Osijek
BOGATA PONUDA

Iako je tek sredina ljeta, mnogi već kupuju za zimnicu
Objavljeno 31. srpnja, 2015.
U većim količinama prodaju se rajčice, paprika, voće za pekmeze i marmelade...

Unatoč tmurnom vremenu četvrtak je ponovno izmamio brojne posjetitelje na glavnu osječku tržnicu.

Naime, dugo očekivano osvježenje i niže temperature napokon su kupcima omogućili nesmetano i opušteno kupovanje najdražih namirnica - raznog mesa, voća, povrća, cvijeća i ostalih potrepština.

Najveća je ponuda sezonskog voća i povrća, a mnoge je kupce ovo ugodnije vrijeme nagnalo na razmišljanje o zimnici. Tako su se ponajviše počele u većim količinama prodavati rajčice, paprika, kupus, bundeve, ali i voće za pekmeze i marmelade. Također, nastavila se izvrsna ponuda zdravog, svježeg voća u obliku dinja, kupina, malina, bresaka i marelica. S druge strane, ponuda lubenica, ali i potražnja za njima, sve se više smanjuje, pa tako opada i kvaliteta izložene robe.

Što se tiče cijena, nema velikih razlika u odnosu prema prošlom tjednu, ali ni na štandovima - znatniji porast cijene ili sniženje ovise jedino o kvaliteti i vrsti. Kupine i maline, kao izrazito ljetno voće, izvrsno se prodaju u posudama po 10 do 12 kuna, s ponekom akcijom mladih proizvođača od osam kuna. Lubenice se uglavnom prodaju po dvije i pol kune za kilogram, a cijene dinja kreću se od 5 do 7 kuna za kilogram. Cijene bresaka su od 4 do 8 kn/kg, ovisno o kvaliteti, a najskuplje su voće, uz maline - marelice, kojima su cijene između 12 i 15 kuna za kilogram. Najprodavanije povrće i ovoga su tjedna rajčice i paprike, koje se sve više kupuju i za zimnicu, a cijena im se kreće od 4 do 7 kuna za kilogramu. Za salatu kupci kupuju i krastavce (dvije i pol kune kilogram) te zelenu salatu (od 3 do 4 kune glavica). Novost je veća potražnja kupusa i bundeva, kojima su cijene uglavnom između četiri i pet kuna za komad.

Tražeći sugovornika, naišli smo na gospođu Slavku, koja je na tržnicu došla zbog priprema za zimnicu, ali i svakodnevne obroke.

- Kupila sam krastavce za salatu, a za pripremu zimnice potrebni su mi rajčica, paprika te šljive za pekmez - navodi gospođa Slavka, dodajući da je zimnica namijenjena za njezinu četveročlanu obitelj. Prodavačica Ljubica nam je, s druge strane, otkrila da se sve povrće prodaje podjednako, a osobno se za zimnicu ne priprema jer je prezaposlena svakodnevnom proizvodnjom svježeg povrća.

Marko MANDIĆ
LAVANDA NA ZELENOM ČETVRTKU

Jučer (30. srpnja) održao se još jedan Zeleni četvrtak, ovaj put u znaku ljekovite, mirisne biljke - lavande. Iako je karakteristična za primorsko podneblje, može se pronaći i u našim krajevima, posebice zbog velike količine sunca i toplih dana. Danas je poznato pedesetak sorti lavande, naveliko se uzgaja uz Jadransko more, ali se i Slavonija može pohvaliti svojom, “panonskom” inačicom, zahvaljujući proizvođačici Veri Trampus. Ona je jučer predstavila svoje proizvode od lavande, navevši da su najtraženije vrećice protiv moljaca, osvježivači automobila i pripravci za kupke.

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike