Osijek
DAN SVETOG FLORIJANA OBILJEŽEN NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Dario (7): Kada odrastem, bit ću i ja vatrogasac!
Objavljeno 4. svibnja, 2024.

Vezani članci

OBILJEŽILI DAN SV. FLORIJANA - SVJETSKI DAN VATROGASACA

Osječka vatrogasna postrojba sada je u fazi pomlađivanja

Izložbom vatrogasne opreme i vozila osječki su vatrogasci u subotu obilježili Dan svetog Florijana nebeskog zaštitnika hrvatskih vatrogasaca koji se ujedno obilježava i kao Svjetski dan vatrogasaca.  Na taj se način cijela Vatrogasna zajednica Osijek koja u svom sastavu uz Javnu vatrogasnu postrojbu Osijek ima i pet dobrovoljnih vatrogasnih društava DVD-i Retfala, Donji grad, Gornji grad, Sarvaš i Tenja predstavila građanima Osijeka i pokazala im da su vatrogasci uvijek tu njima na usluzi.

Zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek Boris Banjan istaknuo je da je oprema prezentirana na Trgu od muzejske vrijednosti stare i preko stotinu godina do vozila koja se nalaze danas u svakodnevnoj operativi.

-Osim toga prezentiramo našim sugrađanima i neke naše vještine i mogućnosti u intervencijama koje su neobične. Tako smo izložili i alate nabavljene od jedne njemačke tvrtke namjenjene provaljivanju vrata i prozora bez materijalne štete. Ono što smo nekada radili s teškom opremom za razvaljivanje sada možemo napraviti sa sofisticiranim alatima i tehnikama koje su naši pripadnici usvojili. Sada dakle možemo otvarati i nasloženija protuprovalna vrata i brave bez velike materijalne štete, tvrdi Banjan.

Grad Osijek je najveći sponzor svih potreba osječkih vatrogasaca i u posljednje dvije godine uložio je puno sredstava JVP-u Osijek prateći sve njihove materijalne obveze i pomogao osječkim DVD-ima, pojasnio je Banjan dodajući kako u posljednje četiri godine JVP Osijek primila 27 novih mladih vatrogasaca.

-Treba nam snaga i entuzijazam koji nose mlade osobe. Oni uče od svojih starijih kolega i mislim da je to dobra osnova za budućnost vatrogastva u Osijeku, poručio je Banjan napominjući kako je u cijeloj Europi trend pada interesa mladih ljudi za posao vatrogasca kao i za dobrovoljno vatrogastvo.

Stoga Banjan naglašava da podržava prosvjed vatrogasaca koji se održao u Zagrebu jer se pokazala potreba da se ukaže na sve probleme koji tište hrvatske vatrogasce.

Sedmogodišnji Dario član je podmlatka DVD-a Retfala i želja mu je da jednoga dana postane vatrogasac.

Zajedno sa svojim prijateljicama i prijateljima pod budnim okom trenerice Ines Kolarić obilazio je i s velikim zanimanjem promatrao svaki izloženi dio opreme a posebno su mu zanimljiva bila velika vozila s ljestvama.

-Zanimljivo je gasiti vatru i voziti ogroman stroj koji je teško kontrolirati, kaže Dario dodajući kako se ne boji vatre.

I devetogodišnja Tijara, također članica podmlatka DVD-a Retfala želi jednoga dana postati vatrogasac jer želi pomagati ljudima.

Njihova trenerica Ines kaže kako podmladak ima 15-tak djece od 6 do 12 godina.

-Njih najviše zanima vatra, uvijek bi gasili vatru. Vježbamo s brendačama ciljanje meta iz vatrogasnog aparata u kojemu je voda kako bi naučili biti što precizniji. Učimo i spajanje cijevi jer je to nešto što svaki vatrogasac mora znati, poručila je Ines.  

T.Prusina

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA I UDRUGE MUZZA

U petak i subotu prvi “Open mind”, vikend znanosti za djecu i mladež

Najčitanije iz rubrike