovitičko-podravske županije, a neumorni stvaralački entuzijazam Kelemena i organizacijska kreativnost dugogodišnje direktorice Jadranke Srdoč, učinili su festival nezaobilaznim u kalendaru kulturnih događanja mnogo šire od lokalnih granica.

Glazbeni kritičari o Kelemenu govore kao o pedagogu i suvremenom skladatelju koji je svojim specifičnim načinom života svjetskog putnika, pedagoškim i umjetničkim radom te djelima neprolazne vrijednosti ostavio neizbrisivi trag u hrvatskoj, ali i svjetskoj glazbenoj umjetnosti.

Jadranka Srdoč naglašava da temelj festivala predstavljaju djela Milka Kelemena, koja se provlače kao lajtmotiv u raznolikom glazbenom programu, ali na festivalu se izvode i djela drugih suvremenih i klasičnih skladatelja ozbiljne glazbe, a festivalski sadržaji upotpunjeni su i obogaćeni ostalim vidovima kulturnog stvaralaštva. Dokazuje to i program ovogodišnjega, 21. festivala DMK, koji se održava od 7. do 11. listopada u Slatini.

Organizatori festivala su Udruga DMK i Turistička zajednica grada Slatine, a suorganizatori su Općina Nova Bukovica, Zavičajni muzej Slatina, Srednja škola Marka Marulića Slatina i Osnovna glazbena škola Slatina.

Festivalski program započinje u srijedu, 7. listopada, u crkvi Uznesenja BDM u Novoj Bukovici nastupom Gudačkog kvarteta Rucner u 18 sati i otvorenjem izložbe plakata iz zbirke MSU-a u Zavičajnom muzeju Slatina, u 19 sati. Na svečanom otvorenju 21. festivala u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini, u 20 sati, nastupit će Komorni studio Zagrebačke filharmonije sa solistom Davidom Grigorianom (violončelo). Prva izvedba koncerta bit će Kelemenova skladba Preludij, arija i finale za gudače iz 1947. godine, a uslijedit će Haydnov Koncert za violončelo i orkestar u C-duru i Serenada P. I. Čajkovskog.P.Žarković

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

Najčitanije iz rubrike