Osijek
CRVENI KRIŽ UREĐUJE DOM ZA PSIHIČKI BOLESNE ODRASLE OSOBE

Tonkovac: Izgledno je kako ćemo opet primiti 600-tinjak izbjeglica, Čepinci podijeljeni
Objavljeno 30. rujna, 2015.
Osim u Čepin, izbjeglice bi ponovno trebale doći i u Beli Manastir

Vezani članci

TIMOVI DOMA ZDRAVLJA OSIJEK SPREMNI ZA PONOVNI PRIHVAT IZBJEGLICA

U 42 sata obavili više od 570 pregleda, ravnatelj ih automobilom vozio zubaru

Dislocirana jedinica bivšeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Čepinu, kako neslužbeno doznajemo, ponovno bi mogla biti prihvatilište stotinama izbjeglica.

Kako je potvrdio općinski načelnik Dražen Tonkovac, Gradsko je društvo Crvenog križa Osijek, putem javnih radova posredovanjem Zavoda za zapošljavanje, u Čepin poslalo trojicu djelatnika koji sad čiste taj prostor i, kako se može naslutiti, ondje se očekuje novi izbjeglički val.

- Čini se da će izbjeglice doista ponovno doći u našu županiju, a osim u Čepin vrlo je izgledno da će ih se ponovno smjestiti i u bivšu vojarnu u Belom Manastiru. Objekti u Čepinu i Belom Manastiru su tvrdi objekti koji odgovaraju vremenskim uvjetima umogome bolje od šatora. Iskreno, ne znam jesu li mještani spremni na ponovni prihvat izbjeglica - rekao nam je Tonkovac. Načelnik podsjeća da je Općina Čepin nakon održane sjednice tijekom prvog, za sada jedinog izbjegličkog vala u Čepinu, organizirano autobusima prevezla ljude u Zagreb. Kako će sad teći dinamika dolaska i odlaska, Tonkovac ne zna, no kaže kako su stanovnici Čepina podijeljeni. Dok jedni žele pomoći izbjeglicama, drugi se ne slažu s njihovim dolaskom. Ipak, bude li tako odlučeno na državnoj razini, vjerojatno će se 600-tinjak izbjeglica ponovno smjestiti u prihvatnom centru Čepin.

- Činjenica je da je prvi put prihvat izbjeglica bio totalno neorganiziran i oni su odjednom počeli izlaziti iz prihvatnog centra. Nakon što se registriraju, ja im ne mogu zabraniti da se kreću izvan kampa, no vidjet ćemo kako će biti kada dođe do toga. Čuo sam za tu mogućnost da ponovno dođu i nema druge nego da čekam službenu odluku - rekao je Tonkovac.

Za sada, kaže, nije izgledno da bi se obnavljalo Naselje prijateljstva, kako je to bilo rečeno tijekom dolaska prvog vala izbjeglica u Čepin.

Marija MIHELIĆ
NAČELNIK BI ISKLJUČIVO SIRIJSKE OBITELJI

Tonkovac kaže kako su Sirijci, prema iskustvu koje je on stekao, puno drukčiji od ostalih izbjeglica iz drugih zemalja. Stoga će, ako za to bude imao mogućnosti, tražiti da se u čepinski prihvatni centar šalju isključivo izbjeglice iz te zemlje.

- Sirijci su vrlo pristojni, obiteljski ljudi koji su mirni i prihvaćaju sve situacije bez svađe. U autobusu od 50 Sirijaca naći ćete više od dvadestero djece, a kod ostalih tomu nije tako - zaključuje Tonkovac.

Najčitanije iz rubrike