Osijek
TIMOVI DOMA ZDRAVLJA OSIJEK SPREMNI ZA PONOVNI PRIHVAT IZBJEGLICA

U 42 sata obavili više od 570 pregleda, ravnatelj ih automobilom vozio zubaru
Objavljeno 30. rujna, 2015.

Vezani članci

CRVENI KRIŽ UREĐUJE DOM ZA PSIHIČKI BOLESNE ODRASLE OSOBE

Tonkovac: Izgledno je kako ćemo opet primiti 600-tinjak izbjeglica, Čepinci podijeljeni

U samo 42 sata, koliko su se izbjeglice u prvom izbjegličkom valu zadržale u Čepinu, timovi Doma zdravlja Osijek obavili su više od 570 pregleda. Prema riječima ravnatelja, dr. dent. med. Miroslava Sikore, u pripravnosti su i za mogući ponovni dolazak ne samo u Čepin nego i u Beli Manastir. Iskustvo koje su stekli 17. i 18. rujna, kad je oko 600 izbjeglica pristiglo u kratkom roku, jedva se, kažu, može opisati.

- Bili su vrlo suradljivi, jedino smo imali problema s komunikacijom, no i to smo uspjeli riješiti. Bilo je sve na vrlo visokoj razini, a osobno sam ih automobilom razvozio do stomatoloških ordinacija ako je za to bilo potrebe - ispričao nam je dr. Sikora.

Voditeljica obiteljske medicine osječkog Doma zdravlja, dr. med. Monika Jeđud pojašnjava da su u uvjetima bez vode, dijelom i na otvorenome, radili bez prestanka i stekli neponovljivo iskustvo.

- Gledali smo opće stanje i ožiljke od cjepiva, mjerili temperaturu, davali im terapiju. Neki su imali sa sobom lijekove koje uzimaju, a kako na kutijicama stoji generički naziv lijeka, po tim smo im nazivima dostavljali lijekove. Bilo ih je dosta sa žuljevima, ranama, bilo je trudnica, djece, i svi su oni pregledani u rekordnom roku iako smo bili u situaciji, primjerice, da u nedostatku vode brišemo ruke vlažnim maramicama, mijenjamo rukavice i istovremeno nastojimo zapisati sve. Puno njih ne zna latinicu, pa smo imena i prezimena dobivali uz pomoć prevoditelja - kaže dr. Jeđud, naglasivši da su timovi radili bez stanke, vodeći računa o tome da ne trpe redovite liječničke ambulante u domovima zdravlja. Dr. Jeđud ističe da je riječ o zahvalnim, strpljivim i vrlo izdržljivim ljudima, zbog čega cijeli liječnički tim ima pozitivno iskustvo. Za svaki sljedeći dolazak izbjeglica, naglašava, potpuno su spremni. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike