Magazin
OD HUMANOSTI DO PANIKE: MIGRACIJSKI VAL STVORIO KAOS U PODUNAVLJU...

Udar na Slavoniju: Europa bez granica pala na prvom jačem testu!
Objavljeno 19. rujna, 2015.
Kad je migrantska kriza u pitanju, Europska unija se pokazala u svom lošem izdanju - nespremna, troma i neefikasna

I dok se Europa zatvara, Hrvatska je prisiljena na otvaranje. Granice za izbjeglice, poput one u Tovarniku, preko koje su u srijedu ušle prve kolone migranata iz Sirije, Irana, Iraka...

Vlada nas je uvjeravala da nema mjesta panici, da je sve pod kontrolom, jer Hrvati i sami znaju kako je to biti izbjeglica, u ratu smo se suočili s takvom dramom, no biti human i pomoći je jedno, a biti u problemima zbog niza faktora na koje RH nije mogla utjecati, ali i zbog vlastite neodgovornosti (Vlada, nadležne institucije) ipak je nešto drugo. Kad je migrantska kriza u pitanju, Europska unija se pokazala u svom starom lošem izdanju - nespremna, troma i neefikasna da problem riješi u začetku, pa je onda, kad su valovi izbjeglica poprimili razmjere cunamija, reagirala “u cajtnotu”, sa zakašnjenjem, čak je i Schengen došao u pitanje jer je Njemačka vidjevši kako situacija izmiče kontroli i sama bila prisiljena uvesti kontrole na svojim granicama. A sad to čine i Austrija, Slovenija... Jednom riječju - Europa bez granica (Schengenska zona) pala je na prvom težem ispitu!

NEMOĆNA EUROPA

Raspravljajući o kvotama koliko kojih izbjeglica treba primiti pojedina članica, EU je izgubila dragocjeno vrijeme, a kad se val jednom pokrenuo, iluzorno je očekivati da će ga se nekom od iznuđenih mjera preko noći moći ublažiti. Puno se i previše pričalo i teoretiziralo, a premalo radilo i konkretno pripremalo za ono što je uslijedilo i što sad eskalira kao najveća izbjeglička kriza nakon Drugog svjetskog rata u Europi. A da ne govorimo o genezi cijelog problema - ratu u Siriji i kaosu u Libiji, koji su glavni okidači sadašnje migrantske krize, Asadu i njegovu režimu, usponu ISIL-a i stanju u Iraku, što je također velik i nerješiv problem, no za njega je više od EU-a odgovorna Amerika. Ali su EU i SAD, zajedno s Rusijom, odgovorni što je tzv. arapsko proljeće umjesto mira i demokracije nakon svrgavanja diktatorskih režima (Asad se održao) donijelo nemir, terorizam, rat i posljednjih mjeseci pravu seobu naroda iz područja zahvaćenih nasiljem. I ne treba se čuditi što je Viktor Orban još proljetos odlučio sagraditi betonske i žičane barikade na 170 kilometara granice Mađarske sa Srbijom. Ograđena Mađarska donekle se zaštitila, no zidovi nisu dugoročno rješenje, a i odveć asociraju na neka druga, strašna vremena podijeljene Europe. Orban je dakle povukao konkretan, premda drastičan potez, jer vidjeti da policija i vojska na izbjeglice baca šok-bombe, tjera ih vodenim topovima i suzavcem od granice, stvarno su apokaliptične slike stvarnosti u susjedstvu. U međuvremenu je Angela Merkel do prije desetak dana obećavala prihvaćanje svih koji krenu iz Sirije, Iraka, Libije... preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske (pa i Hrvatske) prema Njemačkoj. Onda je shvativši opasnost naglo reterirala i Schengen privremeno stavila izvan funkcije.

KRIZA BEZ KRAJA

Sve u svemu, stanje je vrlo komplicirano, a najgore od svega jest spoznaja da se izbjegličkoj krizi ne vidi kraj. A sad taj problem osjetimo i na vlastitoj koži. Da je preko Tovarnika ušlo nekoliko stotina izbjeglica, lako bi taj problem riješili, no navala od više desetaka tisuća migranata na RH granicu u idućim danima i tjednima krajnje je ozbiljan ne samo humanitarni nego i socijalni te napose sigurnosni problem. Sad se i Vlada probudila pa vidjevši kaos u Belom Manastiru, ali i drugdje u Slavoniji, odlučuje zatvoriti granične prijelaze prema Srbiji. U pitanje dolaze i smještajni kapaciteti, sigurnost, humanitarna pomoć, a i ljudi u zonama izbjegličke “okupacije” sve manje imaju razumijevanja za neočekivani kaos u svojim mjestima. Opravdanim se nameće i pitanje što će biti kad zbog blokiranog Schengena u Sloveniji mase izbjeglica budu blokirane u Hrvatskoj, što kad Sirijci i drugi budu prisiljeni u RH boraviti na duži rok ili pak što kad tisuće njih odluči u RH zatražiti azil i ostati živjeti u Slavoniji, Baranji, Zagrebu, Istri ili gdje drugdje. Jesmo li spremni za takav izazov? U masovnom obujmu - nismo! To treba javno reći i ne bježati od istine. Jer, uzimajući u obzir i vlastite probleme (nezaposlenost, siromaštvo, nizak standard...), dugoročno trajanje izbjegličke krize na domaćem terenu vodi u katastrofu. Jednostavno, RH mora jasno i glasno upozoriti EU da kani odlučno zaštititi vlastitu državu u vlastito stanovništvo, pa makar i drastičnim mjerama, sviđalo se to Bruxellesu ili ne sviđalo.

Piše: Darko JERKOVIĆ

VOJSKA BEZ ORUŽJA
Strah od muslimanske invazije

Nitko sa sigurnošću ne može reći koliko će izbjeglica u idućim danima i tjednima ući u Hrvatsku. Ali i ovo što sad imamo, totalna je drama. Jer ako je u početnim fazama organizacijski s hrvatske strane još sve i štimalo, evidentno je da je puno toga izmaknulo kontroli. Sad se pokazuje da Vlada i nadležne institucije ipak nisu bili spremni za masovnu invaziju izbjeglica na Slavoniji i Baranju. Što se tiče EU-a, problem se mora efikasno rješiti i konačno prekinuti s licemjerjem, jer u suprotnom izbjeglička kriza doista će se pretvoriti u veliku seobu naroda, u muslimansko osvajanje kršćanske Europe, ma koliko to nekima zlokobno zvučalo, a onda će likovati svi oni koji su upozoravali da je na djelu sukob civilizacija, koji bi za EU mogao pogubno završiti.

Najgore od svega jest spoznaja da se izbjegličkoj krizi ne vidi kraj. A sad taj problem osjetimo i na vlastitoj koži...

Ograđena Mađarska donekle se zaštitila, no zidovi nisu dugoročno rješenje, a i odveć asociraju na neka druga, strašna vremena podijeljene Europe...

LJILJANA PERIĆ:
Oprez je nužan, pratimo stanje

Dijelom zbog mogućih provokacija, ali najprije zbog mogućih potencijalnih prijenosa bolesti, načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac dogovorio je s policijom da se nijedan imigrant ne pušta izvan prostora bivšeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Čepinu. Unatoč obvezi Domova zdravlja da svi pristigli migranti moraju proći obvezan liječnički pregled te će im nakon toga biti izdana liječnička svjedodžba, strah Slavonaca pomalo se širi. No, situaciju umiruje prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, pročelnica Klinike za infektivne bolesti osječkoga KBC-a, rekavši kako su i prije prvoga migrantskog vala liječnici provjeravali kalendar cijepljenja izbjeglih sa Bliskog istoka.

- Oni imaju istu procijepljenost kao i mi. Napravili smo razne druge analize s područja iz kojeg dolaze k nama. Osim toga, njihove bolesti nisu različite u odnosu na naše i ne vidimo problem. Pretpostavka je također da se na granici vodi računa o tome, rekla je dr. Perić, dodavši da epidemiološke službe vode računa o tome tko ulazi u Hrvatsku i kakav im je status cijepljenja.

Ulaskom prvih migranata u Hrvatsku reagirao je Krizni stožer Ministarstva zdravlja i donio Postupnik s mjerama za zaštitu od zaraznih bolesti, ali i zdravstvenog pregleda tražitelja azila, stranaca pod privremenom i supsidijarnom zaštitom. Pomoći će i dnevno izviješće voditelja zdravstvenog tima o broju bolesnih migranata, ali i hospitaliziranih. Podatke će slati nadležnom epidemiologu, a provodit će se i DDD mjere - dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Dobro je što (za sada) kontakta s migrantima nema, što je donekle umirilo uznemirene Slavonce.(M.MIHELIĆ)

Najčitanije iz rubrike