Regija
OPG KADIĆ

Očekuju prinos od 50 tona jabuka
po hektaru i 80 posto prve klase
Objavljeno 27. srpnja, 2015.
Meteorološka stanica prati vremenske prilike te omogućuje prognozu pojave bolesti

VELIMIROVAC – Za nešto manje od mjesec dana počet će berba jabuka sorte gala, jedne od najpopularnijih komercijalnih (trgovačkih) sorti u Europi, koja se uzgaja i u voćnjaku OPG-a Kadić u Velimirovcu kod Našica. Osim slatke i aromatične gale, u voćnjaku koji se prostire na 7,5 hektara uzgajaju se i sorte idared, jonagold, zlatni delišes, granny smith i fuji kiku. OPG Kadić očekuje da će ove godine u voćnjaku ostvariti prinos od 50 tona jabuka po hektaru, a veliki urod postignut je primjenom suvremene tehnologije i agrotehničkih mjera. Cijela površina voćnjaka pokrivena je mrežom za zaštitu od tuče, a navodnjavanje i prihrana obavljaju se sistemom kap po kap. Meteorološka stanica prati vremenske prilike te se omogućuje prognoza pojave bolesti u voćnjaku.

- Zdravstveno stanje je zadovoljavajuće. Imamo vodu i mrežu i vrućina ne smeta. Tempirali smo 50 tona po hektaru, ali akcent smo stavili da 80 posto bude prve klase. To je onda posao, u suprotnom to nije ništa. Ne očekujemo rekordni urod, već solidnu godinu – kaže Đuro Kadić, jedan od najuzornijih voćara na našičkom području.

Naglašava da je 2013. godina bila rekordna jer je ostvaren urod od 70 tona po hektaru, a kod sorti idared i jonagold čak 78 tona po hektaru. U voćnjaku je angažirana cijela obitelj, a Kadić napominje da su voćnjak podizali postupno. Prvi nasad na 3,1 hektar podignut je prije deset godina, a druga dva su mlađa.

Potražnja za njihovim jabukama za ovu je obitelj zadovoljavajuća. Ipak, Kadić upozorava na problem s otkupljivačima. Svoje jabuke, ali i šljive i višnje koje uzgaja, prisiljen je prodavati i u vlastitoj režiji. Nasad šljiva prostire se na 2,3 hektara, a višanja na 1,1, hektar, pa je cijela površina voćnjaka, uključujući nasad jabuka, oko 11 hektara.

- Nemam problema s otkupom i plasmanom. Kupaca ima, ali nema partnerskog odnosa proizvođača i otkupljivača. U Europi je to riješeno, a u nas predstoji da se to riješi. Proizvođači nemaju nikakvog utjecaja i otkupljivač nam određuje cijenu, dinamiku plaćanja i klase. U južnom Tirolu vidio sam u jednoj sortirnici trideset klasa jabuka, a u Hrvatskoj postoje tri – prva, druga i industrijska. Kako je moguće da u Tirolu ima trideset klasa jabuka i svaka ima svog kupca? U nas zlatni delišes ide u industriju, a u Tirolu ga pakiraju i šalju u Egipat. U Hrvatskoj je potrebno urediti sigurno tržište i želio bih da to dođe što prije – zaključuje Kadić.

Stručnu pomoć pruža vanjski suradnik, tehnolog u poljoprivrednoj proizvodnji Tomislav Soldo, koji ističe da voćnjak OPG-a Kadić može poslužiti i za primjer drugima.

- Navodnjavanje i zaštitna mreža u ovako ekstremnim godinama dolazi do punog izražaja. Kod proizvođača to je veliki plus koji će se moći dodatno honorirati u boljoj cijeni jabuka i većem postotku prve klase. Naime, nakon što je dosegnuta kvantiteta, glavni naglasak je da se poboljša kvaliteta, znači da se dođe do 85 posto proizvoda prve klase, što bi onda jamčilo veću cijenu i veću dohodovnost - pojašnjava Soldo.

Dodaje da je za uspješnu proizvodnju bitan i sortiment te da se proizvođači u Slavoniji moraju orijentirati na sorte koje u ovom klimatu mogu dati zadovoljavajući rezultat, a za koji su značajni i agrotehnički rokovi.

Snježana FRIDL
Udruživanje hrvatskih voćara jamstvo je bolje budućnosti

Agronomski stručnjak Tomislav Soldo smatra da je za bolju budućnost voćarstva u Hrvatskoj važan zajednički ulaz na tržište, odnosno udruživanje.

- Naši su voćari u posljednjih pet godina dosta napredovali i približili se prosječnom europskom voćaru. No glavni problem je što hrvatski voćari nisu udruženi. Imamo situaciju da proizvođač ne može doći direktno do trgovca i da posrednici u ovo vrijeme male cijene jabuke praktički uzmu cijelu zaradu voćaru. Proizvođači moraju ići u smjeru da se udruže, da pokušaju ostvariti i povući određena sredstva iz europskih fondova za izgradnju hladnjača, čime će si značajno pomoći da postignu bolju cijenu jabuke na tržištu. No naši voćari nemaju mogućnosti da sami izrade poslovne planove i projekte te se ne snalaze dobro u tome. Kada bi administracija bila pojednostavljena, puno toga bi se moglo odraditi dobroga za hrvatsko voćarstvo - poručuje Soldo.

Voćnjak s nasadima šljiva, višanja i jabuka prostire se na približno

11

hektara

Kupaca ima,

ali nema partnerskog odnosa proizvođača i otkupljivača

Đuro Kadić

voćar

U južnom tirolu imaju i 30 klasa jabuka, a u hrvatskoj tri – prva, druga i industrijska

Za uspješnu proizvodnju bitan je i sortiment, prmjeren klimatu

Možda ste propustili...

VINKOVAČKA UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA DJELUJE 13 GODINA

Rocco dojave o napuštenim životinjama dobiva svaki dan

UČENICI I NASTAVNICI EKONOMSKE ŠKOLE I. DOMCA U AKCIJI CK-A

Prvi put krv darovalo čak 25 osoba

Najčitanije iz rubrike