Kultura
POČELI 20. DANI MILKA KELEMENA

Memorabilije popularnog skladatelja u Zavičajnom muzeju Slatina
Objavljeno 10. listopada, 2014.

SLATINA – Otvorenjem Zbirke Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju Slatina počela su festivalska događanja jubilarnog 20. međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Ove godine tim se festivalom obilježava 90. rođendan svjetski priznatoga skladatelja i glazbenog pedagoga Milka Kelemena, 20. obljetnica festivala i 30 godina rada Zavičajnog muzeja Slatina.

Za Zbirku Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju Slatina poznati skladatelj i njegova supruga donirali su veliki dio svoje ostavštine. O nastanku i uređenju zbirke te o njezinu značenju za Zavičajni muzej i grad Slatinu govorili su ravnateljica muzeja Dragica Šuvak, župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Ivan Roštaš, a spomen-sobu Milka Kelemena otključao je Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture.

Prema riječima Dragice Šuvak, zbirka predstavlja zaokruženu cjelinu slatinskog zavičajnika i ima veliko značenje za Zavičajni muzej, jer Kelemen je jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća koji je ostvario vrlo uspješnu glazbenu karijeru diljem svijeta. Obitelj Kelemen 2011. godine donirala je predmete vezane uz umjetničko stvaranje i život skladatelja. Zato je u projekt prekogranične suradnje s Mađarskom, pod nazivom Od carske željeznice do održivog razvoja turizma s gradovima Sentlorincom u Mađarskoj i Našicama uključeno i uređenje prostora Zbirke Milka Kelemena u sklopu Zavičajnog muzeja.

– U trenutku razmišljanja o povratku u Hrvatsku, Milko Kelemen i njegova supruga poželjeli su da se sve memorabilije, sjećanja na njegovu skladateljsku, dirigentsku, pedagošku profesiju i na sva njihova putovanja svijetom te predmeti iz njegova djetinjstva i mladosti vrate u Slatinu, da se oni selektiraju i da se načini postav jedne prostorije koja će sve podsjećati na ono što je Kelemen bio i što jest. Vjerujem da smo svi zajedno napravili dobar posao i to je naš doprinos njegovu opusu - rekao je Berislav Šipuš. (P.Ž.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike