Magazin
TEOLOGIJA ZLOČINA

Masovno silovanje Jezidkinja, neke imaju samo 12 godina!
Objavljeno 22. kolovoza, 2015.

Vezani članci

BUĐENJE ZVIJERI

Je li ISIL Nostradamusov treći antikrist?

The New York Times prije nekoliko dana objavio je sablažnjivi tekst o sustavnom silovanju i seksualnom ropstvu u Islamskoj državi, kojemu su podvrgnute zarobljenice iz redova etničke i vjerske skupine Jezida, među kojima su i djevojčice.

Ono što je odjeknulo poput eksplozije jest činjenica da iza te odvratne prakse stoje argumenti islamske vjere, svojevrsna teologija silovanja. Američka novinarka rumunjskog podrijetla Rukmini (Maria) Callimachi, koja je 2009., sa svojom pričom o izrabljivanju siromašne djece u zapadnoj i središnjoj Africi, ušla u najuži izbor za novinsku nagradu Pulitzer, započinje svoj tekst iznošenjem potresnog svjedočanstva 12-godišnje Jezidkinje.

SEKSUALNI TURIZAM

Svaki put prije nego što ju je silovao, a to je mučenje trajalo mjesecima, bojovnik Islamske države obavljao je molitvu, objašnjavajući kako mu islam dopušta seks s "nevjernicama" i kako ga taj čin čini "bližim Bogu". Kako piše Calllimachi, riječ je o sitnoj djevojčici koja još nije u pubertetu. Dvanaestgodišnjakinja je, nakon 11 mjeseci zarobljeništva, uspjela pobjeći iz ruku islamista, i sada se, slomljena, nalazi u izbjegličkom logoru.

Na meti radikalnih islamista koji su na prostoru nekadašnje Sirije i Iraka prije godinu dana proglasili islamski kalifat (hilafet), posebno su se našli nezaštićeni pripadnici malobrojne vjerske i etničke skupine Jezida. Zapravo, Jezidi su ogranak kurdskog naroda koji ispovijeda neobičnu vjeru u kojoj se prožimaju elementi zaratustrijanstva i drevnih mezopotamskih religija. Nakon proglašenja kalifata, većina Jezida, prema jednoj procjeni, njih 3144 nalazi se u zarobljeništvu islamista. Islamska država poslužila se “srebreničkim receptom” Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića, jezidske muškarce i tinejdžere je pobila, a njihove žene i djevojčice podvrgnula monstruoznom seksualnom nasilju. One Jezidkinje koje pod prijetnjom sile pristanu prijeći na islam, bivaju prodane kao nevjeste, a one druge postaju seksualno roblje, izložene mučenju, silovanju i ubojstvima. Ono što je najbolesnije u ideologiji Islamske države, jest to što su upravo te zarobljene maloljetnice, predviđene za seks, postale mamac za novačenje više tisuća dragovoljaca iz konzervativnih islamskih država u kojima su seks, pa čak i bilo kakav kontakt sa ženama izvan braka strogo zabranjeni. Dakle, riječ je o morbidnom seksualnom turizmu. Callimachi je napisala svoj tekst nakon razgovora s 21 Jezidkinjom koje su prošle pakao Islamske države i proučavanja priručnika koji je krajem 2014. objavio Odjel za istraživanje i fetvu Islamske države pod naslovom “Pitanja i odgovori o držanju žena i robova”.

Prema tom pamfletu, “nevjernice” zarobljene u ratu (al-sabi) obična su roba kojom islamisti trguju slično kao sa stokom. Njihova jedina funkcija je da zadovolje pohotu islamskih bojovnika. Potvrdu za pravo silovanja zarobljenica, šerijatski pravnici i ideolozi Islamske države pronalaze u Kur'anu, koji u 23. suri, ajeti 5 i 6, propisuje kako muslimani trebaju svoja stidna mjesta čuvati “osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu”. Priručnik za silovanje propisuje kako s djevicama mogu imati seks odmah, a s onima koje to više nisu tek nakon što operu vaginu. Zarobljenice se mogu kupovati i prodavati, ali i darovati. Dva muškarca ne smiju dijeliti u postelji jednu te istu robinju, iako su je zajedno kupili.

PERVERZNA MOLITVA

Jezivo je pročitati, u priručniku Islamske države, kako je seks s djetetom koje još nije ušlo u pubertet, dopušten, ako gospodar procijeni da je ono zrelo za taj čin. Ako je curica ipak premlada, pedofilu je dopušteno da zadovolji pohotu suzdržavajući se penetracije. Ropkinje se smije tući zbog discipliniranja. Pokušaj bijega najstrože se kažnjava. Ako njezin gospodar umre, ropkinja se, kao dio nasljedstva, nasljeđuje.

O okrutnosti silovatelja u Islamskoj državi svjedoči 34-godišnja Jezidkinja koja je bila seksualna ropkinja zajedno s jednom 12-godišnjakinjom. Iako je dijete jako krvarilo iz intimnih dijelova svoga tijela, silovatelj nije prestajao sa svojim ritualom, prvo molitva, a onda seks s djetetom. Na molbe da djevojčicu u agoniji pusti na miru, silovatelj je odgovorio kako ona za njega nije djevojčica, nego ropkinja. O činu silovanja kao uzvišenom vjerskom činu posvjedočila je i 15-godišnjakinja, u tekstu nazvana samo s inicijalom svoga imena F. Njezin mučitelj joj je rekao kako je seks s njom njegova molitva Bogu. Tehnologija masovnog odvođenja jezidskih žena bijelim autobusima s natpisom “hadždž” (to su isti oni kojima je Sadamov Irak vozio muslimane na hodočašće u Meku) do raznih prihvatilišta, poput dvorana za vjenčanje i škola s pripremljenim ležajima, govori o tome kako je taj zločin bio unaprijed pripremljen. U islamističkom časopisu Dabiq objavljen je tekst The Revival of Slavery Before the Hour (“Oživljavanje ropstva uoči Sudnjeg dana”) koji govori kako, prema učenju islama, Jezidkinje ne mogu otkupiti (plaćanjem tzv. džizje) svoju slobodu kao što to mogu učiniti kršćanke ili židovke.

Silovanje u ratu nije nepoznato. U Drugom svjetskom ratu to su činili čak i zapadni saveznici i njihovi balkanski saveznici.

ORAL JE HALAL

Poznato je da su partizani, u svibnju 1945., silovali, a potom i ubili 20-godišnju Grozdanu Budak koju su Englezi izručili Jugoslaviji zajedno s njezinim ocem, bivšim ustaškim ministrom. Tim oružjem koristili su se i bosanski Srbi. Nije ni hrvatska strana bila čista, znamo to iz haaške presude Anti Furundžiji. Ipak, pozivanje na jednu od najvećih svjetskih religija kako bi se opravdalo masovno silovanje, seksualno ropstvo i pedofilija, opasno je i zastrašujuće. Osnutak eldorada za silovatelje i pedofile, trijumf je izrazite seksualiziranosti u islamu koji propisuje seks do posljednjeg detalja. Dovoljno je pogledati, teološki i šerijatski, iscrpno potkrijepljeni savjet Zijada Ljakića o dopuštenosti oralnog seksa na YouTubeu te pročitati knjige “Islamski priručnik bračne intime” Elvedina Pezića i “Vodič za muslimanski brak”, britanske autorice Ruqayyah Waris Maqsood. Pokušavajući razumjeti otkud toliko agresivnosti u islamu, Slavoj Žižek je u svojoj raspravi “Islam i modernost” napisao kako iza svega stoji potajni osjećaj inferiornosti.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike