Regija

24 godine 2. orahovačke bojne 132. brigade Našice
Objavljeno 4. listopada, 2015.

ORAHOVICA - Iako ni ove godine nije svečano obilježeno osnivanje 2. orahovačke bojne 132. brigade Našice, važno je bar u nekoliko riječi sjetiti se toga događaja.

Krajem rujna 1991. prema ovlasti Glavnog stožera HV-a, Zapovjedništvo obrambenih snaga istočne Slavonije i Baranje izdaje zapovijed na temelju koje Zapovjedništvo 107. brigade Valpovo izdaje svoju zapovijed o ustroju 4. bataljuna (bojne) Orahovica 107. brigade Valpovo. Bataljun se prvi put postrojio 4. listopada 1991. na igralištu u Čačincima. Odmah nakon ustroja preuzima prvu crtu bojišta u selu Humljanima, a 20. listopada ulazi u ustrojbeni sastav 132. brigade HV-a Našice kao 2. orahovačka bojna. “Bojna je izvodila aktivna djelovanja u zoni odgovornosti sa zadaćom osiguranja teritorija i sprječavanja izbijanja neprijateljskih snaga na Podravsku magistralu, čime bi bio presječen cestovni i željeznički promet iz središta prema istočnoj Slavoniji, a time prekinuta i logistička potpora istočnom bojištu. Organiziranom akcijom združenih snaga HV-a, bojna aktivno sudjeluje u oslobađanju šireg prostora papučkog gorja, što je jedan od prvih oslobođenih teritorija na prostoru RH. Upravo zbog toga ova je obljetnica iznimno važna i mora zauvijek ostati u pamćenju svih branitelja orahovačkog kraja”, rekao nam je hrvatski branitelj Ivan Grgurić.

Budući da je iduće godine punih 25 godina od osnivanja 2. orahovačke bojne, branitelji se nadaju da će udruge proistekle iz Domovinskog rata zajedno organizirati dostojno obilježavanje obljetnice. (V.G.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike