Regija
DOBRI PRIMJERI ZA POTICANJE PODUZETNIŠTVA

Engleska iskustva kao recept i za Slavonce
Objavljeno 3. listopada, 2015.
Potencijali naše regije mogu se iskoristiti na engleski način

DONJI MIHOLJAC - U sklopu projekta DORIBIS Network nositelja Miholjačkog poduzetničkog centra – Lokalne razvojne agencije i partnera Poduzetničkog inkubatora BIOS iz Osijeka, Poduzetničkog inkubatora Osvit iz Donjeg Miholjca i Općine Magadenovac, organizirano je studijsko putovanje u Englesku. Na put je išao projektni tim u sastavu Valent Poslon, voditelj projekta, Jean-Pierre Maričić, zamjenik voditelja projekta, Boris Poslon i Maja Galić, asistenti na projektu, te Ivana Marić i Elizabeta i Anamarija Brkanić iz MPC LRA.

- Prvog dana naš domaćin u Engleskoj Toby Stone, suosnivač EyeFocus akceleratora, odveo nas je u Rainmaking Loft, coworking prostor u neposrednoj blizini Tower Bridgea. Posebnu pozornost izazvala je informacija o konstantnoj popunjenosti Rainmaking Lofta aktivnostima organiziranim u tom prostoru, kao i mogućnostima koje svakodnevno pružaju svojim korisnicima, ali i posjetiteljima. Slijedilo je predstavljanje Miholjačkog poduzetničkog centra, Poduzetničkog inkubatora Osvit te Poduzetničkog inkubatora BIOS, gdje su Miholjčani predstavili svoj grad, aktivnosti i planove. Put nas je dalje vodio u Google Campus, u sklopu kojega smo posjetili TechHub, gdje nam je Johanna Gustafsson predstavila TechHub akcelerator i coworking prostor u istoj zgradi, s Googleom kao poveznicom među komponentama - ispričao nam je Boris Poslon.

Drugi dan ekipa je išla na sjever Engleske, u Manchester, u regiju u kojoj je - slično kao i u Slavoniji, ali iz drugih razloga - industrija doživjela krah i bilo je potrebno ponovno pokrenuti ekonomiju. Nekoliko entuzijasta krenulo je u aktivnosti koje su rezultirale povezivanjem i razvojem sjevera Engleske u svojevrsnu europsku Silicijsku dolinu. Ulice Manchestera zadržale su izgled iz doba kad je industrija cvjetala, stare zgrade nisu srušene već su prenamijenjene u uredske i ugostiteljske prostore.

Posjetili su i SpacePortX coworking - prostor koji mladim ljudima u Manchesteru i okolici pruža uvjete za rad i suradnju te su čuli njihova iskustva, vrlo slična donjomiholjačkim. U Dotforge akceleratoru susreli su Helenu iz Bjelovara, stručnu suradnicu, koja im je govorila o aktivnostima koje se provode u sklopu akceleratora u vrijeme jednog ciklusa. Pojasnila je što takva pomoć znači za startupe, početnike koji se tek planiraju otisnuti u poslovni svijet.

Lidija ANIČIĆ
Moguće je: Povezani sveučilište, poduzetnici i javni sektor

U Huddersfield – sveučilišni grad koji je Donjem Miholjcu po veličini, povijesti i filozofiji najbliži - putovali su vlakom.

- Tamo nam je James Devitt, program manager za povezivanje sveučilišta s industrijom na 3M BIC – Buckley Innovation Centre, prezentirao vrlo zanimljivo iskustvo. James je na čelu trostrukog heliksa – onoga što je kod nas još nedosanjani san. Trostruki heliks, naime, izravna je veza i suradnja između sveučilišta, poduzetnika i javnog sektora. 3M BIC je mjesto gdje se te tri komponente isprepleću i vrlo uspješno surađuju, pružajući lokaciju i infrastrukturu za razvoj novih tehnologija koje će poduzetnici implementirati i zauzvrat kreirati nova radna mjesta - ispričao je Boris Poslon.

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike