Osijek
SURADNJA GRADA I HEP-a

Punjenje za automobile na struju - besplatno
Objavljeno 26. kolovoza, 2015.

Prve dvije punionice za električna vozila u Osijeku puštene su jučer u rad, na lokacijama Šetalište kardinala Franje Šepera (ispred upravne zgrade Elektroslavonije) te na benzinskoj postaji Ine na Gajevu trgu. Obje su realizirane na temelju suradnje na razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila između HEP-a i Grada Osijeka.

- HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. U sklopu razvojnog projekta HEP ulazi kao ravnopravan partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim zainteresiranim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te pridonijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša - rekao je jučer u Osijeku Ivica Skorić, voditelj Elena - HEP-ova projekta punionica za električna vozila.

U ime gradske uprave nazočnima se obratio dogradonačelnik Denis Ambruš, koji je najavio i nastavak širenje mreže punionica.

- Odredili smo lokaciju za treću punionicu. Kako se u cijelu priču želi aktivno uključiti i Sveučilište, nova će lokacija biti na prostoru novog parkirališta u kampusu - precizirao je Ambruš.

Na punjačima, a oba su snage 22 W, moguće je istodobno puniti dva vozila. Ovisno o ispražnjenosti baterije, punjenje traje od tri do četiri sata. Kako je u Osijeku evidentirano desetak “plug in” automobila, to bi trebalo biti posve dovoljno.

- Punjenje je za sada besplatno, ali je potrebno kod nas u HEP-u ishoditi identifikacijsku karticu. Kartica i punionice će u ovoj razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica - otkriva Skorić.

S ove je dvije osječke ukupno u Hrvatskoj devet Elen punionica. Jedna je i u Vukovaru, a do kraja ove godine HEP planira instalirati oko 20 punionica, i to u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Opatiji, Dubrovniku, Šibeniku, Umagu i Slavonskom Brodu. D. Kuštro

NAPAJANJE IZ SUNČEVE ELEKTRANE NA KROVU

Posebnost je punionice na Šetalištu to što se ona izravno napaja električnom energijom proizvedenom iz fotonaponske (sunčeve) elektrane koja je smještena na krovu Elektroslavonije! Vjerojatno jedinstven primjer u Hrvatskoj.

110

tisuća kuna vrijednost je investicije (bez PDV-a)

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike