Regija
IZ OPĆINE ČAČINCI UPOZORAVAJU MJEŠTANE SVIH NASELJA:

Kazne za neuklanjanje ambrozije!
Objavljeno 21. kolovoza, 2015.

ČAČINCI - S obzirom na povišenu koncentraciju peluda ambrozije, Općina Čačinci pozvala je vlasnike i posjednike zemljišta na području općine da tijekom vegetacije u više navrata kroz godinu izvrše obvezu uklanjanja ambrozije.

- Početkom kolovoza počela je cvatnja korova ambrozije, te se povećava koncentracija peluda u zraku, koja utječe na pojavu peludne alergije kod osjetljivih ljudi. Kako bi se smanjila pojavnost alergija, pozivaju se vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog i drugog zemljišta na obvezno uklanjanje ambrozije, biljke poznate po štetnom djelovanju na ljudsko zdravlje. Vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, oni koji upravljaju vodotocima i kanalima, te površinama uz vodotoke i kanale, površinama uz javne prometnice i željezničke pruge, parkovima i drugim javnim zelenim površinama da su dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije propisane Naredbom nadležnog ministarstva o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije i Odlukom Općine. Te mjere su agrotehničke kao obrada tla, pravovremena sjetva i gnojidba kultura, potom mehaničke kao što su okopavanje, plijevljenje zasijanih kultura i redovita košnja te kemijske kao što su uporaba učinkovitih herbicida za suzbijanje ambrozije – kaže načelnik općine Čačinci Mirko Mališ.

Svijest o potrebi uređenja poljoprivrednih zemljišta, okućnica i ostalih zelenih površina, kao i težnja za smanjenjem broja alergičnih osoba na pelud ambrozije treba biti jača od mogućih novčanih kazni koje su zakonom predviđene za one koji ne uklanjaju ovu biljku dodao je Mališ.

Kazne za nemarne vlasnike su visoke. Novčanom kaznom od 500 do 1000 kuna kaznit će se fizička osoba. Od 1200 do 2500 kuna za neuništavanje ambrozije kaznit će se fizička osoba - obrtnik, dok će pravna osoba platiti kaznu u visini od 2000 do 7000 tisuća kuna.V.Grgurić

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike