Kultura
BUSINA BRASS KVINTET ZAKLJUČIO DANE MILKA KELEMENA

Slavni kompozitor pozvao pijanista Krasnitskog na bis
Objavljeno 9. listopada, 2013.
Konstantin Krasnitsky dva puta izveo Kelemenov Tango

Atraktivnim i dobro posjećenim koncertom Busina brass kvinteta u Hrvatskom domu u Slatini završio je 19. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena.

No posebnost ovog koncerta bio je nastup bjeloruskog pijaniste Konstantina Krasnitskog, koji je svoj koncert održao dan ranije u Hrvatskom domu u Slatini u vrijeme kad je prof. Milko Kelemen bio na drugom koncertu u Osijeku. S obzirom na to da je Krasnitsky tada izveo i Kelemenov Tango, zamoljen je da i sljedećeg dana, poslije koncerta Busina brass kvinteta, još jednom izvede Tango da ga čuje i sam autor. Pijanist se odazvao pozivu i odsvirao zahtjevnu partituru. I ništa u tome ne bilo eobično da prof. Kelemen nije bio toliko oduševljen izvedbom da je zamolio umjetnika da još jednom odsvira njegov Tango. U 19 godina festivala Milko Kelemen čuo je mnogo sjajnih izvedbi svojih djela i čestitao mnogim umjetnicima na maestralnim nastupima, ali nikada do ove godine nije zamolio ponovno izvođenje. Bilo je to spontano i iskreno priznanje bjeloruskom pijanistu i svojevrsni vrhunac festivala u Slatini.

Nakon ovogodišnjeg niza koncerata suvremene i klasične glazbe, još jednom može se ustvrditi da su Dani Milka Kelemena jedinstvena kulturna manifestacija, koja je već postala slatinski kulturni brand i više nego značajno događanje, ne samo za grad Slatinu i Virovitičko-podravsku županiju, što je pri otvorenju ovogodišnjeg festivala istaknula i Iva Hraste Sočo, voditeljica Službe za dramsku umjetnost i audiovizualnu djelatnost u Ministarstvu kulture RH. Upravo zahvaljujući toj manifestaciji, Slatina je bila domaćin izvedbama svih vrsta glazbenog izričaja, od solističkih nastupa pjevača i glazbenika na brojnim instrumentima, manjih i većih komornih sastava te gostovanja velikih orkestara, do izvedaba opernih i baletnih predstava. Sveobuhvatnosti festivala pridonijele su i brojne izložbe, dramske predstave, predstavljanje književnih djela i okrugli stolovi. Udruga Dani Milka Kelemena Slatina kao organizator festivala može se pohvaliti činjenicom da su u proteklih 19 godina u Slatini nastupili umjetnici sa svih kontinenata osim Afrike, što je podatak koji vrijedi zabilježiti.

19. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena organizirali su slatinska Udruga Dani Milka Kelemena i Zavičajni muzej Slatina, uz svesrdnu potporu Muzeja Slavonije Osijek, Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica, Pučkog otvorenog učilišta Slatina i Osnovne glazbene škole Slatina. Festival je održan uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Virovitičko-podravske županije i gradova Osijeka i Slatine.

Petar ŽARKOVIĆ
PROFESOR U OSIJEKU

Bjeloruski pijanist Konstantin Krasnitsky profesor je klavira u statusu docenta na Odsjeku za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku od 2007. godine. Diplomirao je i magistrirao na bjeloruskoj Državnoj glazbenoj akademiji. Osvojio je više prestižnih nagrada na natjecanjima te nastupao u brojnim poznatim dvoranama.

Najčitanije iz rubrike