Magazin
VOĆIN: ŽUPNA CRKVA I SVETIŠTE GOSPE VOĆINSKE VRAĆAJU NADU...

Biskup Škvorčević: Ljubav je ponovno izgradila ono što je mržnja razorila!
Objavljeno 14. kolovoza, 2015.

Vezani članci

VELIKA GOSPA: MARIJANSKA DUHOVNOST I MARIJANSKA ANTIKOMUNIKACIJA U VREMENU GLOBALIZMA, KULTA KULTURE I KULTA TJELESNOGA...

Dok se oko nas širi zadah taštine i oholosti, više nego ikad potreban je marijanski duh

Možda je kolovoz najpovoljnije vrijeme da posjetimo Voćin, fizički ili virtualno, jer to je mjesec u kome na blagdan Velike Gospe, na svetkovinu Uznesenja Marijina, Požeška biskupija slavi Dan obitelji pa se u svetištu Gospe Voćinske održava biskupijsko hodočašće obitelji s brojnom djecom.

To je i mjesec kad Gospi Voćinskoj od 1886. godine iz Požege polazi procesija pješaka s hodočasnicima iz Požeške doline i Posavine. Pješaci kreću 20. kolovoza, prenoće u župi Stražeman, a potom sljedećeg dana nastavljaju put do Voćina, gdje zajedno s pješacima iz zapadne Slavonije i mnoštvom drugih hodočasnika, pristiglih autobusima i osobnim automobilima, sudjeluju na upečatljivom večernjem slavlju sa svijećama u čast Gospe od Utočišta. U takvoj procesiji pješaka iz Požege 21. kolovoza 1999. u voćinsko svetište svečano je vraćena zavjetna slika Gospe Voćinske. Naime, tadašnji je voćinski župnik Josip Martinac, pred ratni vihor 1940., staru sliku voćinske Gospe, Majke od Utočišta iz 18. stoljeća, pohranio u Dijecezanski muzej u Zagrebu i tako je sačuvao od uništenja. A prije četiri godine, nakon dugih priprema i gotovo deset godina gradnje, 14. kolovoza 2011. blagoslovljena je i župljanima predana novosagrađena crkva.

Pitomo slavonsko mjesto i župna crkva najveću tragediju doživjeli su nakon osamostaljenja Hrvatske, u Domovinskom ratu 1991. godine. Voćin je bio jedno od sjedišta srbočetničke vojske na Papuku. Život u izoliranom Voćinu za tamošnje Hrvate postao je nepodnošljiv. Uskraćena im je sloboda kretanja pa nisu mogli posjećivati rodbinu u drugim mjestima niti komunicirati s njima, a ograničeno im je i kretanje unutar mjesta. Srbočetnički okupatori zaveli su pravi teror pa su neki mještani jednostavno nestajali, a neke su premlaćene poslali u selo “kako bi ostali vidjeli što ih čeka ako se ne pokore njihovim naredbama”.

ČETNIČKI ZLOČINI

Organizirani hrvatski branitelji slatinske 136. brigade Hrvatske vojske, uz pomoć nekoliko drugih postrojbi, 13. prosinca 1991. krenuli su u oslobođenje okupiranog teritorija na slatinskom području. Povlačeći se pred njihovim nailaskom, četnici su iza sebe ostavili krvave tragove - ubijene nedužne civile, porušene i spaljene kuće i do temelja razorenu župnu crkvu Blažene Djevice Marije. Poslije Vukovara i Škabrnje, u Voćinu se dogodilo najveće stradanje hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata. Mučki je ubijeno 47 nedužnih mještana. “Kad usporedite broj stanovnika i opseg stradanja u Vukovaru i Voćinu, mi smo isti”, ustvrdila je kasnije Dubravka Vidić, svojevremeno članica voćinskog Poglavarstva ,te dodala: “Voćin je naš izbor, a ne slučajnost, i on se mora obnoviti”!

Kad su Voćin uoči ratnih zbivanja koja su pratila raspad bivše jugoslavenske države napustili njegovi stanovnici srpske nacionalnosti, a 13. prosinca 1991. i okupatori pred nailaskom hrvatskih branitelja, mjesto je ostalo razoreno i gotovo potpuno prazno. U vihoru rata i Hrvati koji su stoljećima živjeli na Kosovu morali su tijekom 1992. i 1993. napustiti svoja ognjišta. Hrvatska im je pružila ruku spasenja i omogućila utočište, a oko 350 obitelji, ili približno 1300 osoba s područja Letnice doselilo je upravo u Voćin i okolna mjesta. Oni danas čine većinu stanovništva na tom području.

Na desetu obljetnicu stradanja, 2001. godine, u središtu Voćina općinski vijećnici Franjo Dorić i Ante Šimić otkrili su novi spomenik, na kojemu su uklesana i imena njihove najbliže poginule ili nestale rodbine. Na komemoraciji voćinskim žrtvama tada je general bojnik Slavko Barić naglasio da se upravo na tim prostorima dogodio “prvi značajniji uspjeh Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, prva pobjeda, prvi put je iskazana snaga Hrvatske vojske i hrvatskog naroda i nada da ćemo vrlo brzo riješiti pitanje oslobođenja hrvatske države na cjelokupnom prostoru”. General Barić također je podsjetio da Voćin ne može biti problem samo ljudi koji su u njemu. “Voćin je nama svima opomena i zadatak, od lokalne samouprave do državne vlasti, da pomognemo tim ljudima da što brže prevladaju slike rata i razaranja”. No, tijekom godina mnogi su državni dužnosnici slično u Voćinu govorili, ali za zlodjela u Voćinu, premda se zna tko ih je počinio, pred zemaljskim sudom do danas nitko nije odgovarao. Zločinci su nedostupni ili abolirani.

KUKURUZNI PUT

Voćinski župnik Mladen Štivin 2012. godine posvetio je križ podignut između Voćina i Huma, čime je još jednim obilježjem označeno mjesto koje će podsjećati na tragične događaje u Domovinskom ratu. Naime, tijekom ljeta i rane jeseni 1991. visoke stabljike kukuruza omogućile su da neki Voćinčani ipak uspiju izići iz sela i spasiti se. I upravo na mjestu gdje su izlazili, a poneki i ulazili u Voćin za vrijeme okupacije, posvećenim križem obilježen je voćinski “kukuruzni put”. Zanimljiva je činjenica da je na to mjesto postavljen križ koji je nekad stajao u središtu Voćina, a koji su uklonili partizani 1945. godine. Predsjednik voćinske Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Darko Božičković usporedio je taj “kukuruzni put” s putovima izvlačenja hrvatskih branitelja iz Vukovara i najavio da će udruga obilježiti “svako mjesto na kojem su mještani Voćina bili mučeni i ubijani”.

Zajednica udruga HVIDRA Virovitičko-podravske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, Županije, Općine Voćin i svetišta Gospe Voćinske redovito organizira hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj.

- Ovo je zločin koji je najdokumentiraniji u Domovinskom ratu, postoje svjedočanstva i videozapisi, zna se tko je klao i ubijao, i ja samo molim institucije ove države da rade svoj posao i da procesuiraju krivce. Kažnjavamo lopove, prekršitelje zakona, ali nemojmo slati poruku iz Voćina da ne kažnjavamo ubojice i zločince - rekao je na lanjskoj komemoraciji virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

I saborski zastupnik i nacionalni predsjednik Hvidre Josip Đakić založio se za otkrivanje istine. “To ponavljamo iz godine u godinu, ali kao da su svi gluhi i nijemi, kao da ne znaju, kao da ne postoje u hrvatskoj državi institucije koje bi trebale raditi svoj posao”, rekao je Đakić i pozvao žive svjedoke u Voćinu da se ne plaše i da svjedoče istinu o počiniteljima i njihovim zapovjednicima.

Voćinska crkva Blažene Djevice Marije bila je spomenik kulture nulte kategorije, vrijedan primjer kasne gotike u sjevernoj Hrvatskoj, sagrađena u 15. stoljeću. Oštećena je bila za vrijeme osmanlijske vladavine u Slavoniji tijekom 16. i 17. stoljeća, ali je zaslugom franjevaca obnovljena i postala je hodočasničkom crkvom. Teško je oštećena i bez krova ostala u II. svjetskom ratu, 1944. godine. Obnavljaju je župnici Franjo Bosnar i Antun Prpić uz pomoć vjernika i gradišćanskih Hrvata od 1971. do 1984. Unatoč progonima komunističkih vlasti, nakon II. svjetskog rata, od 1963. ponovno se organiziraju sve brojnija hodočašća.

GRADNJA CRKVE

U Domovinskom ratu voćinska župna crkva, od davnina poznato marijansko svetište, nakon punih šest stoljeća postojanja potpuno je razorena i do temelja uništena 1991. godine. Prema riječima mještana, raznijela ju je stravična eksplozija šest tegljača streljiva uskladištenih u njoj, u noći između 13. i 14. prosinca, a kamenje njenih zidova i temelja kasnije je pronalaženo i dvije tisuće metara daleko od građevine.

Dvojbu - graditi novu crkvu ili se opredijeliti za skupu rekonstrukciju, riješile su dvije bitne odrednice. Prva je činjenica da crkva ima daleko veće i šire značenje od regionalnog, jer je jedinstvena po svom sadržaju i načinu gradnje u cijelom ravničarskom dijelu Hrvatske i nije samo vjerničko mjesto, nego dio kulturne baštine cijele Hrvatske. Druga je činjenica da je voćinska crkva tijekom povijesti mnogo puta bila razarana, a od posljednje rekonstrukcije sedamdesetih godina prošlog stoljeća sačuvana je sva potrebna dokumentacija za uspješnu rekonstrukciju u izvornom obliku. Odlukom Požeške biskupije i Ministarstva kulture RH, crkva se obnavlja u svom prvotnom izgledu. Ponovna gradnja razorene crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu započela je 2002. godine. U sklopu hodočašća 7. rujna 2002. gradišćanski biskup dr. Paul Iby iz Železna i požeški biskup dr. Antun Škvorčević položili su povelju i kamen temeljac za gradnju crkve Gospe Voćinske. Temeljni je kamen blagoslovio papa Ivan Pavao II. prigodom proglašenja blaženim Alojzija Stepinca u Hrvatskoj 3. listopada 1998. godine, a postavljen je i ugrađen u potporni stup pokraj lijevog ulaza u novosagrađenoj crkvi. Radove je organizirao i usklađivao Odbor za izgradnju svetišta Majke Božje u Voćinu. Msgr. Josip Devčić 2004. blagoslovio je četiri velika crkvena zvona postavljena u krovnu konstrukciju 38 metara visokog novosagrađenog zvonika. Bila je to donacija prečasnog Mile Balenovića, kanonika Prvostolnog Kaptola Zagrebačkog.

- Danas je naša radost još veća jer je ljubav pobijedila, jer pobjeđuje dobro, jer će ova zvona zvoniti za sve koji su tu noć poubijani, zvonit će za sve naše pokojnike i zvonit će pozivajući i dočekujući mnoge hodočasnike - rekao je tada msgr. Devčić.

Nakon gotovo deset godina gradnje, na svečanom misnom slavlju 14. kolovoza 2011., župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije blagoslovljena je i predana župljanima. Crkva je građena sredstvima Ministarstva kulture RH, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Požeške biskupije, Virovitičko-podravske županije, gradova i općina VPŽ-a, Općine Voćin i brojnih donatora, po projektnoj dokumentaciji arhitekata dr. Vladimira Bedenka i mr. Borisa Vučića Šnepergera. Msgr. Josip Devčić uručio je ključ novosagrađene crkve i svetišta Gospe Voćinske biskupu dr. Antunu Škvorčeviću. Biskup Škvorčević potom je predao ključ crkve župniku i voditelju svetišta vlč. Mladenu Štivinu, koji je prvi put otvorio crkvena vrata župljanima. Tijekom svečanoga misnog slavlja s brojnim svećenicima i đakonima, biskup je posvetio crkvu, sve postaje križnog puta i sve vjernike...

Piše: Petar ŽARKOVIĆ
OPĆINA VOĆIN

Općina je utemeljena 1993. sa sjedištem u Voćinu. S 295,8 četvornih kilometara površinski je najveća općina u Virovitičko-podravskoj županiji. Prema popisu stanovništva iz 2011., općina ima 2382 stanovnika, od kojih 90,13 posto čine Hrvati, a 8,86 posto Srbi. Voćin je sjedište Parka prirode "Papuk", a na području općine nalazi se Rupnica, jedini hrvatski geološki lokalitet s primjerima stupčastog lučenja vulkanskih stijena. Tu je arboretum Lisičine, jedan od samo tri arboretuma u Hrvatskoj. Stanovništvo se pretežito bavi poljoprivredom i stočarstvom, a Općina planira razvoj na iskorištavanju resursa s kojima raspolaže - proizvodnji zdrave hrane, šumarstvu, stočarstvu te religijskom i lovnom turizmu.

Uz ostatke voćinske župne crkve, održano je 23. i 24. rujna 2000. najznačajnije crkveno događanje u Požeškoj biskupiji - Euharistijski kongres...

U crkvi snažno progovara suvremeno umjetnički oblikovan križ, a u njezinu središtu je slika Gospe Voćinske iz 18. stoljeća...

HODOČAŠĆA OBITELJI

“Ovdje u Voćinu, gdje je mržnja sve razorila, sebičnost sve ponizila, i ova ponovno uzdignuta crkva, i ovaj lik Marije svjedoče nam: pobjeda nije dodijeljena onima koji mrze, koji su sebični, zli i koji žele život svesti na plitko. Pobjeda je onih koji znaju trpjeti, položiti svoj život za druge, umirati, jer na taj način rađa se novi svijet”, rekao je biskup Škvorčević u nadahnutoj propovijedi na hodočašću obitelji s brojnom djecom 2013., izražavajući radost i zahvalnost obiteljima koje se opredjeljuju za mnogobrojnu djecu, jer one su na sasvim poseban način ostvaritelji savezništva između Boga i čovjeka, koje priprema, osigurava i ostvaruje budućnost naše Hrvatske.

CRKVENA ZVONA

Voćinska zvona utihnula su 1945. i nisu se oglašavala sve do 1963. godine. Svetište i župa oživjeli su 21. kolovoza te godine s prvom procesijom koja je krenula iz Požege. Zvona su povezana sa životom naroda, njihova zvonjava označava vrijeme molitve, skuplja puk na obavljanje liturgijskih čina, vjernike upozorava na značajnije događaje koji pogađaju radošću ili bolom crkvenu zajednicu, mjesto ili pojedine vjernike. “Neka ta zvona dalje preko ovih brda odjekuju, neka se slava Gospina dalje širi i neka i dalje radosno dočekuju hodočasnike koji nam dolaze iz godine u godinu, neka se stope s vapajem naših molitava i s pjesmama s naših usana. Neka nas prate i na vječni počinak, neka budu prisutna u nadi da njihov zvuk više nikad neće ušutjeti na ovome svetom mjestu”, rekao je prilikom blagoslova voćinskih zvona msgr. Josip Devčić.

U MAJČINU NARUČJU

U spomen na dvadesetu obljetnicu voćinskih stradanja, Požeška biskupija podigla je uz obnovljenu crkvu i svetište 2010. godine - memorijal voćinskim žrtvama nazvan “U Majčinu naručju”. U mrtvom sinu na majčinu krilu može se prepoznati svaka voćinska žrtva, a spomenik je i postavljen upravo da bi potaknuo hodočasnike na molitvu za poginule nedužne mještane Voćina i okolnih mjesta. Na kamenom postolju u bronci memorijal je izradio akademski kipar Josip Poljan. Tematski je u skladu s geslom “Evo ti Majke”, odabranim za godinu Gospe Voćinske, a ikonografski se oslanja na prepoznatljivu Pietà, Majku koja u naručju drži mrtvoga Sina. Spomeničkoj kompoziciji dodan je i učenik Ivan, jer mu je Isus s križa povjerio svoju Majku.

DUHOVNO SREDIŠTE

Osim zemljopisnog, marijansko svetište Gospe od Utočišta u Voćinu postalo je i duhovno središte, najznačajnije mjesto molitve, duhovnoga mira i zavjeta Blaženoj Djevici Mariji u Požeškoj biskupiji i jedno od najznačajnijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Vjernici pojedinačno ili u skupinama hodočaste Voćinskoj Gospi tijekom cijele godine, a posebice su brojna hodočašća djece prve subote u svibnju, također i obitelji s brojnom djecom o blagdanu Velike Gospe hodočašće vjernika iz posavskog i zapadnoslavonskog dijela biskupije 21. kolovoza i vjernika iz slavonsko-podravskog dijela o blagdanu Male Gospe.

Najčitanije iz rubrike