Regija
HRVATSKE VODE USKORO POČINJU RADOVE

Sustav navodnjavanja za 5.000
hektara zemljišta u Baranji
Objavljeno 29. kolovoza, 2015.

Sustav navodnjavanja Baranja iz lateralnog kanala Kneževi Vinogradi - Zmajevac, koji bi, kada bude dovršen, trebao opskrbiti vodom 5000 hektara poljoprivrednog zemljišta, najveći je takav u Hrvatskoj.

To se moglo čuti na sastanku koji su u Osijeku organizirale Hrvatske vode i Hrvatska udruga za navodnjavanje, na kojem su bili i konkretni korisnici sustva navodnjavanja na području Sustava navodnjavanja Baranja iz lateralnog kanala Kneževi Vinogradi - Zmajevac, koji je pred samom izgradnjom. Jučerašnjem sastanku nazočili su i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Kukić, direktor Hrvatskih voda Osijek Alen Prnjat, predsjednik Uprave Belja Dalibor Poznić te načelnik općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja. Iako je bio zamišljan još u doba kraljice Marije Terezije, spomenuti lateralni kanal izgrađen je tek u svibnju ove godine. Kako je objasnio inženjer Mišo Čičak iz Hrvatskih voda, vrijednost je lateralnog kanala u njegovoj dvostrukoj funkciji - kanala namijenjenog odvodnji oborinskih voda koje se slijevaju s Baranjske kose, ali i kanala namijenjenog navodnjavanju koji, po potrebi, može raspolagati i vodom iz Dunava. Naime, u njegovu je sastavu i reverzibilna crpna stanica kapaciteta pet kubičnih metara u sekundi. Sada je potrebno dovršiti izgradnju mreže kanala i izgraditi 41 ustavu, s pomoću kojih bi se gospodarilo vodom. Dakle, taj sustav će omogućiti da se višak oborinske vode ili voda iz Dunava zadrže, akumuliraju i distribuiraju krajnjim korisnicima, poljoprivrednim proizvođačima. Postojeća kanalska mreža na tome području duga je 130 kilometara.

Trenutno se u Hrvatskoj navodnjava samo 10.000 hektara, a u planu je i izgradnja sustava za navodnjavanje Biđ - Bosut i Neretvanska dolina, gdje će biti potrebno izgraditi sustav za desalinizaciju morske vode koja prodire u Neretvu. D.C.

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike