Osijek
POČINJE ŠKOLA

I u Osnovnoj školi Sv. Ane nastava u jednoj smjeni
Objavljeno 5. rujna, 2015.

Nakon dugog toplog ljeta i odmora koji je trajao gotovo tri mjeseca, učenici osnovnih i srednjih škola iz Osijeka, kao i iz cijele Hrvatske, u ponedjeljak, 7. rujna, ponovno sjedaju u školske klupe.

Počinje nova školska godina 2015./2016., u kojoj će prvi put u školu krenuti 41.878 prvašića u cijeloj Hrvatskoj. Među njima su i 2803 učenika prvog razreda iz Osječko-baranjske županije i 961 osječki prvašić.

- Spremni smo za početak nove školske godine, a najvažnija je vijest da ćemo od ove školske godine raditi u jednoj smjeni. Naime, predvorje škole smo smanjili i u njemu sagradili dvije nove učionice, tako da sada imamo dovoljno prostora za pohađanje jednosmjenske nastave - kaže Emina Šinka, ravnateljica OŠ Svete Ane.

U tu će školu krenuti 44 prvašića, podijeljena u dva razredna odjela te ukupno 240 učenika od prvog do osmog razreda. Specifičnost ove škole je što imaju njemačke razrede, a u njemački razredni odjel ove će godine krenuti 20 prvašića. “Prednost pri upisu imaju pripadnici austrijsko-njemačke nacionalne manjine, a mogu se upisati i drugi učenici koji žele učiti dva strana jezika, njemački i engleski, od prvog razreda”, objašnjava naša sugovornica.

Uz to, u toj će školi i u novoj školskoj godini organizirati produženi boravak, za gotovo 50 djece od prvog do četvrtog razreda.

Svi učenici OŠ Svete Ane, kao i svih ostalih osječkih škola, ove će školske godine imati besplatne udžbenike zahvaljujući Gradu Osijeku. Istina, udžbenici će biti rabljeni, a učenici će ih naslijediti od prethodne generacije. Inače, Osijek je jedan od rijetkih gradova koji je osigurao besplatne udžbenike za sve učenike osnovne škole.

Na radost učenika, nastava će sljedeće godine završiti 10. lipnja, šest dana ranije nego ove godine. Novo je i to da će proljetni praznici biti tjedan dana ranije. Učenici će u školskim klupama provesti 180 dana, odnosno 36 radnih tjedana, pri čemu prvo polugodište traje 15, a drugo 21 tjedan. Maturantima školska godina traje 163 nastavna dana, odnosno 33 tjedna.

Vesna LATINOVIĆ
KALENDAR NOVE ŠKOLSKE GODINE

Prema kalendaru nastave, školska godina 2015./16. počinje 7. rujna i završava 10. lipnja. Zimski praznici traju od 24. prosinca do 8. siječnja, a proljetni će trajati od 21. do 24. ožujka. Blagdan Svih svetih, 1. studenoga, 'pada' u nedjelju, pa ove školske godine nema slobodnog dana u to vrijeme. Ipak, bit će dovoljno praznika i vikenda za odmor učenika.

180

dana provest će učenici u školskim klupama

15

radnih tjedna traje prvo polugodište

21

radni tjedan traje drugo polugodište

Najčitanije iz rubrike