Osijek
ALERGIČNI NE VOLE RUJAN

Sezona cvatnje ambrozije: Koncentracija peluda pet puta veća od podnošljive
Objavljeno 29. kolovoza, 2015.
Znakovi alergije na ambroziju su kihanje, svrbež i vodeni iscjedak iz nosa, kao i otežano disanje te otekline kapaka

Dalmatinka Ivana E. u Osijek se doselila kada se udala. Ubrzo je saznala nešto što o sebi do tada nije znala - da je alergična na ambroziju. S vremenom je shvatila da joj je, ako želi izbjeći značajne alergijske reakcije, najpametnije da godišnji odmor sačuva za drugu polovinu kolovoza, kada njezine zdravstvene teškoće uvijek počnu.

Ivana je, dakle, već u Dalmaciji, no nisu svi alergičari te sreće da mogu u ovo vrijeme izbivati iz Osijeka. A u njemu je, sudeći prema peludnom semaforu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koncentracija peluda do 26. kolovoza bila visoka, a od 26. kolovoza vrlo visoka. Kažu, trenutačno je čak pet puta veća od granice podnošljivosti, koja iznosi 30 peludnih zrnaca na kubični metar zraka.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije redovito mjeri koncentraciju peluda u zraku. Mjerenje se obavlja tzv. Burkardovim aparatom, a ovisno o koncentraciji peluda, osjetljive osobe mogu odrediti regulaciju terapijskih doza, kao i izbjegavanje aktivnosti na otvorenome. Inače, aparat radi na principu vakuumpumpe koja usisava točno određen volumen zraka po jedinici vremena.

Znakovi alergije na ambroziju su kihanje, svrbež i vodeni iscjedak iz nosa, kao i otežano disanje te otekline kapaka. Imate li neke od simptoma, povodite računa o tome i obratite se obiteljskom liječniku.

Pacijenti se, zbog problema izazvanih alergijama, javljaju i u KBC, u Klinički odjel za imunologiju. Pročelnica tog odjela, dr. sc. Višnja Prus, ističe kako je izrazito topao kolovoz prouzročio sušu koja, pak, ne pogoduje poljoprivrednoj proizvodnji, ali na određeni način donosi dobrobit ljudima koji se muče s alergijama. Prema njezinim riječima, suša u prvoj polovini kolovoza nije pogodovala cvatnji ambrozije, pa su i problemi izazvani ovim korovom bili manje izraženi.

- Pacijenti koji su nam se javljali imali su nešto blaže simptome, što je vjerojatno prouzročeno sušom zbog koje je bila usporena cvatnja ambrozije. Moram reći da mi pritisak većeg dolaska pacijenata osjetimo više nakon same sezone ambrozije jer se kod akutnih stanja pacijenti obraćaju obiteljskom liječniku, a kad se smiri sezona, tada radimo obradu. Obično je to krajem listopada i početkom studenoga, kad provodimo testiranja i postavljamo dijagnozu. Oni pacijenti koji se od ranije bore s ambrozijom dolaze nam prije sezone kako bi se navrijeme pripremili - pojasnila je dr. Prus. Dodaje kako tijekom godine bilježe između 300 i 400 novodijagnosticiranih s nekom od alergijskih manifestacija.

Marija MIHELIĆ
UČESTALE I ALERGIJSKE REAKCIJE ZBOG UBODA INSEKATA

U ordinacije Kliničkog odjela za imunologiju ovih dana u većem broju dolaze pacijenti s ozbiljnim reakcijama zbog uboda insekata. Događaju se slučajevi anafilaksije te nakon hitnoga prijma takvi pacijenti završavaju na Kliničkom odjelu za imunologiju gdje se obavlja obrada i određuje terapija. Dr. Prus kaže da se građani najčešće javljaju zbog uboda osa, pčela i stršljenova.

Kako bi se izbjegao ubod insekata, dr. Prus ističe kako ne treba nositi odjeću žarkih boja te ne nanositi intenzivne parfeme i dezodoranse. Ne preporučuje se, također, jesti na otvorenome, odnosno držati otvorene boce s pićem.

- Kad idu u prirodu, građani bi trebali nositi dužu odjeću, a oni koji su već imali alergijsku reakciju na ubod, trebaju sa sobom nositi lijekove, odnosno autoinjektore. Ne preporučuje se da osobe koje su ranije imale takvih iskustava idu same, primjerice, u prirodu. To se odnosi na ribiče i planinare, iako su oni već educirani o tome - savjetuje dr. Prus.

VIŠNJA PRUS

pročelnica Kliničkog odjela za imunologiju KBC-a

Pacijenti terapiju trebaju uzimati redovito do kraja sezone. Inače, većina ljudi sklonih alergiji na ambroziju u doba njezine cvatnje ode iz Osijeka

PREPORUKE U PELUDNOJ SEZONI

l Redovito se informirati o kretanjima peludnih alergena (pratiti alergijski semafor, peludnu i biometeorološku prognozu) i prema njima organizirati dnevne aktivnosti.

l Uzimati redovito terapiju propisanu od liječnika.

l Izbjegavati odlazak u prirodu u vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena.

l Nakon boravka na otvorenom oprati ruke, otuširati se i oprati kosu.

l Ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peluda (od 8 sati do podneva).

l Nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana.

l Četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud.

l Ako je moguće, koristiti klima-uređaje u kući i u automobilu.

l Redovito uređivati svoje okućnice.

l Mlade biljke plijeviti u proljeće (travanj, svibanj).

l Redovito okopavati posađene kulture.

l Kositi travnjake i neobradive površine.

l Ne konzumirati namirnice koje imaju križnu reakciju s antigenima peluda ambrozije (pelud ambrozije i konzumacija banane, krastavaca, kivija, dinje, lubenice i suncokreta).

400

novodijagnosticiranih pacijenata s alergijama godišnje bilježe u Kliničkom bolničkom centru Osijek

Najčitanije iz rubrike