Regija
USPJESI MLADIH INOVATORA IZ PRVE SREDNJE ŠKOLE U BELOM MANASTIRU

Vedran, Davor i Katarina na samom vrhu
Objavljeno 28. rujna, 2015.

BELI MANASTIR - Od 17. do 19. rujna Vedran Pecarski, učenik belomanastirske Prve srednje škole, sudjelovao je na 8. nacionalnoj izložbi inovacija i tehničkog stvaralaštva mladih u Bakru, mladi@inovacije 2015. Osvojio je zlatnu medalju s radom “Elvibro” štap za invalide, zajedno s mentorom Tiborom Bonijem.

Ovaj štap za invalide predstavlja elektronički sklop s pomoću kojeg se omogućava slabovidnoj ili slijepoj osobi, bez dodira štapa na prepreku s pomoću ultrazvučnog senzora, da reagira odmah nakon vibriranja elektromotora. Udaljenost na kojoj će reagirati može se podešavati s pomoću dvaju promjenjivih trimer otpornika. Sklop se uključuje s pomoću sklopke koja se nalazi s donje strane kućišta uređaja. To nije jedini uspjeh inovativnih Baranjaca. U svibnju na jednoj od najvećih izložbi inovacija i tehničkog stvaralaštva mladih “Inova-mladi 2015.”, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, sudjelovala su tri učenika ove škole. Ni tada nisu izostali rezultati. Vedran Pecarski je za štap za invalide osvojio zlato, Davor Burić za ultrazvučni metar srebro, a Katarina Josipović za digitalni sat broncu.

Prije toga je Pecarski, s radom “Elvibro” sudjelovao na državnoj smotri praktičnih radova u području elektrotehnike i računalstva, koje je održano u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računalstva, među 40 najboljih radova iz cijele Hrvatske.

Ovi su učenici ove godine prvi put sudjelovali na ovakvim natjecanjima. Svi idu u Prvu srednju školu Beli Manastir u zanimanje tehničar za računalstvo i članovi su Udruge inovatora Baranje. Redovno sudjeluju u aktivnostima koje organizira ZTK Belog Manastira, zajedno s njihovim mentorom i stručnim učiteljem Tiborom Bonijem.(J.N.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike