Regija
DAN OBRANE I DAN OPĆINE NUŠTAR

Prisjetili se povijesne bitke '91
Objavljeno 5. listopada, 2015.

NUŠTAR - Za Nuštar, selo između Vinkovaca i Vukovara, prije ljeta 1991. godine malo tko je čuo, no u vrijeme Domovinskog rata to mjesto bilo je poprište najtežih ratnih razaranja, tenkovskih bitaka i herojskog otpora hrvatskih branitelja. Upravo se u spomen na najteže ratne dane početkom listopada obilježavaju Dan obrane i Dan općine Nuštar, s fokusom na 5. listopada, datum najžešćeg neprijateljskog napada na mjesto i velike pobjede.

- Nama je cilj da obilježavanjem Dana obrane i Dane općine Nuštar otmemo zaboravu te dane, na koje smo svi ponosni. Jednoga dana u oružanim snagama će se prepričavati bitka koja se ovdje dogodila, jer po svemu što se događalo na terenu, ona pokazuje da po strategiji vojnog ratovanja nikada ne bi tako izgledala. Mislim da je to na neki način zbunilo neprijatelja, a nama dalo dodatnu snagu. Želim samo poručiti: ''I opet Nuštar - bitka koju ne smijemo zaboraviti'' - istaknuo je Ivica Gilja, sudionik Domovinskog rata i predsjednik Općinskog vijeća.

Prema riječima Dražena Blimla, u to je vrijeme u Nuštru bilo užasno.

- Večer je i oko vas sve gori, svijetlo je kao po danu, a eksplozije granata na svakom koraku, mrtvi ljudi leže na ulicama, neprijateljski, naši, svinje, kokoši... S neprijateljima se više nismo tukli automatima, nego pištoljima. Više nismo imali vremena promijeniti okvir na automatu, nego smo se pištoljima tukli iza svakog ugla - istaknuo je Bliml.

Od Iloka do Nuštra te od Tovarnika do Vinkovaca sve je popadalo, a Nuštar nikada nije pao.

- Ne znam što bi se dogodilo s Vinkovcima i ostalim dijelom Hrvatske da je Nuštar pao. Moram malo otići unatrag i reći da je Vukovar pao 18. studenoga, Bogdanovci 10. studenoga, a oni su sve to zaobišli, napali Marince 1. listopada te osvojili Cerić. Znači, sve su zaobišli i krenuli na ovaj dio Hrvatske, tukli su sa svih strana. Međutim, naša obrana je zaustavila sve napade, tako da Nuštar nije pao - prisjeća se Ivan Žeko, sudionik Domovinskog rata.

Prva nuštarska krv prolivena je već 2. svibnja u Borovu Selu, gdje je iz zasjede ubijeno 12 hrvatskih policajaca, među njima i Zdenko Perica i Stipan Bošnjak.

Prigodom Dana obrane i Dana općine Nuštar održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su bili i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja, a dobili su ih: Lada Sente za natprosječne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima, Ivan Markić za natprosječne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima, Karla Radić za natprosječne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima, zatim Marijan Bošnjak kao najstariji stanovnik općine, obitelj Butko za nesebično pomaganje u organizaciji kulturnih događaja na području Općine i Hrvoje Magdić za pomoć u revitalizaciji nuštarskog dvorca Khuen-Belassy.M.Kokaj

Od Iloka do Nuštra te od Tovarnika do Vinkovaca sve je popadalo, a Nuštar nikada nije pao

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike