Osijek
RIBIČI NEGODUJU ZBOG ZABRANE RIBOLOVA U PP KOPAČKI RIT I DRUGIH PROBLEMA

Ribiči će u nedjelju na Ušću Drave u Dunav čamcima prosvjedno “blokirati” plovidbu
Objavljeno 3. listopada, 2015.

“Sukladno nagomilanim problemima u kojima se ribička zajednica Slavonije i Baranje u ovom trenutku nalazi, samoinicijativno, preko društvenih mreža, velik se broj ribiča složio i potvrdio da se održi javni prosvjed na ušću Drave u Dunav, odnosno na obali vikend-naselja Ušće 4. listopada u 11 sati”, priča nam Anđelko Šimić u ime Organizacijskog odbora prosvjeda, dodajući kako je skup prijavljen policiji i dobiveno je njihovo odobrenje. Očekuje se dolazak prosvjednika i u čamcima kojima bi prepriječili rijeku i upozorili na sve nagomilane probleme koji muče sportske i rekreativne ribiče.

- Skup se organizira zbog zabrane ribolova na području PP Kopački rit do ishođenja ribolovnog prava i ostvarenja svih uvjeta propisanih za obavljanje ribolova u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu. Ovo je najzanimljivije, naime, navodno je JU Kopački rit dobio ribolovno pravo nakon završenog javnog natječaja, ali nema sve uvjete za provođenje ribolovnog prava jer nema ovlaštenu službu za kontrolu, odnosno ribočuvare. Ta je odluka zaustavila i dio ribolovnog turizma koji se lagano oporavlja, a stajao je na staklenim nogama. Činjenica je da su u ovo doba godine, vrhunac ribolovne sezone, stizali ribiči iz gotovo cijele Europe. Strahujemo da, s obzirom na veliko područje (koje policija opravdano, zbog angažiranosti na izbjegličkoj krizi, vjerojatno nije u mogućnosti kontrolirati), ribokradice (naročito one sa strujom) iz Srbije neometano kradu ribu, jer nema nas ribiča koji smo svojom prisutnosti to sprječavali - pojašnjava Šimić.

Prosvjednici, navodi Šimić, zahtijevaju ukidanje bilo kakvog privrednog ribolova na Dunavu. “Naime, na Dunavu djeluje desetak naših ribara, a uz njih djeluje nepoznati broj ribara iz Srbije. Dodavanjem golemog broja ribokradica, može se samo zamisliti kolika je devastacija ribljeg fonda. S obzirom na to da prema našim saznanjima u praksi ne postoji nikakva kontrola privrednih ribara, zapravo nitko ih ne kontrolira kada idu na ribarenje, koliko ih ide, kojim alatima rade i koliko dugo, a na kraju ne zna se ni koliko i koje ribe ulove. Susjedna je Mađarska taj problem vrlo lako riješila otkupivši sve alate i pribor od ribara i potpuno zabranila privredni ribolov. Okrenula se turizmu na tom području i odmah na početku dobila fantastične financijske rezultate”, žali se Šimić u ime prosvjednika. D. Pejić

ZAHTJEVI RIBIČA

Zahtijevat će i uvođenje jedinstvene ribolovnice za sve otvorene vode RH, 24-satni nadzor Drave i Dunava, a u svrhu zaštite ribljeg fonda, zaštite prirode i zaštite općenito flore i faune na tom području uz osposobljavanje ribočuvarske službe i plaćanje troškova naknada tim ljudima za posao koji rade. “Ovo je samo dio gorućih problema koji muče istinske zaljubljenike u Dravu i Dunav i na koje želimo upozoriti, a za rješavanje ostalih problema kanimo poduzeti sve zakonom predviđene korake”, poručuje Šimić.

Možda ste propustili...

DAN SVETOG FLORIJANA OBILJEŽEN NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Dario (7): Ne bojim se vatre. Zanimljivo ju je gasiti i voziti ogroman stroj

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

Najčitanije iz rubrike