Regija
U LUGU ODRŽAN JOŠ JEDAN PAPRIKA FEST

Najbolje paprike proizveli Aron Keteš i obitelj Molnar
Objavljeno 5. listopada, 2015.

U suorganizaciji Općine Bilje i Turističke zajednice općine Bilje, u Lugu, mjestu čiji se stanovnici većinom bave proizvodnjom začinske paprike, u subotu je održan još jedan Paprika fest. Posjetitelji su na štandovima mogli pogledati ili kupiti nešto od “domaćeg asortimana”, a najtraženiji artikl bila je, dakako, paprika. Sitna, mljevena, ljuta ili slatka. Posjetili smo štand Elvire Krijak iz Kopačeva, koja je ponudila razne “varijacije” paprika, počevši od uobičajene slatke, odnosno ljute pa sve do tucane i čili paprike.

- Papriku prodajem po 150 kuna za kilogram. Netko prodaje jeftinije, ali mislim da je ovo prava cijena. Ne proizvodimo je mnogo, otprilike 150 kilograma godišnje - priča Elvira, napominjući kako svu količinu proda na kućnom pragu. Njezina obitelj godišnje potroši između pet i šest kilograma, plus određena količina koju odvoji za kolinje.

- Moram reći da je proizvodnja začinske paprike poprilično mukotrpan posao. Sve se radi ručno - kaže, dodajući kako je i to jedan od razloga što 150 kuna za kilogram ne smatra mnogo. Tim više što prosječnoj obitelji godišnje treba pet-šest kilograma paprike, a možda i manje. Dok smo razgovarali s Kopačankom, komisija je u zgradi osnovne škole imala - puna usta posla. Na ocjenjivanje su, naime, predana 43 uzorka paprike, od čega 22 uzorka slatke te 21 uzorak ljute. Najboljom slatkom paprikom ocijenjena je ona koju je proizveo Aron Keteš iz Kopačeva, dok je najbolja ljuta paprika bila ona u vlasništvu Ilonke i Lajoša Molnara iz Vardarca. Uzorci su bili iz Baranje, a najviše onih iz općine Bilje. Kakav bi to paprika fest bio kada u sklopu njega ne bi bilo natjecanja u kuhanju ribljeg paprikaša. I to ne bilo kakvog, već jednog od najprestižnijih u Baranji. Tvrdnju potkrijepljuje činjenica kako se na fišijadu prijavilo 57 kuhara. Na iznenađenje svih, prva dva mjesta otišla su u Veliku Kopanicu. Prvi je bio Josip Kitanović, a drugi njegov sumještanin, Ivica Pandurević. Treće mjesto zauzela je ekipa Bizovca. Svi ostali bili su - četvrti. I.Getto

Folklor, nogomet, predavanje i igraonica

Za kulturni dio manifestacije pobrinuli su se mladi fokloraši iz Luga, Vardarca, Kopačeva i Bilja. Odigrana je i nogometna utakmica kadeta, a svemu je prethodilo stručno predavanje o paprici članova LAG-a Baranja. Održana je i dječja igraonica - Kockica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike