Regija
RUSIJA PRODULJILA ZABRANU UVOZA IZ EU-A

Domaće jabuke i mandarinke i ove
će godine završiti u donacijama
Objavljeno 26. kolovoza, 2015.
Cijena jabuke u donaciji bit će jednaka lanjskoj

ĐAKOVO - Kao i prošle godine, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za povlačenje s tržišta jabuka i mandarinki za slobodnu distribuciju humanitarnim organizacijama, centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolski odgoj i srednjoškolsko obrazovanje, ustanovama za osnovnoškolsko obrazovanje koje ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća, bolničkim ustanovama i kaznenim tijelima.

Naime, ponukana odlukom vlade Ruske Federacije od 25. lipnja 2015. o produljenju zabrane uvoza određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Europske unije za dodatnih godinu dana, odnosno do 5. kolovoza 2016. godine, Europska komisija odlučila je nastaviti provedbu mjere sprječavanja i upravljanja krizama na tržištu u sektoru voća i povrća donijevši Delegiranu uredbu komisije EU-a o utvrđivanju privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća. Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarinki za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju kojim se uređuje provedba Delegirane uredbe Komisije (EU) 2015/1369 i utvrđuju privremene izvanredne mjere potpore proizvođačima. Mjera sprječavanja i upravljanja krizama na tržištu propisana spomenutom Delegiranom uredbom komisije i navedenim Pravilnikom uključuje postupke povlačenja voća i povrća s tržišta, neubiranja i zelene berbe za razdoblje od 8. kolovoza do datuma kada će količine dodijeljene Hrvatskoj biti iskorištene ili do 30. lipnja 2016. godine, ovisno o tome što bude prije.

Dok je prošle godine samo nekoliko voćara iz udruge “Voćar Đakovština” iskoristilo ove mjere, njezin predsjednik Josip Đelagić očekuje kako će ih ove godine biti mnogo više.

– Održali smo sastanak sa svim potencijalnim donatorima, članovima naše udruge i informirali ih o svemu što treba učiniti. Lani je samo nas četverp-petero bilo uključeno, a sada smo na sastanku imali 20 proizvođača. Vjerujem da će biti više interesa, iako je procedura složena. U petak imamo sastanak s primateljima donacija, a kod nas je to Dječji vrtić, Dom za starije i nemoćne, Crveni križ i predškolski odgoji. Cijena jabuke u donaciji bit će jednaka onoj prošlogodišnjoj. Ugrubo, to je 2,80 kuna do 25 kilometara, ako proizvođač sve obavi, od branja do sortiranja, ambalažiranja i dovoza do primatelja donacije. Više od 25 kilometara je 3,09 kuna - kaže Đelagić.

Iako u Ministarstvu poljoprivrede navode kako “u provedbi ove mjere proizvođačke organizacije imaju određenu prednost u odnosu na proizvođače koji samostalno nastupaju na tržištu jer već imaju razvijenu infrastrukturu i logistiku te mogu brže reagirati i ostvariti veće iznose financijske pomoći”, Đelagić kaže kako to njima ne predstavlja problem jer je, dodaje, u Hrvatskoj samo jedna proizvođačka organizacija.

Maja MUŠKIĆ
Jabuka manje i slabije kvalitete

- Jabuka će, unatoč suši, biti, ali u manjim količinama. Zbog suše bit će i nešto slabije kvalitete. Krenulo je izvanredno, očekivali smo 70 posto prve klase jabuke. Prema mojoj procjeni sada će urod biti prepolovljen na 50 posto prve i 50 posto druge klase. U ovom trenutku ova mjera odgovara proizvođačima, samo što su to, nažalost, male količine, jedva deset posto od predviđenog prinosa može ući u donaciju pod spomenutim uvjetima - kaže Đelagić.

5150 tona za jabuku i 3200 tona za mandarinku

- Maksimalne količine proizvoda po državi članici Europska komisija izračunala je na temelju opsega izvoza tih proizvoda u Rusiju tijekom tri godine koje su prethodile proglašenju zabrane uvoza te razine do koje su proizvođači u pojedinoj državi članici iskoristili izvanredne mjere potpore koje su im bile dostupne za te proizvode u protekloj godini. U protekloj godini Hrvatska je iskoristila potporu za 3900 tona od ukupno 1050 tona + 3000 tona za jabuku i 2490 tona od ukupno 7900 tona za mandarinke te joj je Europska komisija u 2015. godini dodijelila 2150 tona (1100 tona veću količinu) za jabuku i 3200 tona (4700 tona manju količinu) za mandarinku. Dodatna količina od 3000 tona dodijeljena Hrvatskoj dodana je količini za jabuku, tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 5150 tona za jabuku i 3200 tona za mandarinku - navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike